Ειδήσεις

Ποιες είναι οι πιο περιζήτητες δεξιότητες στην αγορά εργασίας σήμερα;


Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.

Όποιο σύγχρονο παράδειγμα βιογραφικού και αν μελετήσετε, θα παρατηρήσετε πως οι δεξιότητες των υποψηφίων αναδεικνύονται πλέον σε κομβικά στοιχεία της εικόνας που χτίζουν για να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη θέση εργασίας που επιθυμούν.

Δίπλα στις τυπικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει επί του αντικειμένου τους και την όποια εργασιακή τους εμπειρία, οι εργαζόμενοι χρειάζεται να δείξουν ότι διαθέτουν επιπλέον ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό: την ικανότητα να συντονίζονται με τις εξελίξεις της πραγματικότητας (τεχνολογικές, οικονομικές κ.ά.), φροντίζοντας ταυτόχρονα για την προσωπική τους εξέλιξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι οι βασικές κατηγορίες δεξιοτήτων που προκρίνονται από πληθώρα ερευνών ως καίριες για τον εργαζόμενο του σήμερα, αλλά και του αύριο: οι ψηφιακές και οι κοινωνικές ή, καλύτερα, τα soft skills. Η ανάπτυξη και καλλιέργειά τους είναι αυτή που τον βοηθά να παραμείνει ανταγωνιστικός στο,διαρκώς μεταβαλλόμενο, εργασιακό περιβάλλον.

Αν είστε σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας, όποιο παράδειγμα βιογραφικού και αν ακολουθήσετε για να φτιάξετε το δικό σας, μην αμελήσετε, λοιπόν, να συμπεριλάβετε όποιες από αυτές τις περιζήτητες δεξιότητες διαθέτετε.

 

Πανόραμα δεξιοτήτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης(Cedefop) μάς δίνει μία εικόνα για τις δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες στην Ελλάδα.

Μελετώντας πλήθος online αγγελιών κατά το 2021, οι δεξιότητες που προέκυψε ότι ζητώνται με τη μεγαλύτερη συχνότητα είναι: ανάλυση ψηφιακών δεδομένων (22,1%), χρήση ψηφιακών εργαλείων για τη δημιουργία περιεχομένου και την επίλυση προβλημάτων (20,3%), πνεύμα συνεργασίας (19,1%), ικανότητα επίλυσης προβλημάτων (14,5%), ηγετικές ικανότητες (9,4%), δεξιότητα στην εξυπηρέτηση πελατών (9%), επικοινωνιακές ικανότητες και δημιουργικότητα (8,4%), διοικητικές ικανότητες (8,4%), οργανωτικές ικανότητες (7,9%).

Αν και οι πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από ψηφιακές δεξιότητες, καταδεικνύοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη διείσδυσή τους στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας, η λίστα επιβεβαιώνει ταυτόχρονα τη μεγάλη αξία των διαπροσωπικών δεξιοτήτων και όλων εκείνων των ποιοτήτων του εργαζόμενου που τον καθιστούν λειτουργικό και αποδοτικό μέλος μίας ομάδας.

 

Η αυτοματοποίηση οδηγεί τις εξελίξεις

Όπως μας πληροφορεί ο όμιλος Adecco, εκ των παγκόσμιων ηγετών στον τομέα παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, σύμφωνα με την Έκθεση για το Μέλλον της Εργασίας «πολλοί νέοι εργασιακοί ρόλοι θα βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις τεχνολογικές δεξιότητες» έως το 2025.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της ζήτησης δεξιοτήτων που σχετίζονται με την Data Science και το Cloud Computing, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αυτοματοποίηση διαδικασιών, την κυβερνοασφάλεια, το λογισμικό και την ανάπτυξη εφαρμογών, το internet of things, την ανάπτυξη επιχειρήσεων και το ψηφιακό Marketing.

 

Η αναγκαιότητα των soft skills

Δεδομένου ότι πρόκειται για δεξιότητες που σχετίζονται με προσωπικά χαρακτηριστικά και κοινωνικές ποιότητες του ατόμου, τα soft skills, που αποδίδονται στα ελληνικά και ως μαλακές ή οριζόντιες δεξιότητες, δεν είναι κάτι που αποκτά κανείς διαβάζοντας – ωστόσο, δύνανται να καλλιεργηθούν.

Οι HR Managers τονίζουν ολοένα και περισσότερο τη βαρύτητα που αποκτούν αυτού του είδους οι δεξιότητες κατά την επιλογή εργαζομένων. Ανάμεσα σε δύο υποψήφιους με τα ίδια τυπικά προσόντα, είναι αυτές οι μη μετρήσιμες, αλλά πραγματικά πολύτιμες, δεξιότητες που θα κάνουν τη διαφορά.

Σε έρευνα της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων McKinsey, που έχει παρουσία και στην Ελλάδα, αναδείχθηκαν μερικά ακόμα soft skills (κοινωνικά, συναισθηματικά, γνωσιακά)για τη μετα-πανδημική εποχή, στα οποία οι εταιρείες δίνουν προτεραιότητα.

Δίπλα στις ηγετικές και διοικητικές ικανότητες, συναντάμε στη λίστα της την κριτική σκέψη, την ικανότητα λήψης αποφάσεων, την προσαρμοστικότητα, την ενσυναίσθηση και την ικανότητα επεξεργασίας και ερμηνείας σύνθετων δεδομένων.

 

Προηγούμενο άρθρο Τελετή λήξης της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Παλαμά
Επόμενο άρθρο Αιφνίδιος θάνατος 50χρονου στην Καρδίτσα