Ειδήσεις

Ποιοτική Αναβάθμιση του Φοροτέχνη-Λογιστή για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, στους πολίτες και στην οικονομία


Στα γραφεία του Π.Τ. Θεσσαλίας του Ο.Ε.Ε. πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας για θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά θέματα που απασχολούν τους φοροτέχνες-λογιστές και για τον προγραμματισμό και συντονισμό της δράσης ώστε να βελτιωθεί το πλαίσιο και οι συνθήκες άσκησης της εργασίας τους και να υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση του ρόλου τους για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στις επιχειρήσεις, στους πολίτες και στην οικονομία.

Τονίστηκε απ’ όλους ότι την περίοδο της πανδημίας αλλά και σήμερα κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες οι φοροτέχνες-λογιστές έβαλαν πλάτη και στήριξαν τις επιχειρήσεις, την οικονομία και την κοινωνία. Παρόλα αυτά δυστυχώς η πολιτεία δεν έχει επιλύσει ακόμη βασικά θεσμικά και οικονομικά αιτήματα του κλάδου.

Η γραφειοκρατία, η πολυνομία, οι ασφυκτικές προθεσμίες, τα πρόστιμα, η έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού των υπουργείων με τους φορείς και οι ασάφειες κάνουν το έργο των λογιστών ακόμη πιο δύσκολο. Νέα αντικείμενα και ευθύνες προστίθενται καθημερινά χωρίς την ανάλογη προετοιμασία και τα απαιτούμενα μέσα και χωρίς οικονομικό όφελος με αποτέλεσμα η εργασίατους να γίνεται εξοντωτική.

Στα πλαίσια του ρόλου του Ο.Ε.Ε. και των συλλόγων συμφωνήθηκε η ανάδειξη και η διεκδίκηση των θεσμικών και οικονομικών θεμάτων του κλάδου.

– Πλήρης κατάργηση των ορίων του άρθρου 38 του ν.2873/2000

– Κατοχύρωση της ασθένειας Λογιστή/στριας και εγκυμοσύνης Λογίστριας.

– Επικαιροποίηση του ισχύοντος κώδικα δεοντολογίας καθώς και ο ορισμός     ελάχιστων αμοιβών.

– Θέσπιση Αυγούστου ως μήνα χωρίς καταληκτικές ημερομηνίες τακτικών υποβολών και διενέργειας τακτικών φορολογικών ελέγχων.

– Ηλεκτρονικά βιβλία(MyData). Πρέπει να θεσπιστούν ασυμβίβαστες προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία του εγχειρήματος. Απαιτείται περεταίρω χρόνος εξοικείωσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των λογιστών, όπως και για την εφαρμογή του MyErgani.

– Δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για την αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του φοροτέχνη-λογιστή ως οικονομικού συμβούλου των επιχειρήσεων και των πολιτών και την άσκησή του από πτυχιούχους Α.Ε.Ι.

– Εναρμόνιση διατάξεων προστίμων

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρχει καλλίτερος συντονισμός και προγραμματισμός της παροχής εξειδικευμένων σεμιναρίων για τους φοροτέχνες-λογιστές αλλά και η διοργάνωση προγραμμάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για τους άνεργους οικονομολόγους. Τέλος συμφωνήθηκε να γίνονται συναντήσεις του Ο.Ε.Ε. με τους συλλόγους ανά τρίμηνο σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Γ. Χατζής, ο αντιπρόεδρος κ. Η. Κοτσιμπογεώργος, ο γ.γ. κ. Ν. Νάτσιος, ο οικ. Επόπτης κ. Ι. Μπαντής και τα μέλη κ. Χ. Ισαακίδης, κ. Μ. Τσουλούφης, κ. Β. Τεντολούρης, οι πρόεδροι των συλλόγων λογιστών Λάρισας κ. Α. Νάκας, Τρικάλων κ. Θ. Γρηγορίου, Μαγνησίας κ. Δ. Παππάς και κ. Α. Πολυγερινός καθώς και ο πρόεδρος των ένωσης λογιστών Λάρισας κ. Α. Νταής.

 

Προηγούμενο άρθρο Από 16 έως 25 Μαρτίου 2023 θα πραγματοποιηθεί το 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει την Τρίτη 29 Νοεμβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας