Ειδήσεις

Πολυχώρος Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Η έγνοια για τον συνάνθρωπο στην πράξη


????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ως ο εγγύτερος θεσμός προς τον πολίτη οφείλει να νοιάζεται για αυτόν. Και κυρίως για τον έχοντα ανάγκη υποστήριξης.

Ως Δημοτική αρχή, όταν το έτος 2017, μετά από κοινό αγώνα με τα Τρίκαλα, πετύχαμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, δώσαμε μεγάλη σημασία στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Εντάξαμε δράσεις για την υποστήριξη του Κέντρου γυναικών, του Κέντρου Ορίζοντες, των νέων, των ανέργων.

Πέραν των παραπάνω είχαμε παρατηρήσει την έλλειψη ενός χώρου προσωρινής φιλοξενίας ατόμων που από τη μια στιγμή στην άλλη έμειναν άστεγοι. Επίσης την έλλειψη ενός χώρου που θα στεγαστεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Τράπεζα Ρουχισμού.

Δεν διστάσαμε ούτε μια στιγμή. Παρά το γεγονός ότι ο εύκολος δρόμος θα ήταν ένα έργο βιτρίνας στοχεύσαμε σε αυτό που θεωρούμε καθήκον της Αυτοδιοίκησης. Την προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Διαθέσαμε 800.000€ από τον προϋπολογισμό του προγράμματος. Βρήκαμε τάχιστα ένα Δημοτικό οικόπεδο στην περιοχή των Καμινάδων που επέτρεπε αυτή τη χρήση. Λειτουργήσαμε πολύ γρήγορα να παρακάμψουμε τα προβλήματα και να το καταστήσουμε οικοδομήσιμο.

Αμέσως μετά χωρίς να χάσουμε λεπτό αναθέσαμε την σύνταξη των μελετών και έκδοση οικοδομικής άδειας, μιας επίπονης διαδικασίας, που ολοκληρώθηκε γρήγορα τον Ιούνιο του 2019.

Στη συνέχεια και με την αλλαγή σκυτάλης  στο Δήμο, η παρούσα Δημοτική αρχή καθυστέρησε υπερβολικά να προχωρήσει τις υπόλοιπες διαδικασίες. Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Έστω και έτσι όμως με μεγάλη καθυστέρηση οι συνάνθρωποί μας που χρήζουν την προστασία μας θα έχουν στη διάθεσή τους τρία διαμερίσματα για προσωρινή φιλοξενία και δύο άνετους χώρους για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Τράπεζα Ρουχισμού.

Είναι από τις πρωτοβουλίες που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι έχεις επιτελέσει το καθήκον σου.

Ελπίζουμε η Δημοτική αρχή δεν θα αρκεστεί για μια ακόμη φορά στην προσφιλή της συνήθεια της προσπάθειας καπηλείας και ιδιοποίησης ακόμη ενός έργου, αλλά  από δω και πέρα θα τρέξει γρήγορα, γιατί εξ αιτίας της καθυστέρησης ελλοχεύει ο κίνδυνος της απένταξης του έργου.

Γράφει η Άλκηστις Κολοκύθα, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Tιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Καθηγητή Εμμανουήλ Μ. Τσεσμελή