Ειδήσεις

Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες (και) της Καρδίτσας τη Μεγάλη Εβδομάδα


Ένα εντελώς διαφορετικό Πάσχα ετοιμάζονται να ζήσουν για δεύτερη χρονιά φέτος όλοι οι Έλληνες λόγω των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Πολλές και σημαντικές θα είναι οι αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών και, μετά και τις επίσημες σχετικές ανακοινώσεις, και στην Καρδίτσα όλοι οι αρμόδιοι ενημερώνονται για το πώς θα γίνουν οι λειτουργίες και υπό ποιες προϋποθέσεις.

Τα τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το υπόλοιπο προσωπικό και γενικότερα υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν, γι ΄ αυτό και καλούνται όλοι  για τη σωστή ενημέρωσή τους και ακολούθως για την πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπονται.

Για το πλαίσιο λειτουργίας των εκκλησιών μίλησε μεταξύ άλλων την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε, την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία είναι ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.
Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ενώ για τους ιερείς, τους νεωκόρους, τους ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test.
Σχετικά με την περιφορά του Επιταφίου, όπως είπε η κυρία Πελώνη, αυτή θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα θα γίνει εκτός του ναού.

 

Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί το Πάσχα

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη λειτουργία των ναών:

Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Προηγούμενο άρθρο Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τα φετινά Καραϊσκάκεια στο Μαυρομμάτι
Επόμενο άρθρο Γνωρίστε το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας