Ειδήσεις

Πραγματοποιήθηκε το 2ο Ζωντανό Εργαστήρι στο πλαίσιο του έργου 2ISECAP


Την Παρασκευή 03/02/2023 διοργανώθηκε το 2ο «Ζωντανό Εργαστήριο» με την πρωτοβουλία του Δήμου Καρδίτσας και την υποστήριξη της ομάδας έργου της ΑΝ.ΚΑ ΑΕ (Υπεύθυνη Έργου: Αντωνίου Αγορίτσα, Μέλη ομάδας έργου: Μαχαίρα Μαρία, Καβράκη Παναγιώτα) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου 2ISECAP.

Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι: η κα. Μακρή Όλγα – Αντ/χος Δήμου Καρδίτσας, ο κος Στέφανος Θεολόγης – Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, ο κος. Ηλίας Σχορετσιανίτης – εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, εντεταλμένος για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η κα. Ναταλία Τζέλλου – Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ.α. (υπεύθυνη υλοποίησης έργου) και ο κος Ιωάννης Νάκας – εξωτερικός συνεργάτης. Επίσης, παρευρέθηκαν Φορείς και Ομάδες της Καρδίτσας, όπως η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας ΣΥΝ.ΠΕ (ΕΣΕΚ), το Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας και η Οξυγόνο/Ο2 ΚοινΣΕπ. Την έκπληξη αποτέλεσε η συμμετοχή του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ Καρδίτσας με τον όμιλό τους «Κλιματική Αλλαγή-Κλιματική Κρίση» με συντονιστές τους εκπαιδευτικούς κο.Παπανούσκα και κα.Παπακώστα.

Ο κος Τουρκολιάς Χρήστος (Εξωτερικός συνεργάτης του ΚΑΠΕ), παρουσίασε τις προκλήσεις του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και σχεδιασμού, θέτοντας νέους πιο φιλόδοξους στόχους για όλο το φάσμα των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η κα Αντωνίου Αγορίτσα, παρουσίασε τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του Δήμου Καρδίτσας, φέρνοντας στην επιφάνεια τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς παράγοντες που έχει να αντιμετωπίσει ο Δήμος και να συν-υπολογίσει, ώστε να χαράξει τις ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ που θα σχετίζονται με το σχεδιασμό δράσεων και έργων για την ενεργειακή μετάβαση.

Η κα Τασοπούλου Νατάσα (Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΜΧΠΠΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Μέλος ομάδας έργου συντονιστή BPM S.A), έθεσε στο τραπέζι τα επόμενα βήματα για την ενεργοποίηση και την ενίσχυση του συμμετοχικού σχεδιασμού, ο οποίος έρχεται να βελτιώσει το υφιστάμενο ΣΔΑΕΚ-Σχέδιο Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα: ένας συμμετοχικός σχεδιασμός στηριζόμενος σε θεσμούς, τοπικές πρωτοβουλίες, νομικά πλαίσια.

Το λόγο πήραν οι καθηγητές του 1ου Πειραματικού ΓΕΛ, κος. Παπανούσκας και κα. Παπακώστα, οι οποίοι παρουσίασαν τις προοπτικές και τις δράσεις τους μέσα από τον όμιλό τους «Κλιματική Αλλαγή-Κλιματική Κρίση». Οι ίδιοι οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και τις ιδέες τους για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη της Καρδίτσας, στοχεύοντας σε μια πιο ασφαλή και προστατευμένη κυκλοφορία.

Επιθυμία όλων των φορέων που συμμετείχαν αποτελεί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε να λάβουν χώρα δράσεις και ενέργειες με επίκεντρο τους νέους, που αποτελούν το μέλλον στην εξέλιξη της πόλης.

Με το πέρας του «Ζωντανού Εργαστηρίου» προγραμματίστηκε η προώθηση υλικού, όπως το ΣΔΑΕΚ με την καθοδήγηση του Δήμου, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σαν τροφή για σκέψη.

Στόχος είναι η πιο ουσιαστική  συμμετοχή των φορέων γύρω από ένα τραπέζι σε επόμενα «Ζωντανά Εργαστήρια», καταθέτοντας τις προτάσεις τους, τους προβληματισμούς τους και τις μελλοντικές τους απόψεις στην ενεργειακή μετάβαση της πόλης της Καρδίτσας.

 

Προηγούμενο άρθρο Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Χρήστου Σάλτα
Επόμενο άρθρο Απεργούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας τη Μεγάλη Δευτέρα