Ειδήσεις

Προχωρούν τα έργα για την αποκατάσταση του μικρού υδροηλεκτρικού στο ρέμα Κερασιώτη


Σε εξέλιξη βρίσκονται από την ιδιοκτήτρια εταιρία Ενεργειακή Δράση ΑΒΕΤΕ, οι εργασίες  για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων  του  μικρού υδροηλεκτρικού έργου στο ρέμα Κερασιώτη, στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.  Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ανέφερε ότι η  Περιφέρεια Θεσσαλίας με την Επιτροπή για την Αστυνόμευση των ρεμάτων της Π.Ε. Καρδίτσας παρακολουθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, την εξέλιξη των εργασιών προβαίνοντας σε αυτοψία και σύνταξη σχετικής έκθεσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Καρδίτσας:

«Από τον «ΙΑΝΟ» καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (MYHE) ισχύος 0,79 MW, της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΑΒΕΤΕ, που ήταν κατασκευασμένο στο ρέμα Κερασιώτη στην περιοχή του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, της Π.Ε.  Καρδίτσας.

– Μέρος των υλικών από τις καταστραφείσες εγκαταστάσεις (σωληνώσεις, σκυροδέματα…) βρέθηκαν εντός της κοίτης του ρέματος.

– Η Υπηρεσία ήδη κάλεσε τον εκπρόσωπο της εταιρείας κ. Βάιο Ποζιό «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση, προβαίνοντας στην άμεση απομάκρυνση όλων των στοιχείων από την κοίτη του ρέματος, που ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στο περιβάλλον …», όπως έχει υποχρέωση.

– Ήδη η εταιρεία έχει τοποθετήσει νέο χαλύβδινο αγωγό, εκτός της κοίτης και έχει ξεκινήσει τις εργασίες απομάκρυνσης από την κοίτη όλων των καταστραφέντων από τον ΙΑΝΟ στοιχείων. Οι εργασίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες.

– Η «Επιτροπή για την Αστυνόμευση των ρεμάτων της Π.Ε. Καρδίτσας», αρμόδια για την αστυνόμευση των ρεμάτων και τον έλεγχο της φυσικής τους κοίτης,  παρακολουθεί την εξέλιξη των εργασιών προβαίνοντας σε αυτοψία και σύνταξη σχετικής έκθεσης-πρωτοκόλλου.

-Σημειώνουμε ότι το σημείο των εργασιών βρίσκεται εντός της «ορεινής κοίτης» (υψόμετρο άνω των 200 μέτρων) της Π.Ε. Καρδίτσας για την οποία η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει αρμοδιότητα μόνο για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό της κοίτης των ρεμάτων από φερτά υλικά, ενώ η αρμοδιότητα για τυχόν διευθέτηση της κοίτης, αντιδιαβρωτικά έργα, οδοποιία κ.α. ανήκει στη δασική Υπηρεσία».

Προηγούμενο άρθρο Στο 23% η πρόοδος στο βόρειο τμήμα του Ε65
Επόμενο άρθρο Τη γέφυρα μπέλεϋ, στο δρόμο Νεράιδα -Μοναστήρι - Γιαννουσέικα συντήρησε η Περιφέρεια