Ειδήσεις

Πρόγραμμα κατάρτισης εργαζόμενων σε μικρές επιχειρήσεις έτους 2022


Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας με στόχο να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις (1-49 εργαζόμενοι), ενημερώνει τους συλλόγους μέλη της ότι ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης εργαζόμενων σε μικρες επιχειρήσεις έτους 2022 (ΛΑΕΚ 1-49) με ημερομηνία υποβολής προτάσεων για αξιολόγηση από 25 Ιουλίου 2022έως 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα προγράμματα ΛΑΕΚ έχουν αποδείξει πως είναι ένα βασικό εργαλείο κατάρτισης και αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων, των επιχειρήσεων μελών μας, ανεβάζοντας το επίπεδο υπηρεσιών τους προς τους καταναλωτές.

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας αποφάσισε να συμμετέχει στα νέα προγράμματα ΛΑΕΚ του έτους 2022 με τη μορφή υποστήριξης των σωματείων μελών της. Συγκεκριμένα αναλαμβάνει τη δημοσιοποίηση του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο, για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών των πρωτοβάθμιων φορέων εκπροσώπησης  εργοδοτών και εργαζομένων. Επίσης δεσμεύεται και με την επόπτευση των προγραμμάτων κατάρτισης και τη σύνταξη της «έκθεσης υλοποίησης προγράμματος κατάρτισης ΛΑΕΚ 1-49» για μέλη της που θα υλοποιήσουν προγράμματα.

Στους στόχους των ανωτέρω ενεργειών εντάσσεται και η προσέλκυση για συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης, εργαζομένων που δεν συμμετείχαν κατά το παρελθόν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα ΛΑΕΚ (1-49), αλλά και νεοεισερχομένων  στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον στόχος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας είναι να παραμείνει εγγυήτρια της συνοχής και της αλληλεγγύης των πρωτοβάθμιων σωματείων της, λειτουργώντας υποστηρικτικά και προς την κατεύθυνση του οφέλους των επιχειρήσεων.

 

Επιλεξιμότητα επιχειρήσεων:

  • Στα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ΛΑΕΚ έτους 2022 έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν επιχειρήσεις που απασχολούν από 1- 49 άτομα προσωπικό, οι οποίες υπόκεινται στην υποχρέωση καταβολής στον ΕΦΚΑ της εργοδοτικής εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%).
  • Οι επιχειρήσεις που καταρτίζουν το προσωπικό τους θα πρέπει να είναι:

Μέλη των δικαιούχων Εμπορικών Συλλόγων (εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών) είτε

– Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο ή τομέα παραγωγής αλλά δεν ανήκουν σε Εμπορικό Σύλλογο – Μη Μέλη.

 

Καταρτιζόμενοι που συμμετέχουν:

 

Α. Οι Εργαζόμενοι των Επιχειρήσεων που απασχολούν από 1-49 άτομα προσωπικό και έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΦΕΕ. Αυτοί είναι:

 

Εργαζόμενοι επιχειρήσεων Μέλη των Εμπορικών Συλλόγων καθώς και εργαζόμενοι επιχειρήσεων μη Μέλη των Εμπορικών Συλλόγων (καταρτιζόμενοι τύπου Α).

 

Β. Οι Εργαζόμενοι που το αντικείμενο απασχόλησής τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερή εργασία.

Οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής υποχρεωτικά θα πρέπει:

α) όταν δηλώνονται σε πρόγραμμα να μην εμφανίζονται απασχολούμενοι σεεπιχείρηση

β) να διαθέτουν τουλάχιστον 50 ημερομίσθια. Η περίοδος ελέγχου της απασχόλησηςαφορά το έτος 2021.

Καλούμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή.

Προηγούμενο άρθρο Περιφέρεια Θεσσαλίας: Ανοίγει ο δρόμος για πληρωμές Νέων Αγροτών
Επόμενο άρθρο Ημερίδα με τίτλο Επίκαιρα Θέματα Ηθικής και Δεοντολογίας