Ειδήσεις

Πρόταση ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας για σύσταση αυτοτελούς Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών


Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τους καταστροφικούς σεισμούς της 3ης Μαρτίου του 2021, το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προχώρησε σε άλλη μια πρόταση κομβικής σημασίας για την Π.Ε. Λάρισας, η οποία έχει να κάνει με την επιτάχυνση των διαδικασιών αποκατάστασης των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στις υποδομές της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, το ΤΕΕ – ΚΔΘ απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα τον Υπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον Υφυπουργό κ. Γ. Καραγιάννη, με αποδέκτες επίσης τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, τους βουλευτές Νομού Λάρισας και τον Πρόεδρο ΠΕΔ Θεσσαλίας, με την οποία προτείνει τη σύσταση αυτοτελούς «Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Τ.Α.Ε.Φ.Κ.)» στη Λάρισα. Η πρόταση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των πολλαπλών φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει την ευρύτερη περιοχή. Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία της, η διοίκηση του ΤΕΕ αναφέρει λεπτομερώς στην εν λόγω επιστολή το ιστορικό ενεργειών στις οποίες έχει προβεί η Πολιτεία σε 16 αντίστοιχες περιπτώσεις (σε Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αχαΐα, Λευκάδα, Κοζάνη, Αχαρνές, Αρκαδία, Ηλία, Εύβοια, Κεφαλονιά, Δυτική Αττική, Θάσο, Καβάλα, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο) με τη θέσπιση διαδικασιών και τη σύσταση φορέων και υπηρεσιών που σκοπό έχουν την αποκατάσταση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές όπως πυρκαγιές, σεισμούς και πλημμύρες.

Η πρόταση αυτή έχει ως αφετηρία το άρθρο 253 του Ν.555/2018 (παρ. 3) στο οποίο ορίζεται ξεκάθαρα ότι δύναται να συστήνονται αυτοτελείς Τ.Α.Ε.Φ.Κ. σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, το ΤΕΕ – ΚΔΘ βασίζει την πρόταση στις καταστροφές των σεισμών του Μαρτίου του 2021 και των πλημμυρών του φαινομένου «Ιανός», ενώ στα επιχειρήματα συγκαταλέγονται επίσης η απόσταση της Περιφέρειας Θεσσαλίας από την έδρα της υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η μεγάλη γεωγραφική της κάλυψη, η μεγάλη διασπορά των χωριών και οικισμών και οι μεγάλες αποστάσεις ακόμα και από την έδρα της Περιφέρειας σε πλήθος απομακρυσμένων χωριών. Τέλος, στην επιστολή του ΤΕΕ – ΚΔΘ επισημαίνεται η επιτακτική ανάγκη να διεκπεραιωθούν με ταχύ ρυθμό οι διαδικασίες, προκειμένου να εκτελεστούν το συντομότερο δυνατό οι εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής των εκτεταμένων ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στα κτίρια.

 

Σχετικά με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Νίκος Παπαγεωργίου σημείωσε τα εξής: «Είναι χρέος της Πολιτείας να μεριμνά για την αποκατάσταση ζημιών και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών. Μάλιστα, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής, τα καταστροφικά φαινόμενα είναι ολοένα και πιο συχνά. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητο ότι όπως έχει συμβεί σε πλήθος περιπτώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας από το 1978 μέχρι σήμερα, θα πρέπει και η Λάρισα να αποκτήσει τον δικό της αυτοτελή φορέα, να συσταθεί δηλαδή Τ.Α.Ε.Φ.Κ. το συντομότερο δυνατό, ώστε να καταστεί δυνατή η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανακούφιση από τις συνέπειες τέτοιων φαινομένων. Από την πλευρά μας, είμαστε στο πλευρό της Πολιτείας για να συνδράμουμε σε κάθε παραγωγική προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και ευελπιστούμε ότι η πρότασή μας θα γίνει αποδεκτή».

Προηγούμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως των Σοφάδων
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας