Ειδήσεις

Προϋπολογισμός Δήμου Μουζακίου: Μία από τα ίδια με …..ολίγη από Ιανό


Μία από τα ίδια το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου Μουζακίου για άλλη μια χρονιά, με αρκετές από τις Κοινότητες του Δήμου να μην υποβάλλουν καν το δικό τους προγραμματισμό.

Με εξαίρεση τις όποιες λιγοστές σχεδιαζόμενες μελέτες και επεμβάσεις προς αποκατάσταση καταστροφών του «Ιανού», τίποτα το διαφορετικό σε σχέση με άλλες χρονιές δεν παρουσιάζεται. Κι αυτές, όμως, οι  μελέτες και επεμβάσεις, όσο αναγκαίες κι αν είναι, δεν κατευθύνονται όπου και όπως πρέπει, αφού εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει την πρόθεση της δημοτικής αρχής  για «εργαλειοποίησή» τους προς εξυπηρέτηση άλλων στόχων και επιδιώξεών της, μακριά απ’ αυτόν που σχετίζονται με τις ανάγκες των περιοχών που πραγματικά έχουν πληγεί και της ανακούφισης των εκεί πληγέντων.

Το πισωγύρισμα του Δήμου από τις καταστροφικές επιπτώσεις του «Ιανού» αδιαμφισβήτητο και αυτονόητη η ανάγκη για παρεμβάσεις προς αποκατάστασή τους, με συγκεκριμένες και στοχευμένες και όχι γενικές και αόριστες παρεμβάσεις, που να σχεδιάζονται ορθά και δίκαια και προς αποκατάσταση πραγματικών καταστροφών και να έχουν, κατά το δυνατό, αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Τίποτα, ωστόσο, απ’ όλα αυτά δεν παρατηρείται στον πρόσφατα και κατά πλειοψηφία εγκεκριμένο – εν μέσω εντάσεων – από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, που τον συνοδεύει, δεδομένο που επαληθεύεται και από τη μέχρι σήμερα εμπειρία στο χειρισμό των αντίστοιχων θεμάτων από τη δημοτική αρχή, που καμιά ουσιαστική λύση δεν πρόσφερε στους δημότες.

Κατά τα λοιπά, για ακόμα μία φορά έχουμε να κάνουμε μ’ έναν προϋπολογισμό αναλισκόμενο σε «βελτιώσεις», «συντηρήσεις» και «αναβαθμίσεις» υφιστάμενων υποδομών σε ορεινές και πεδινές περιοχές, χωρίς, μάλιστα, αυτές να εξειδικεύονται ούτε καν στοιχειωδώς και με μεγάλο, ως εκ τούτου,  τον κίνδυνο να καταλήξουν εν πολλοίς σε παρεμβάσεις εντός αύλειων χώρων ημετέρων, όπως σε πολλές περιπτώσεις καταγγέλλεται για πολλά από τα χωριά μας και όχι μόνο.

Συχνές και οι αναφορές σε σχεδιαζόμενες μελέτες και παρεμβάσεις που εδώ και χρόνια επαναλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς του Δήμου χωρίς ποτέ να γίνονται πράξη  (π.χ. μελέτη για βελτίωση οδού Αγία Βαρβάρα – Μεγ. Βρύση – Αγία Τριάδα Οξυάς, διαχειριστικές μελέτες για τα δάση του Δήμου, κ.λ.π.). Επιπλέον και παρά τα περί του αντιθέτου ισχυριζόμενα, απουσιάζει κάθε αναπτυξιακή προοπτική, που θα μπορούσε να βασιστεί στην αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού του Δήμου (πρωτογενής τομέας, φυσική ομορφιά, μνημεία, ιστορία, κ.λ.π.), όπως σαφής είναι και η έλλειψη οποιουδήποτε διεκδικητικού πνεύματος ή οραματισμού.

Μία από τα ίδια με …..ολίγη από «Ιανό», λοιπόν!! Μόνο που τούτο δεν ταιριάζει σ’ ένα Δήμο όπως αυτός του Μουζακίου, είτε το δούμε από τη σκοπιά των καταστροφών, που αυτός έχει υποστεί και των αναγκών που έχουν ανακύψει, είτε απ’ αυτή των δυνατοτήτων που διαθέτει. Ένα Δήμο εγκλωβισμένο σε αναποτελεσματικές νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, όταν κάποιοι προσπαθούσαν να πείσουν ότι η ανάπτυξη και η ευημερία των δημοτών θα έρχονταν με τα …. «έξυπνα» ηλεκτρονικά παγκάκια. Κι απ’ αυτές τις νοοτροπίες και πρακτικές αδυνατούν να τον απεγκλωβίσουν οι σημερινοί διοικούντες του, αδύναμοι να αντιμετωπίσουν επαρκώς το παρόν και δουν το μέλλον και τις ανάγκες που αυτό δημιουργεί.

 

 

Γράφει ο Γιώργος Δ. Καραβίδας, Δημοτικός Σύμβουλος (Ενωτική Πρωτοβουλία), Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μουζακίου

Προηγούμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Δήμο Παλαμά
Επόμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας