Ειδήσεις

Ψήφισε μόλις το 39,38% των Καρδιτσιωτών για την Περιφέρεια


Τεράστια ήταν η αποχή από τις περιφερειακές εκλογές καθώς η συμμετοχή έφθασε μόλις το 39,38% (Άκυρα, Λευκά: 4,25%). Σε δυσθεώρητα επίπεδα έφτασε πανελλαδικά το επίπεδο της αποχής των ψηφοφόρων από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στο 100% της ενσωμάτωσης η αποχή στις περιφερειακές εκλογές άγγιξε το αδιανόητη 64,84%. Στις εκλογές του Οκτωβρίου, που αντίστοιχα γίνονταν μεγάλος λόγος για την αυξημένη αποχή, είχε φτάσει στο 47,47%. Συγκριτικά, ψηφοφόροι της τάξης του 17,37% δεν προσήλθαν στις κάλπες του δεύτερου γύρου

Στις δημοτικές εκλογές, εξίσου στο 100% της ενσωμάτωσης, η αποχή έφτασε στο 59,29%. Στον πρώτο γύρο η αποχή είχε φτάσει στο 47,5%. Η σύγκριση είναι και πάλι τρομακτική, καθώς, 11,79% που προσήλθαν στις πρώτες κάλπες δεν πήγαν στις δεύτερες.

Πέραν από την αναμενόμενη απροθυμία των ψηφοφόρων να προσέλθουν για δεύτερη συνεχή Κυριακή στις κάλπες -σε όσες περιφέρειες και δήμους δεν είχαμε νικητές από τον πρώτο γύρο- και με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί πριν λίγους μήνες διπλές εθνικές εκλογές στη χώρα, γεγονός είναι ότι αυτή η τεράστια αποχή δεν δείχνει μόνο αδιαφορία, αλλά και ενός είδους παραίτηση.

Παραίτηση όσων πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν θέλει να δουλέψει αποτελεσματικά για τους πολίτες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί απλά ως… φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης.

Έξι συνολικά δήμους κέρδισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές η υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Εκτός Αττικής κατάφερε εκλέξει δημάρχους στους δήμους Ικαρίας και Τυρνάβου και Πατρέων.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση επί της Επαρχιακής οδού Μακρυχωρίου - Ψαθοχώρας
Επόμενο άρθρο Ποιος είναι ο νέος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας