Ειδήσεις

Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου, σημεία αναφοράς θρησκευτικού και ιαματικού τουρισμού Αγράφων


Απόλυτη επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του διημέρου (25 – 26/5) Συνεδρίου σε Ρεντίνα και Λουτρά Σμοκόβου με θεματική ενότητα: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ και ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ενταγμένων στα πλαίσια του 11ου  Συνεδρίου Αγράφων, που διοργάνωσε η Ένωση Αγραφιώτικων Χωριών σε συνεργασία με τον Δήμο Σοφάδων τους τοπικούς φορείς, την συνδιοργάνωση της Περιφ. Θεσσαλίας Π.Ε Καρδίτσας, την Π.Ε.Δ, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.

Οι υψηλού επιπέδου και τεκμηριωμένες εισηγήσεις έγκριτων επιστημόνων και στελεχών της Ένωσης, η πρωτοφανής προσέλευση βουλευτών και πολιτικών στελεχών απο όλη την Θεσσαλία, η παρουσία των τοπικών και ξενιτεμένων κατοίκων, σε συνδυασμό με τα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της περιοχής, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, την φιλοξενία, τα έθιμα και η παραδοσιακή κληρονομιά των Αγράφων, για δύο ημέρες δημιούργησαν γεγονότα πανελλήνιας προβολής.

Το Σάββατο στην ιστορική Ρεντίνα, παρ’ ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος, αρχικά στην πανέμορφη πλατεία και στην συνέχεια στο Σχολείο (δωρεά Συγγρού 1912), το κοινό παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλο το πρόγραμμα:

Χαιρετισμούς απο Κοινότητα, τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Σοφάδων κ Δημοσθένη Κατσή, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών και πρώην Δήμαρχο Αγράφων Βαγγέλη Κατσιφό, τους βουλευτές Γ. Κωτσό, Αριστοτέλη Σπάνια και Χρήστο Καπετάνο, τον Αντ/ρχη κ Κωνσταντίνο Τέλιο. Ομιλητής εκ μέρους την κυβέρνησης ήταν ο κκ Αγροτικής  Ανάπτυξης κ Διονύσης Σταμενίτης.

Ο πρόεδρος της Ε.Α.Χ, Βασίλης Τσαντήλας, αναφέρθηκε στα καίρια θέματα του ιστορικού χώρου των Αγράφων: Γέφυρα Μέγδοβα, Αντίθεση στα Αιολικά Πάρκα, Ανάδειξη και προστασία της Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο αιδ. π. Ευάγγελος Φεγγούλης, ως μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον Προσκυνηματικό Τουρισμό, κατέπληξε τους παρευρισκόμενους για την ευρύτητα και γνώση του θέματος.

Η συνεργάτης του Περ/ρχη Θεσσαλίας κα Μάγια Τσόκλη, αναφέρθηκε στις σύγχρονες λειτουργίες του Τουρισμού και προτεραιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Καταλυτική η παρουσία της προέδρου του Ε.Ο.Τ κα Άντζελα Γκερέκου με τον μεστό λόγο της στο σημερινό τουριστικό προϊόν και τις δυνατότητες που έχει το ανέγγιχτο τοπίο συνολικά των Αγράφων και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν με την αναγκαία συνεργασία όλων: Πολιτείας, Φορέων, Τοπικών Κοινωνιών. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης κος Διονύσης Σταμενίτης Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην σύντομη παρέμβασή του τόνισε την προτεραιότητα αποκατάστασης της Θεσσαλίας και των Αγράφων απο τις θεομηνίες και την σημασία να στηριχθεί ο εναπομείναν πληθυσμός στα χωριά και τις παραγωγές.

Ο Αντ/ρχης κ Κ. Τέλιος, δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη στην περιοχή και συνεχάρει τους διοργανωτές. Παρέμβαση έγινε και απο τον εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών κατά των Αιολικών Πάρκων στα Άγραφα κο Σταμέλο με κατάθεση σημαντικών στοιχείων.

Η πρώτη ημέρα τελείωσε με το καταπληκτικό παραδοσιακό χορευτικό << Το Χοροπάτημα>> Σοφάδων, που χόρεψαν και μέσα στην βροχή, την απονομή ειδικών αναμνηστικών σε εισηγητές και χορηγούς, δείπνο στην ταβέρνα Ξηρού και φιλοξενία στο Hotel Rentinia Inn, απο τους ιδιοκτήτες του  Rentinia η κ. Ευαγγελία Χαϊδά.

Πρίν την έναρξη, έγινε επίσκεψη στα τρία καταπληκτικά Μουσεία της Ρεντίνας: Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης, Εθνικής και Αντίστασης και Λαογραφικό, όπως και τον ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου με το σπάνιο Τέμπλο και Αγιογραφίες, απο τους κκ Παύλο Σταύρου, Βασίλη Τσαντήλα, Βαγγέλη Γώγουλο και Ευάγγελο Φλώρο.

Σε όλους προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες, προσφορά στην Ένωση, του Φόυρνου Αγράφων και του Συλλόγου Γυναικών Ρεντίνας. Ουσιαστική η βοήθεια πολλών Ρεντινιωτών και ιδίως του προέδρου του Συλλόγου Ρεντινιωτών Καρδίτσας κ Σεραφείμ Κούτρα και των κυριών: Νατάσας, Αμαλίας, Αθανασίας, Νικολέττας, Κωνσταντίνας κα.

 

ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ

Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στον Ιαματικό Τουρισμό και την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών: Λουτροπηγής, Δρανίστας  <<Σουλαντά>>. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στον χώρο των Λουτρών με την συμμετοχή πολλών κατοίκων, επισκεπτών κα προσκεκλημμένων.

Τις εργασίες διεύθυνε το προεδρείο της Ενωσης και συντονίστρια την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού κα Σούφλα Αλειφτήρα. Ο κοινοτάρχης κ Κατσαρός Γιάννης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ο Δήμαρχος κ Κατσής, ξεδίπλωσε τους στόχους του και την απόφαση του να αξιοποιήσει συνολικά τις λουτροπηγές της περιοχής του. Ο κ Τσαντήλας θύμισε την επιτυχία του 4ου  Αν. Συνεδρίου στα Λουτρά το 1990 με την παρουσία Φλωράκη, Παπαζάχο, Μαγειρία και κάλεσε όλους να στηρίξουν την ανάπτυξη των Ιαματικών Πηγών.

Οι βουλευτές Αριστοτέλη Σπάνιας (ΝΔ), Μεταξάς Βασίλης (ΚΚΕ) και Μαρίνα Κοντοπόλη (ΣΥΡΙΖΑ) εξέφρασαν τις θέσεις τους και στήριξη στις προσπάθειες των οργανωτών, όπως και ο Αν/ρχης κος Τέλιος, η Μάγια Τσόκλη και η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, που κατέθεσαν προτάσεις, πέρα απο την αξιοποίηση και την σύνδεση των πηγών με την ευρύτερη περιοχή και τα ξεχωριστά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Αγραφιώτικη ζώνη. Ο πρόεδρος ΑΧΕΠΑ κ Λ. Λαμπράκος, δήλωσε τον θαυμασμό του για τον χώρο των Αγράφων και ότι στην Αμερική τα Άγραφα ομοματίζονται ως ΑΛΑΜΟ!!!

Ο καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής κ Κ. Κουσκούκης, κατέθεσε σημαντικές προτάσεις για αξιοποίηση αλλά και την αξία του Ιαματικού Τουρισμού πέρα απο τις θεραπείες.

Η καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής κα Όλγα Γκέρτση, μίλησε για τις αξίες του Γαστρονομικού Τουρισμού και των τοπικών προϊόντων. Ο κ Καραθάνος, ως πρόεδρος των οινοποιών Ελλάδος αναφέρθηκε στον οινοποιητικό Τουρισμό και δρόμους κρασιών.

Και τις δύο ημέρες περεμβάσεις έγιναν και απο τους εκπροσώπους των Δήμων Αργιθέας, Καρπενησίου κκ Γραμμένο Κώστα και Ξενία Μάκη και εκπρόσωπο του ΕΒΕ κ Απόστολο Κηρύκο.

Μηνύματα στο Συνέδριο απέστηλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ Ιερώνυμος, η Υφ. Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Υπ. Ανάπτυξης κ Σκρέκας, ο Κοιν. Εκπρ. Της ΝΔ κ Κώστας Τσιάρας και η Υπ. Πολιτισμού κα Μενδώνη.

Τις εργασίες κάλυψε τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ3 με την δημοσιογράφο κα Ελένη Καμπάκη και ετοίμασε αφιερώματα πέρα απο το Συνέδριο, που θα προβληθούν στην εκπομπή της ΕΡΤ3 και ERT NEWS <<Ένθετο Πόλεις>>: Λίμνη Σμοκόβου, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ρεντίνας και Αγράφων, Δήμοτικό Σχολείο Ρεντίνας, θρησκευτικό Μουσείο, Λουτρά Σμοκόβου και συνεντεύξεις Δημάρχου, προέδρου ΕΑΧ, Υφυπουργού, Αντ/ρχη, Α. Γκερέκου, κα. Το χορευτικό Γυναικών Κέδρου για μια ακόμη φορά, πρόβαλλε την πλούσια παράδοση χορών και Τραγουδιών Κέδρου, Μενελαϊδος και Αγράφων.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή Δημήτρη Τσιόδρα στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Larissa Coffee Show: Πρωταγωνίστρια στον χάρτη προορισμών η Λάρισα - Με χιλιάδες επισκέπτες ανανεώνει το «ραντεβού» για του χρόνου ο θεσμός