Ειδήσεις

Σ.Μπακαλάκου-Α.Κολοκύθα: Ενεργειακή αναβάθμιση ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Καρδίτσας


Είναι απίστευτα αυτά που συμβαίνουν στο Δήμο Καρδίτσας. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί. Η αδιαφάνεια σε όλο το μεγαλείο της. Δεν ικανοποιούνται από τον ορυμαγδό των αναθέσεων εξ αιτίας του Ιανού και όχι μόνο, τώρα επιχειρούν να επιβαρύνουν με εκατομμύρια τους δημότες με πρόσχημα την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου.

Καταγγείλαμε τις μεθοδεύσεις τους με τρία συνεχόμενα άρθρα. Πιστεύαμε ότι αφού αποδείχτηκε με στοιχεία ότι η κατά παραγγελία μελέτη που ανέθεσε ο δήμαρχος έκανε το κόστος δεκαέξι (16) φορές μεγαλύτερο από το πραγματικό θα συνετίζονταν και θα σταματούσαν κάθε περαιτέρω ενέργεια.

Πήραμε προσφορά κόστους για την αλλαγή όλων των φωτιστικών που προβλέπει η μελέτη. Είναι μόνο 500.000 €. Αν αφαιρέσουμε τις λάμπες που σύμφωνα με την απαράδεκτη μελέτη θεωρούνται φθορισμού – ενώ ήδη έχουν αντικατασταθεί με led – τότε το κόστος πέφτει στις 300.000 €. Αν αφαιρέσουμε και 50.000 € που η αντικατάσταση φωτιστικών θα πληρωθεί από το ΕΣΠΑ (μέσα από τέσσερα έργα που εμείς εντάξαμε), τότε το κόστος για την αλλαγή όλων των εναπομεινάντων φωτιστικών με αντίστοιχα led είναι 250.000 €. Αντί για 250.000 €, ο Δήμαρχος βγάζει διαγωνισμό 7.622.000 €. Καλά διαβάζετε. Μόνο 30 φορές παραπάνω από το αναγκαίο. Χορός εκατομμυρίων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της σπατάλης, μόνο ο σύμβουλος που θα προσλάβει ο Δήμος για το έργο θα στοιχίσει 297.600 €, δηλαδή αρκετά περισσότερο από το κόστος αλλαγής όλων των φωτιστικών!!!!!

Η έγκριτη “Καθημερινη” έχει καταγγείλει αυτή την πρακτική. Εταιρείες τα συμφωνούν με “ευάλωτους” δημάρχους και καρπώνονται αυτές το συντριπτικά μεγαλύτερο όφελος από την μείωση του ενεργειακού κόστους, αντί να το επωφελούνται οι δημότες.

Ήδη έπρεπε να έχουν αντικαταστήσει το σύνολο των φωτιστικών με led με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από το πρόγραμμα αλλαγής φωτιστικών επί θητείας μας. Κάθε χρόνο από την αλλαγή των φωτιστικών που κάναμε εμείς με έσοδα του Δήμου, εξοικονομούνται 130.000 €, τα οποία υπερκαλύπτουν το κόστος αντικατάστασης.

Όμως άλλα είχαν στο μυαλό τους. Και να χρησιμοποιήσουν αυτά χρήματα για δράσεις βιτρίνας και ρουσφετιών και να επιβαρύνουν τους δημότες με εκατομμύρια €.

Τους ξέρουμε. Τους μάθαμε. Ο Δήμαρχος και μια στενή περί αυτόν ομάδα, κάνουν ότι στοχεύει στο δικό τους και μόνο συμφέρον και όχι στο συμφέρον των δημοτών.

Απευθυνόμαστε λοιπόν, στα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που τον στηρίζουν. Μέλη της ομάδας του και τους συνεργαζόμενους.

Δεν βλέπετε τι γίνεται; μέχρι πότε θα μουρμουρίζετε πίσω από τις κουρτίνες; δεν αντιλαμβάνεστε και τις δικές σας ευθύνες; οφείλετε να σταματήσετε αυτή την απαράδεκτη διαχείριση που μας προσβάλλει όλους.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση εργασίας του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με τον Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
Επόμενο άρθρο ΕΛΜΕ: Κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Γραφεία της ΔΔΕ