Ειδήσεις

Σ. Μπακαλάκου: Κλειστή, ασυντήρητη και μη επισκέψιμη η δημοτική Πινακοθήκη


Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα μουσεία και οι πινακοθήκες, σε συνδυασμό με  την έλευση του φθινοπώρου, το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς και την επιστροφή στην καθημερινότητα από την καλοκαιρινή χαλάρωση των πολιτών δημιουργεί συνθήκες αυξημένης επισκεψιμότητας σε έναν σημαντικό πόλο πολιτισμού στην πόλη μας που είναι η Δημοτική Πινακοθήκη.

Έχοντας υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον “Ιανό” και το “πλημμύρισμα” των υπόγειων αποθηκών, επισκεφτήκαμε μαζί με την συνάδελφο κα Κολοκύθα Άλκηστις στην Δημοτική Πινακοθήκη ώστε να έχουμε άμεση εικόνα του κτιρίου και την πορεία των εργασιών αποκατάστασης – συντήρησης των έργων που έπαθαν ζημιές.

Η κατάσταση που αντικρίσαμε ήταν πέραν των προσδοκιών μας απογοητευτική. Γνωρίζουμε ότι η παρούσα Δημοτική αρχή ενδιαφέρεται μόνο για ότι εντυπωσιάζει και δεν δίνει καμία σημασία σε έργα και δραστηριότητες ουσίας που όμως δεν “πουλάνε”. Αυτό που διαπιστώσαμε όμως ξεπερνάει και αυτή μας την αντίληψη.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, παρά τα πολλά χρέη, τα «σφιχτά» ταμειακά διαθέσιμα και την προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης, προβήκαμε στην αποκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης  που ήταν πολλά χρόνια εκτός λειτουργίας, την αντικατάσταση των καμερών που δεν λειτουργούσαν για την αποφυγή κλοπών και λοιπές εργασίες συντήρησης του κτιρίου.

Δυστυχώς μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Δήμο, η Πινακοθήκη εγκαταλείφθηκε πλήρως. Ειδικά μετά τον “Ιανό” υπήρξε μεγάλη και ανεπίτρεπτη καθυστέρηση να αντληθούν τα νερά από το υπόγειο με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτεταμένες ζημιές στα έργα που φυλάσσονταν εκεί.

Η  Δημοτική αρχή όφειλε να ασχοληθεί σοβαρά με την αποκατάσταση των ζημιών της Πινακοθήκης, γεγονός που δεν συνέβη. Πιο συγκεκριμένα:

α) δεν προέβη ακόμα στην απαραίτητη αποκατάσταση των έργων. Τα έργα έχουν καθαρισθεί από το προσωπικό της Πινακοθήκης, όμως η συντήρηση και η αποκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από το Υπουργείο Πολιτισμού  είτε από εξωτερικό συντηρητή. Το Υπουργείο Πολιτισμού, χωρίς να έχει την υποχρέωση, προέβη στη συντήρηση και αποκατάσταση ενός μικρού αριθμού έργων με αποτέλεσμα η διαδικασία να βρίσκεται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο και τα έργα που επλήγησαν από τον Ιανό να παραμένουν στην πλειοψηφία τους ασυντήρητα. Η Δημοτική αρχή οφείλει καταρχήν να διαθέσει άμεσα τους απαιτούμενους πόρους, από τα χρήματα των αποκαταστάσεων των ζημιών που προκλήθηκαν από τον Ιανό ώστε να συντηρηθούν τα έργα.

β) δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την ανεύρεση και δημιουργία νέου αποθηκευτικού χώρου, εντός ή εκτός κτιρίου, με τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε τα έργα να είναι ασφαλή από νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

γ) δεν προέβη σε εργασίες αποκατάστασης στεγάνωσης του κτιρίου οι οποίες εντάσσονται ευθέως στην χρηματοδότηση για τον “Ιανό”  και προτιμά να διαθέσει αρκετά από τα εκατομμύρια € που πήρε από το Υπουργείο Εσωτερικών για έργα βιτρίνας τα οποία καμιά ζημιά δεν υπέστησαν από την πλημμύρα.

Τέλος, το κτίριο μοιάζει με εγκαταλελειμμένο. Μετά την άντληση των νερών καμία εργασία δεν έγινε. Το ασανσέρ δε λειτουργεί, το υπόγειο έχει νερά, το κτίριο παραμένει βρώμικο και μη επισκέψιμο. Μια εικόνα θλιβερή που δεν αρμόζει στο κτίριο, την ιστορία του και σε ότι συμβολίζει για τον Πολιτισμό της Καρδίτσας.

Και θα αναρωτηθεί κανείς μόνο τώρα υπάρχουν προβλήματα στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης; Είμαστε δίκαιοι στην κριτική μας.  Ορισμένα προβλήματα είναι διαχρονικά. Το ζητούμενο είναι η κάθε Δημοτική αρχή να παραδίδει κάθε τι σε καλύτερη κατάσταση από ότι το παρέλαβε. Στη διάρκεια της δικής μας θητείας βελτιώσαμε το κτίριο και τη λειτουργία της Δημοτικής  Πινακοθήκης από ίδιους πόρους του Δήμου. Σήμερα, υπάρχει μια μοναδική «ευκαιρία» να αξιοποιηθούν τα χρήματα που έλαβε ο Δήμος Καρδίτσας για την αποκατάσταση ζημιών της θεομηνίας του Ιανού και δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί ώστε πέραν της αποκατάστασης της ζημίας  που προκλήθηκαν στα έργα, να πραγματοποιηθεί  μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα λύσει συνολικά το πρόβλημα της Πινακοθήκης.

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση. Αναμενόμενη ως ένα βαθμό αφού μέσα στην ασυδοσία, την ρουσφετολογική πολιτική, τις αναθέσεις, την εξυπηρέτηση ημετέρων, ήταν δυνατόν να βρει χώρο και να επιβιώσει ο Πολιτισμός;

Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι έστω και τώρα με την δημοσιοποίηση της κάκιστης κατάστασης της Πινακοθήκης, η Δημοτική αρχή οφείλει να ενεργοποιηθεί. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τον  covid 19 και τον “Ιανό” ως κουρτίνα για να συνεχίσουν να κρύβονται.

 

 

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας, MSc, Οικονομολόγος

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Ποιο στυλ επίπλων υπνοδωματίου είναι ιδανικό για χαλάρωση;