Ειδήσεις

Σ. Μπαλακάκου: Ποια έτοιμα έργα παραδώσαμε στην παρούσα Δημοτική αρχή Καρδίτσας και γιατί παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση;


Παραδώσαμε στη Δημοτική αρχή μια τεράστια “προίκα” έτοιμων έργων με μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Εκείνο που ο Δήμαρχος όφειλε να κάνει  αλλά δεν  έκανε με τον ρυθμό που έπρεπε, ήταν να φροντίσει για την ταχεία και άρτια υλοποίησή τους. Αντί αυτού το μόνο για το οποίο επέδειξε ζήλο ήταν να καπηλευτεί τα έργα ως δικά του. Αποτέλεσμα είναι να περάσουν ήδη δύο και πλέον χρόνια και να έχουν ξεκινήσει μόνο αυτά που εμείς δημοπρατήσαμε, τα οποία και αυτά παρουσιάζουν ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις.

Επειδή ο κ. Τσιάκος επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν πήρε έτοιμα προς υλοποίηση έργα αλλά καταλόγους έργων, μετά από συνεργασία με τις Υπηρεσίες και τον πρώην δήμαρχο που ασχολιόταν προσωπικά με το θέμα, θα προσπαθήσω να δώσω μία πλήρη εικόνα για τα έργα ώστε οι δημότες να είναι ενημερωμένοι και να μην πέφτουν θύματα της παραπληροφόρησης της Δημοτικής αρχής.

ΈΡΓΑ ΕΣΠΑ που επί θητείας μας όχι μόνο μελετήθηκαν, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση αλλά δημοπρατήθηκαν κιόλας:

  1. Επανάχρηση Δημοτικού Κτιρίου  (πρώην Α’ Λύκειο) και μετατροπή του σε ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ (προϋπολογισμός 2.317.000 €). Μελετήθηκε όλο το έργο από την αρχή, ξεπεράστηκε το πρόβλημα της στατικής επάρκειας, στοχεύσαμε στη ένταξη στο “εξοικονομώ” του ΕΣΠΑ, όμως βρήκαμε πιο συμφέρον πρόγραμμα από το Τομεακό ΕΣΠΑ, ως επανάχρηση κτιρίου. Παρότι στην πρόσκληση δεν προβλεπόταν σχολεία, παρεμβήκαμε και πετύχαμε την ένταξη του έργου. Δημοπρατήθηκε επί θητείας μας και έπρεπε να τελειώσει πριν 6 μήνες, γιατί καθυστερεί κ. δήμαρχε;
  2. Αισθητική αναβάθμιση κεντρικής πλατείας και κεντρικού πεζόδρομου(προϋπολογισμός 2.317.000 €). Επί θητείας μας μελετήθηκε το έργο, εντάχθηκε στο πράσινο Ταμείο και δημοπρατήθηκε. Κάνατε 18 μήνες να υπογράψετε τη σύμβαση αντί για έξι, καθυστερείτε την ολοκλήρωση υπερβολικά. Μόνο να λέτε ευχαριστώ ξέρετε όταν σας λένε μπράβο δήμαρχε και όταν διαμαρτύρονται λέτε δεν φταίω εγώ, ο προηγούμενος δήμαρχος.
  3. Επέκταση Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για Ανθρώπους με Αναπηρίες ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ (προϋπολογισμός 2.317.000 €). Εντάξαμε το έργο στο ΕΣΠΑ που ήταν μελέτη προσφορά από τον ιδιώτη Βάιο Βαρελά επί θητείας Κ. Παπαλού και αναμένεται η ολοκλήρωση του.
  4. Κατασκευή δικτύου πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (προϋπολογισμός 2.317.000 €). Το μοναδικό έργο που ολοκληρώθηκε. Επι θητείας μας μελετήθηκε, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατήθηκε. Εσείς απλά κάνατε δηλώσεις : στηρίζουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο. Όταν όμως διαμαρτύρονται κάποιοι δημότες γιατί δεν έγινε το δικό τους μαντρί, λέτε αυτά ήταν ρουσφέτια των προηγούμενων.
  5. Ολοκλήρωση δρόμου Παλιούρι – Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη(προϋπολογισμός 700.000 €) Εθνικοί πόροι. Επι  θητείας μας μελετήθηκε το έργο, εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση του με την βοήθεια του κ. Γιάννη Κούτχια, δημοπρατήθηκε και η ολοκλήρωση καθυστερεί. Τί κάνετε γι αυτό κ. δήμαρχε;
  6. Ενεργειακή αναβάθμιση 2ου – 5ου λυκείου, ΕΣΠΑ(προϋπολογισμός 2.317.000 €).
  7. Ενεργειακή αναβάθμιση 3ου Δημοτικού σχολείου, ΕΣΠΑ (προϋπολογισμός 315.000 €). Και τα δύο έργα μελετήθηκαν και εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας μας. Φυσικά παρότι εσείς δεν είχατε καμία συμμετοχή, ουδέποτε κάνατε την παραμικρή αναφορά κατα την προσφιλή σας τακτική.

 

Έργα του προγράμματος  βιώσιμης αστικής ανάπτυξης

Το πρόγραμμα διεκδικήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από κοινού με τον Δήμαρχο Τρικκαίων το 2017, έγιναν οι μελέτες τεκμηρίωσης, προτάθηκαν τα έργα και οι δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 8.500.000 € και εγκρίθηκε οριστικά στις αρχές του 2019.

  1. Μετατροπή της οδού Χαρίτου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, (προϋπολογισμός 760.000 €). Η μελέτη συντάχθηκε επί θητείας Παπαλού,  επικαιροποιήθηκε,  ολοκληρώθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα από μας.  Είχατε εσείς έστω κάποια συμβολή;
  2. Διαμόρφωση Ποδηλατόδρομου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, (προϋπολογισμός 750.000 €). Επί θητείας μας επιλέχθηκε η περιοχή παρέμβασης, μελετήθηκε το έργο, λήφθηκαν οι αδειοδοτήσεις και οι κανονιστικές αποφάσεις και τέλος βρήκαμε τη χρηματοδότηση με την ένταξη στο παραπάνω πρόγραμμα. Εσείς τι κάνατε, εκτός του να τα αποσιωπάτε αυτά μιλώντας για καταλόγους έργων και δική σας στήριξη στο ποδήλατο. Θέλω να δω τι θα λέτε όταν θα διαμαρτύρονται για την μείωση των θέσεων στάθμευσης. Σίγουρα οι προηγούμενοι θα φταίνε.
  3. Περιβαλλοντική αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου νέου Δημαρχείου και αισθητική σύνδεση του άλσος Παυσιλύπου, (προϋπολογισμός 500.000 €). Επί θητείας μας μελετήθηκε το έργο με συνεργασία ιδιώτη αρχιτέκτονα και της Τεχνικής υπηρεσίας και εγκρίθηκε της μελέτης από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή μαζί με το κτίριο του δημαρχείου 2 χρόνια πριν την έναρξη της θητείας σας. Και αυτό έργο δικό σας;
  4. Επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων (Οδός Λάππα), (προϋπολογισμός 200.000 €). Έπειτα απο συνεργασία της Δημοτικής αρχής με την Υπηρεσία Προγραμματισμού επιλέχθηκε ο δρόμος παρέμβασης, τα υλικά διαχωρισμού και η σήμανση.
  5. Διαμόρφωση και περιβαλλοντική ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων σε γειτονιές της Καρδίτσας (Κατασκευή πλατειών Καροπλεσίτικα, Άγιος Φανούριος, Αλκιβιάδου και Μπότση, αντικατάσταση του συνόλου του Αστικού Εξοπλισμού των κοινόχρηστων χώρων) (προϋπολογισμός 1.140.000 €). Οι τρεις πλατείες μελετήθηκαν από την αρχιτέκτονα σύμβουλο του πρώην δημάρχου και την υπηρεσία, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια χρήσεων γης και συντάχθηκαν και οι προϋπολογισμοί. Για την αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού στο σύνολο των κοινοχρήστων χώρων της πόλης (παγκάκια, φωτιστικά, καλαθάκια) έγινε απευθείας διαπραγμάτευση του πρώην δημάρχου με την διαχειριστική αρχή για να εγκριθεί η παρέμβαση. Σχεδιάστηκαν και υποβλήθηκαν ΟΛΕΣ οι θέσεις τοποθέτησης του εξοπλισμού σε κάθε κοινόχρηστο χώρο χωριστά. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έκανε καμία παρέμβαση ή αλλαγή.
  6. Κατασκευή κτιρίου και προμήθεια εξοπλισμού για πολυχώρο κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο και δομή υποστηριζόμενων διαμερισμάτων) (προϋπολογισμός 900.000 €). Αναζητήθηκε ο χώρος ώστε να γίνει το κτίριο και να αξιοποιηθούν ειδικά κονδύλια του προγράμματος, βρέθηκε το οικόπεδο, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια δόμησής του, ανατέθηκε η έκδοση οικοδομικής άδειας η οποία εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2019 και καθορίστηκαν οι ποσότητες των εργασιών κατασκευής. Με βάση τις ποσότητες επί νέας δημοτικής αρχής η Τεχνική Υπηρεσία οριστικοποίησε τον προϋπολογισμό.
  7. Ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση δικτύου δημοτικού φωτισμού στην Καρδίτσα (προϋπολογισμός 300.000 €). Αφορά την τοποθέτηση σύγχρονου φωτισμού led, στους δρόμους της πόλης που έγινε υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ. Το σύνολο της μελέτης έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία επί των ημερών μας.
  8. Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας για ΑμεΑ, (προϋπολογισμός 300.000 €). Επιλέξαμε από κοινού με την Υπηρεσία την περιοχή παρέμβασης (οδός Φαναρίου) η οποία συνέταξε την μελέτη επί ημερών μας.
  9. Παρεμβάσεις βελτίωσης προσβασιμότητας και ασφάλειας στα σχολικά συγκροτήματα (προϋπολογισμός 150.000 €). Το έργο εντάχθηκε επί των ημερών μας, ξεκίνησε η μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε επί νέας δημοτικής αρχής.

 

Λοιπά έργα, φιλόδημος, εθνικοί πόροι, ΕΣΠΑ

  1. Αναβάθμιση παιδικών χαρών στις Δ. Ε. του Δήμου, (προϋπολογισμός 591.000 €, ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, δύο εργολαβίες). Μελετήθηκαν μία προς μία οι 18 παιδικές χαρές (αποτύπωση, οικοπέδων, όργανα,  κ.λπ) και εντάχθηκε η κατασκευή τους στο ΕΣΠΑ και η προμήθεια των οργάνων στο Φιλόδημος.
  2. Υποδομές Ρομά (δύο εργολαβίες), Εθνικοί πόροι, (προϋπολογισμός 1.072.000 €). Από Εθνικούς πόρους η προηγούμενη κυβέρνηση διέθεσε κονδύλια για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ρομά. Υποβάλλαμε πρόταση η οποία εγκρίθηκε κι οι εργασίες αφορούν σε νέο δίκτυο ύδρευσης, ολοκλήρωσης της οδοποιίας και του δικτύου φωτισμού στην περιοχή “Μαύρικα”.
  3. Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, (προϋπολογισμός 1.736.000 €). Επί θητείας μας συντάχθηκε η μελέτη, υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, η οποία εγκρίθηκε ετοιμάσαμε την διακήρυξη δημοπρασίας την οποία αρνηθήκατε να προχωρήσετε λόγω άγνοιας και φόβου μην χρειαστεί να συμβάλλετε και από ίδιους πόρους. Πέρασε καιρός, χάθηκε το έργο και το υποβάλλατε ξανά στο “Τρίτσης”. Έτσι χάθηκαν τρία πολύτιμα χρόνια.
  4. Επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, Φιλόδημος, (προϋπολογισμός 650.000 €). Ένα έργο που ξεκίνησε επί θητείας μας και η υλοποίηση του προχωράει κανονικά.
  5. Προμήθεια σκούπας και πλυστικού μηχανήματος, (προϋπολογισμός 248.000 €). επι θητείας μας υποβλήθηκε πρόταση στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, εγκρίθηκε, επιλέχθηκαν τα μηχανήματα και κάναμε την διακήρυξη δημοπρασίας. Μετά από μεγάλη καθυστέρηση παραλάβατε τα μηχανήματα χωρίς να κάνετε καμία αναφορά, παρουσιάζοντας ψευδώς την προμήθεια ως δική σας πρωτοβουλία.
  6. Προμήθεια Κλαδοτεμαχιστή και 500 κάδων κομποστοποίησης, Τομεακό ΕΣΠΑ (προϋπολογισμός 120.000 €). Επί θητείας μας υποβλήθηκε πρόταση στο Τομεακό ΕΣΠΑ, εγκρίθηκε, έγινε η δημοπρασία και η προμήθεια, και εσείς μοιράσατε τους κάδους χωρίς την παραμικρή αναφορά.
  7. Επέκταση δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων σε περιοχές εντός σχεδίου στην πόλη της Καρδίτσας (Ζαχαριώτες και Καμινάδες), Εθνικοί πόροι, (προϋπολογισμός 3.720.000 €). Μετά από αγώνα 3 ετών εξασφαλίσαμε αυτή τη χρηματοδότηση που βάζει τις βάσεις για την ανάπτυξη των περιοχών που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης. Δημοπρατήθηκε επί θητείας μας το έργο που ήδη εκτελείται. Προς τιμήν του ο κ. Παπαλός, πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, αναγνωρίζει τη προσπάθεια και δεν προσπαθεί να καπηλευτεί τα έργα όπως εσείς. Η μελέτη προϋπήρχε και επικαιροποιήθηκε επί των ημερών μας
  8. Αποχέτευση όμβριων  (Ζαχαριώτες και Καμινάδες), Φιλόδημος, (προϋπολογισμός 1.050.000 €). Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται στο σύνολο της αποχέτευσης ομβρίων και ακαθάρτων της πόλης. Δημοπρατήθηκε επι θητείας μας και εκτελείται.
  9. Βελτίωση  και  εκσυγχρονισμός του συστήματος Ύδρευσης των  Δ.  Δ. Καρδιτσομαγούλας και Αρτεσιανού, Φιλόδημος, (προϋπολογισμός 3.224.000 €). Επι θητείας μας εντάχθηκε, εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης, παρατηρείται μία καθυστέρηση στην έναρξή του.
  10. Αναβάθμιση Βιολογικού Καθαρισμού Καρδίτσας, Φιλόδημος, (προϋπολογισμός 2.219.000 €). Επί θητείας μας συντάχθηκε η μελέτη σε χρόνο ρεκόρ, εντάχθηκε το έργο που θα δώσει άλλα 15 χρόνια ζωή στο βιολογικό καθαρισμό, προσφέροντας υπηρεσία στους Δημότες.
  11. Έλεγχος διαρροών ΔΕΥΑΚ – Τηλε-έλεγχος, ΕΣΠΑ, (προϋπολογισμός 1.500.000 €).
  12. Μελέτη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, (προϋπολογισμός 65.000 €). Εντάχθηκε επι θητείας μας μελέτη στο πράσινο ταμείο και τη δημοπρατήθηκε. Πρόκειται για νέα κυκλοφοριακή μελέτη που βοηθάει τη χρήση ποδηλάτου. Εσείς καθυστερείτε αδικαιολόγητα την ολοκλήρωση της μελέτης.
  13. Ανοιχτά κέντρα Εμπορίου, ΕΣΠΑ, (προϋπολογισμός 1.500.000 €). Αφορά στην ανάπλαση και αναβάθμιση της οδού Βάλβη, του δυτικού τμήματος του κεντρικού πεζόδρομου και της Δημοτικής αγοράς. Με πολλή προσπάθεια πείσαμε τους καταστηματάρχες να συμφωνήσουν με το έργο, κάναμε την προμελέτη, εντάχθηκε το έργο και απομένει η οριστική μελέτη που πληρώνεται από τους πόρους του προγράμματος. παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση. Γιατί; Το έργο κινδυνεύει να χαθεί.
  14. Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων (προϋπολογισμός 900.000 €). Ένα έργο για το οποίο υποβλήθηκε αίτημα και εγκρίθηκε επί θητείας μας, και στη συνέχεια έγινε τροποποίηση απο εσάς.

Η άποψή μας είναι ότι είναι ανώφελο να αναλωνόμαστε στη συζήτηση του αν τα έργα είναι δικά μας ή δικά σας. Γιατί τα έργα ανήκουν στους δημότες. Η εκάστοτε δημοτική αρχή βάζει το δικό της λιθαράκι. Κάποιοι έχουν την ιδέα ενός έργου, παλεύουν για την αναζήτηση χρηματοδότησης και την ένταξη του. Και η επόμενη δημοτική αρχή να αναλαμβάνει την ταχεία  υλοποίησή τους και την επιτυχή ολοκλήρωση τους, γιατί όπως είναι γνωστό από τη σύλληψη μέχρι την υλοποίηση, μεσολαβούν αρκετά χρόνια. Κάθε ένα στάδιο μέχρι να παραδοθεί ένα έργο στο δημότη  είναι σημαντικό.

Αυτό που μας εξοργίζει και μας βάζει στη διαδικασία της αντιπαράθεσης είναι η ανέντιμη σας στάση να παρουσιάζετε όλα τα έργα σα να είναι δικά σας, αποκρύπτοντας τη συμβολή των προηγούμενων. Λες και ο Δήμος γεννήθηκε με την αρχή της δική σας θητείας και δεν υπήρξαν άλλοι πριν από εσάς. Εκφράζει προφανώς την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτικών όντων που αντί να παλεύουν να δημιουργήσουν νέα έργα ώστε να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη φυσιογνωμία του Δήμου, έχουν σα βασική μέριμνα να καπηλεύονται και να επιδεικνύουν τα έργα των προηγούμενων. Ακριβώς αυτό που κάνετε κάθε φορά που αναφέρεστε στα έργα και τις δράσεις την προηγούμενης θητείας.

Όπως γίνεται  σαφές από την παράθεση του παραπάνω σύντομου ιστορικού φαίνεται ότι σας παραδώσαμε έργα που ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπερνάει τα 33.000.000 ευρώ. Όλα με μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Παρακαλούμε να μας διορθώσετε αν δεν είμαστε κάπου ακριβείς. Σε αντίθετη περίπτωση, σταματήστε τα ψέματα, ανακαλέστε όλα αυτά τα περί καταλόγων έργων, στρωθείτε στη δουλειά γιατί μετά από δύο χρόνια δεν έχετε προχωρήσει σχεδόν κανένα έργο εκτός αυτών που είχαμε δημοπρατήσει εμείς. Και αναμένουμε να σας κρίνουμε για τις νέες εντάξεις έργων, την δική σας παρακαταθήκη που θα αφήσετε στους δημότες στη διάρκεια της θητείας σας. Ο χρόνος περνάει γρήγορα. Αναμένουμε.

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας, MSc, Οικονομολόγος

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με το Πυροσβεστικό Σώμα Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθρο 28 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα