Ειδήσεις

Σ. Βασιλάκος: Διεθνές Βραβείο στον γιατρό Αρ. Διαμαντή για το βιβλίο του με θέμα το έργο του Γ. Παπανικολάου


Μπορεί ένα βιβλίο να κάνει τη διαφορά στην κοινωνία; Στην περίπτωση του Αριστείδη Διαμαντή, φάνηκε πως ναι. Ο Βολιώτης γιατρός και αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, που έλκει την καταγωγή του από την Καρδίτσα,  με το πόνημά του «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου: Το επιστημονικό του έργο μέσα από τα μάτια ενός σύγχρονου κυτταρολόγου», δίνει την ευκαιρία σε όποιον το διαβάσει να εντρυφήσει στη ζωή και το έργο του διάσημου Έλληνα επιστήμονα, βαδίζοντας πάνω στα ίδια μονοπάτια με τον άνθρωπο που έχει σώσει τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο, με το περίφημο PAP-test

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε ο κ. Αριστ. Διαμαντής,  διευθυντής του Κυτταρολογικού Εργαστηρίου του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, αλλά και η εν γένει προσφορά του στο πεδίο της Ιατρικής, οδήγησαν το ίδρυμα «Writers Capital International Foundation» να απονείμει στον κ. Διαμαντή το βραβείο «Global Icon Award 2020».
Ο Γεώργιος Παπανικολάου υπήρξε πρωτοπόρος στην κυτταροπαθολογία, και με την έρευνά του πάνω στον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, άφησε σπουδαία παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα. Πριν από λίγες ημέρες, στις 19 Φεβρουαρίου για την ακρίβεια, συμπληρώθηκαν 59 χρόνια από τον θάνατο του Παπανικολάου, ο οποίος το 1962 άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από καρδιακή προσβολή που υπέστη.

Ο Βολιώτης αξιωματικός, που φέρει τον βαθμό του πλοιάρχου, αφιέρωσε δεκαπέντε χρόνια ενδελεχούς έρευνας για τη συγγραφή του βιβλίου, το οποίο δεν κυκλοφόρησε στο εμπόριο, αλλά διανεμήθηκε δωρεάν σε όσους βρέθηκαν τον περσινό Ιανουάριο στην παρουσίασή του, από όπου και η σχετική φωτογραφία, ενώ εστάλη σε πολλούς ακαδημαϊκούς φορείς και ιδιώτες. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο τα στοιχεία που συνέλεξε και παρουσίασε στο κοινό μία εμπεριστατωμένη μελέτη για τον Γεώργιο Παπανικολάου, η οποία διακρίθηκε και σε διεθνές επίπεδο από το ίδρυμα «WritersCapitalInternationalFoundation». Ο Αριστείδης Διαμαντής, που είναι αριστούχος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, και παρ΄ολίγον καθηγητής του (η αναξιοκρατία, η διαπλοκή και οι πελατειακές σχέσεις, δυστυχώς του στέρησαν αυτή τη θέση),  πρόσθεσε έτσι μία ακόμη βράβευση στο ενεργητικό του, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφικής και επιστημονικής διαδρομής του έχει τιμηθεί από πλείστους φορείς, μέχρι και από την Ακαδημία Αθηνών το 2014. Συνεχίζει όμως με τον ίδιο ζήλο, όπως ακριβώς έχει πράξει και στο παρελθόν, με την επιμέλεια είκοσι μονογραφιών, αλλά και τριακοσίων πενήντα ερευνητικών εργασιών για την Ιστορία της Ιατρικής και της Κλινικής Κυτταρολογίας.

«Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι το νέο αυτό βιβλίο δεν περιγράφει μόνο το παρελθόν, αλλά συμβάλλει στον σχεδιασμό του μέλλοντος γύρω από τη διάγνωση, πρόγνωση και κυρίως την πρόβλεψη αντιμετώπισης του καρκίνου», εξήγησε ο κ. Διαμαντής σε αδρές γραμμές για το βιβλίο του για τον Παπανικολάου, ο οποίος στα μάτια του συγγραφέα φαντάζει ως το πρότυπο του γιατρού που επηρέασε όσο ελάχιστοι συνάδελφοί του την ιατρική του 20ού αιώνα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έτος 2003,ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων Φυσικής Διαβίωσης και Υγιεινής Διατροφής Ν. Καρδίτσας, ο κ. Αριστ. Διαμαντής παρουσίασε διάλεξη στο κοινό της Καρδίτσας με θέμα:

“Η αξια του pap-test στην πρωιμη ανιχνευση του καρκινου του τραχηλου της μητρας”, όπου διανεμήθηκε και ενημερωτικό φυλλάδιο 16 σελίδων, συγγραφέας του οποίου είναι ο κ. Διαμαντής καιστο οποίο συμπεριλαμβάνεται αναφορά στηζωή και το έργο του Γεωργίου Παπανικολάου.

Ο Αριστείδης Διαμαντής έλκει την καταγωγή του από την Καρδίτσα, καθότι ο πατέρας του Γεώργιος Διαμαντής ήταν Καρδιτσιώτης και εργάζονταν στο τμήμα Εμπορίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του εν λόγω κειμένου δημοσιεύθηκε και στην εφημερίδα Θεσσαλια  του Βόλου στις 26-2-21

 

 

 Επιμέλεια: Σωκράτης Βασιλάκος

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα
Επόμενο άρθρο Σε πλήρη εξέλιξη ο καθαρισμός του Σοφαδίτη στο Μασχολούρι