Ειδήσεις

Σάββατο προ της Απόκρεω (Ψυχοσάββατο)


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο Σάββατο προ της Απόκρεω (Ψυχοσάββατο) 18 Φεβρουαρίου 2023, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο – Κοιμητηριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρδίτσης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν τα Ψυχοσάββατα για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, οι οποίοι έχουν φύγει από την παρούσα στρατευόμενη ζωή και έχουν μεταβεί στη θριαμβεύουσα βασιλεία του Θεού.

Ο άγιος Κάλλιστος Ξανθόπουλος αναφέρει, ότι τα Ψυχοσάββατα είναι για να προσευχηθούμε, όχι μόνο για τους γνωστούς μας και προσφιλείς κεκοιμημένους, αλλά και γι’ αυτούς που μας είναι άγνωστοι, αφού οι ίδιοι δεν μπορούν πια να προσευχηθούν για τον εαυτό τους. Παράλληλα καταδεικνύεται η καθολικότητα της Εκκλησίας, δηλαδή ότι όλοι μας, ζώντες και κεκοιμημένοι, έχουμε μία ημέρα κοινή, την ημέρα της παρουσίας του Χριστού ως Κριτή της Δόξης.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το σημερινό Ψυχοσάββατο, η Εκκλησία μας συγκεντρώνει και μας κατηχεί, ώστε να μας προετοιμάσει για τη ένδοξη Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, στην οποία είναι αφιερωμένη η Κυριακή της Απόκρεω.

Η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, είναι εορτή και πανήγυρις, γιατί τότε θα συναντήσουμε τον Κύριο της Δόξης και την βιώνουμε μυσταγωγικά και εσχατολογικά στη Θεία Λειτουργία, όταν κοινωνούμε το Σώμα και το Αίμα του Χριστού και ενωνόμαστε μαζί Του.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, όπου ο Χριστός μας είπε, ότι πριν την ένδοξη Δευτέρα έλευσή Του, θα υπάρξουν πολλά σημεία στον ουρανό και στη γη και θα βιώσουμε πολλές δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτές που συμβαίνουν στην εποχή μας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι δεν πρέπει να είμαστε μοιρολάτρες, αλλά να έχουμε πίστη και εν Χριστώ ζωή. Και τότε δεν θα μας απασχολεί το πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία, γιατί η καρδιά μας θα είναι γεμάτη από την παρουσία του Χριστού, θα βιώνουμε το μεγαλείο και την δόξα Του ενωμένοι μαζί Του και θα είμαστε αγιασμένοι και χαριτωμένοι άνθρωποι. Θα ζούμε αυτό που ο Απόστολος Παύλος μας διδάσκει: «Τά πάντα καί ἐν πᾶσι Χριστός».

Τελειώνοντας την ομιλία του, κατέληξε ότι η σημερινή ημέρα μας διδάσκει, να γινόμαστε φιλόσοφοι του Αγίου Πνεύματος, όπως έλεγε ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος, δηλαδή να μνημονεύουμε τον θάνατο και να τον προσεγγίζουμε, όχι ως τέλος της βιολογικής ζωής, αλλά ως μετάβαση στην αιωνιότητα της βασιλείας του Θεού.

Προ της απολύσεως, τέλεσε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των κεκοιμημένων ορθοδόξων χριστιανών, βασιλέων, πατριαρχών, αρχιερέων, ιερέων, ιερομονάχων, ιεροδιακόνων, μοναχών, μονασασσών, πατέρων, προπατόρων, πάππων, προππάπων, γονέων, τέκνων, αδελφών και συγγενών.

Εν συνεχεία, τέλεσε επιμνημόσυνο δέηση στο στρατιωτικό κοιμητήριο του Νομού μας.

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στη Δημοτική Πινακοθήκη
Επόμενο άρθρο Οι θίασοι που θα διαγωνιστούν στο 38ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας