Ειδήσεις

Σάββατο του Αγίου Λαζάρου στην Ιερά μας Μητρόπολη


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο Σάββατο του Αγίου Λαζάρου 8 Απριλίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Αγίου Λαζάρου Φαρσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι περατώθηκε η ψυχοφελής περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα, των σωστικών Παθών του Κυρίου.

Αναφερόμενος στο ευαγγελικό ανάγνωσμα του Ευαγγελιστή Ιωάννη, ανέλυσε το χωρίο της συναντήσεως του Ιησού Χριστού με την Μάρθα, την αδελφή του Λαζάρου, που θρηνούσε για τον θάνατο του αδελφού της και τον διάλογο μεταξύ τους. Από τις δύο αδελφές του Λαζάρου, η Μαρία ήταν ο θεωρητικός νους, της προσεγγίσεως του μυστηρίου της παρουσίας του Θεού, ενώ η Μάρθα ήταν ο πρακτικός και εξωστρεφής νους.

Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού, όχι με την ατομοκεντρική έννοια, αλλά σύμφωνα με την ερμηνεία του Αποστόλου Παύλου, αυτή η φιλία σημαίνει ότι ο Θεός του είχε φανερωθεί. Όπως φανερώθηκε σε όλους τους Αγίους και συνομίλησε μαζί τους και γι’ αυτό ονομάζονται φίλοι του Χριστού. Αυτή η σχέση που οικοδομεί ο Θεός με τους ανθρώπους, αποτελεί την Δόξα του Θεού μέσα στις καρδιές τους, όταν περιπατεί μέσα σε αυτές.

Από την δημιουργία τους, οι άνθρωποι ήταν πλασμένοι να αντλούν την δύναμή τους από την σχέση τους με τον Θεό, αλλά αυτοί αυτονομήθηκαν, θεωρώντας ότι μπορούν να ενεργούν με τις δικές τους δυνάμεις και αυτό προκάλεσε την πτώση τους. Γι’αυτό ο Θεάνθρωπος Χριστός, ήρθε να αναπλάσει την φθαρείσα φύση των ανθρώπων, θέτοντας ως κέντρο της ζωής τους τον θεό.

 

Προηγούμενο άρθρο Παράθυρα: Η καινούρια έκθεση που παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού με τον Μητροπολίτη Ελασσώνος