Ειδήσεις

Σχετικά με την αντιμετώπιση των επείγουσων αναγκών των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας


Συγχαίρουμε τους συναδέλφους γιατρούς και υπόλοιπους υγειονομικούς σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας των νομών της Θεσσαλίας για την τεράστια προσπάθεια και την αυταπάρνηση που καταθέτουν αυτές τις μέρες για να προστατεύσουν την υγεία του λαού.

Ευχαριστούμε τα συνδικάτα, τα σωματεία και τους υπόλοιπους λαϊκούς φορείς από όλη την Ελλάδα που εκφράζουν τη στήριξή τους στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας με αποστολή υλικής βοήθειας αλλά και με την παρουσία μελών τους στις πληγείσες περιοχές βοηθώντας σε απεγκλωβισμούς και σε καθαρισμούς σπιτιών, στην παροχή υγειονομικής βοήθειας, στη συγκέντρωση και διανομή της αλληλεγγύης.

Συμπαραστεκόμαστε σε όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους, σε όσους βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, όσους είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, σε όσους παλεύουν να ορθοποδήσουν στηριζόμενοι σε συγγενείς, γείτονες, φίλους, συναδέλφους από σωματεία και αγροτικούς συλλόγους.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διανομή και αξιοποίηση της χρηματικής βοήθειας που έχει αποστείλει η ΟΕΝΓΕ μέσω της ΕΙΝΚΥΝ Καρδίτσας για τους πληγέντες πλημμυροπαθείς.

Η λαϊκή αλληλεγγύη και η στήριξη που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες στον Θεσσαλικό κάμπο βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από την κρατική αδιαφορία για την απαραίτητη προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας του λαού.

Τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεών μας ήδη έχουν επισκεφθεί και επικοινωνήσει με τους συναδέλφους μας στις δομές υγείας της Θεσσαλίας για να ενημερωθούμε για τα προβλήματα και τη συνολική κατάσταση που επικρατεί. Έχουμε επισκεφθεί χώρους φιλοξενίας απεγκλωβισμένων και άστεγων και ενημερωθήκαμε για την υπάρχουσα κατάσταση. Από την πρώτη στιγμή έχουμε επικοινωνήσει με εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων, τις διοικήσεις των νοσοκομείων και της υγειονομικής περιφέρειας, με δημάρχους και την πολιτική προστασία, διατυπώνοντας αιτήματα παρεμβαίνοντας επίμονα για να δοθούν λύσεις σε ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει ότι ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μία φορά βρίσκεται χωρίς συντονισμό και οργάνωση, χωρίς τους απαραίτητους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό για να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα και άμεσα τις ανάγκες του λαού από μία φυσική καταστροφή.

Επιγραμματικά τονίζουμε τα περισσότερο φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές υγείας της Θεσσαλίας, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλα πολλά προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης.

 • Το Νοσοκομείο του Βόλου βρέθηκε χωρίς νερό για αρκετές ημέρες με αποκλεισμένη πρόσβαση από το μεγαλύτερο μέρος του νομού.
 • Το Κέντρο Υγείας Παλαμά είναι πλημμυρισμένο, χωρίς καν να έχει καθαριστεί πέντε ημέρες μετά την πλημμύρα, στεγαζόμενο σε πρόχειρη, ανεπαρκή έως και επικίνδυνη υγειονομικά εγκατάσταση στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μαζί με δεκάδες φιλοξενούμενους.
 • Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόναςέμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερόγια έξι ημέρες.
 • Σε όλα τα νοσοκομεία το ήδη εξαντλημένο και ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό δέχεται μεγάλη πίεση με ενισχυμένη προσφορά και αυξημένους αριθμούς προσέλευσης και νοσηλειών.
 • Τα τακτικά χειρουργεία στα περισσότερα νοσοκομεία σταμάτησαν για μέρες εξυπηρετώντας μόνο επείγοντα περιστατικά.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και απαιτούμε:

 • Να προκηρυχθεί το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των δομών υγείας της Θεσσαλίας.
 • Να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες (έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και οι υπόλοιποι υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις λιγοστές θέσεις που προκηρύχθηκαν πρόσφατα για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας.
 • Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
 • Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.
 • Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί.
 • Απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων.
 • Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και Κ.Υ. Να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Να χορηγηθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες λειτουργίας τους. Να εξασφαλιστεί η επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.
 • Να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό το Κ.Υ. Παλαμά. Άμεσα να δημιουργηθεί Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεση φαρμάκων σε όσους χρειάζονται με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.
 • Επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας. Επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των πλημμυροπαθών για όσο διάστημα απαιτηθεί.
 • Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες μονάδες Δημόσιας Υγείας για να εξασφαλιστεί η αναγκαία παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραγόντων, η επιδημιολογική επιτήρηση και οι επιπτώσεις των μολυσματικών ασθενειών στην υγεία του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι ιδανικές για την μετάδοση ασθενειών όπως η ελονοσία, ο ιός του Δυτικού Νείλου κ.λπ.

 

Των Ενώσεων Γιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θεσσαλίας

 

Προηγούμενο άρθρο ΑΔΕΔΥ Καρδίτσας: Αλληλεγγύη στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Συγκέντρωση σχολικών ειδών από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης