Ειδήσεις

Σχετικά με την ονομασία του παραδοσιακού τσίπουρου των διήμερων αμπελουργών


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας εκφράζει την αντίθεση του στο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αφαίρεση της ονομασίας Τσίπουρο και Τσικουδιά από τους διήμερους αμπελουργούς μέσω τροποποίησης του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, θεωρεί κλοπή την αφαίρεση της ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά από τους διήμερους αμπελουργούς, ένα προϊόν το οποίο δημιούργησαν, ονόμασαν και παράγουν πάνω από ένα αιώνα και το οποίο έγινε γνωστό και αγαπητό στον καταναλωτή ακριβώς μέσω της δικής τους παραδοσιακής παραγωγής.

Η αρπαγή του ονόματος θα ανοίξει τον ασκό του Αίολου και θα επιφέρει το τέλος των παραδοσιακών καζανιών των αμπελουργών, με αποτέλεσμα την καταστροφή της αμπελοκαλλιέργειας σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας (ευρύτερες περιοχές Τυρνάβου, Ελασσόνας, Μαγνησίας, Καρδίτσας, κ.α). Η οικονομική καταστροφή θα είναι τεράστια γι’ αυτές τις μεγάλες αμπελουργικές περιοχές της Θεσσαλίας, αφού πέραν των αμπελοκαλλιεργητών, γύρω από το αμπέλι σχετίζονται οικονομικά και βιοπορίζονται μια σειρά επαγγελματιών και εργατών.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αμέριστη συμπαράσταση μας στα αιτήματα και στον δίκαιο αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι Σύλλογοι Αμβυκούχων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής για να διασώσουν το προϊόν τους και κατ’ επέκταση την αμπελοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει την συγκεκριμένη διάταξη που στρέφεται κατά των διήμερων αμπελουργών και να υιοθετήσει την τροπολογία που προτείνουν και καταθέτουν μια σειρά Σύλλογοι Αμβυκούχων, με την οποία επαναφέρει στο κείμενο του άρθρου 82 του Τελωνειακού Κώδικα τις ονομασίες «παραδοσιακό τσίπουρο» και «παραδοσιακή τσικουδιά» για τα προϊόντα των διήμερων Αποσταγματοποιών.

Πρόταση ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο 113 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα