Ειδήσεις

Σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι – Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας Ιωάννης Σενκό στο Ράδιο Ηχόραμα


Σε απόγνωση βρίσκονται οι μελισσοκόμοι όλης της Θεσσαλίας εξαιτίας της φετινής μειωμένης παραγωγής και των πολλών προβλημάτων που έχει προκαλέσει στον κλάδο τους η θεομηνία Daniel. Ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας και γενικός γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Ιωάννης Σενκό μίλησε αναλυτικά για όλα αυτά τα ζητήματα, το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Πιο αναλυτικά:

Η μειωμένη παραγωγή και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής

Αναφορικά με τη μείωση της παραγωγής, ο κ. Σενκό τόνισε τα εξής:

«Αν λέγαμε ότι πέρυσι η χρονιά ήταν μία από τις δυσκολότερες στον μελισσοκομικό κλάδο, σαν τη φετινή δεν υπάρχει.

Με την έννοια ότι ξεκίνησε ένας ζεστός χειμώνας όπου τα μελίσσια δεν μπόρεσαν να κρατήσουν σωστά τις θερμοκρασίες τους και νομίζω ότι είχαμε μια διαφορετική άνοιξη. Μια κρύα άνοιξη η οποία καθυστερεί τα μελίσσια στην ανάπτυξή τους, με συνέπεια όταν έπρεπε να πάμε για αναπαραγωγή τα μελίσσια, δεν είχαν καν ανάπτυξη.

Οπότε, χάλασε όλος ο βιολογικός κύκλος της μέλισσας από τον χειμώνα μέχρι και τα τέλη της άνοιξης.

Και έρχεται μια ανομβρία μέσα στο καλοκαίρι και χάνονται πολλές πολύτιμες παραγωγές.

Να πούμε ότι είχαμε και τις απαγορεύσεις πάνω στα βουνά, οπότε ο μελισσοκόμος δεν μπορούσε να κάνει έλεγχο στα μελίσσια του και αναγκάζονταν να παίρνει τα μελίσσια και να κατεβάζει στον κάμπο.

Τα αναφέρω λίγο περιληπτικά για να καταλάβετε πως έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή την κατάσταση. Εμείς οι μελισσοκόμοι την κλιματική αλλαγή τη βιώνουμε τα τελευταία πέντε χρόνια πολύ έντονα. Και κάθε χρόνο μειώνεται η παραγωγή μας.

Φέτος, πραγματικά είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Δηλαδή, από την αρχή της άνοιξης υπάρχουν προβλήματα. Συν το κόστος του πετρελαίου, οι ζωοτροφές. Όλα είναι αυξημένα για να μην μπορούμε εμείς να ανταπεξέλθουμε και να μπορέσουμε να παράξουμε το μέλι.

Οι συνεχόμενες μετακινήσεις μας κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη δουλειά μας. Πάντα ήταν ένα ρίσκο. Σε οποιαδήποτε περιοχή και να πηγαίναμε για να παράξουμε το μέλι ήταν ένα ρίσκο και φέτος βγήκε αρνητικά και όχι θετικά».

 

Χάθηκαν 112.000 μελισσοσμήνη σε όλη τη Θεσσαλία από τον Daniel

Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις του Daniel και τα προβλήματα που άφησε πίσω του, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλίας και γενικός γραμματέας του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας Ιωάννης Σενκό επεσήμανε πως:

«Με τις τελευταίες καταγραφές και τις αιτήσεις για τις ζημιές που έχουν γίνει, έχουμε 112.000 μελισσοσμήνη σε όλη τη Θεσσαλία που χάθηκαν. Αυτή η παραγωγή δεν θα ξαναυπάρξει.

Αν πούμε ότι η Εύβοια με τις φωτιές είχε 10.000 και με τις φωτιές στον Έβρο ήταν 2.000, μπορείτε να καταλάβετε πόση τεράστια ζημιά έχει γίνει αυτή τη στιγμή στον μελισσοκομικό κλάδο.

Αυτό έχει συνέπεια και για την επικονίαση. Μην ξεχνάμε υο σημαντικότερο της μέλισσας γιατί δεν είναι μόνον η παραγωγή μελιού αλλά και η επικονίαση που κάνουμε για όλα τα αγροτικά προϊόντα και την άγρια φύση.

Και θα έχει αντίκτυπο τα επόμενα χρόνια στον αγροτικό κλάδο. Και αυτό θα το δούμε.

Όσον αφορά τώρα την παραγωγή που θα είναι μειωμένη, το κέντρο στάσης για όλη την Ελλάδα ήταν η Θεσσαλία λόγω γεωγραφικής δομής.

Γιατί χάθηκαν τόσα πολλά μελίσσια; Η επόμενη στάση μας είναι το πεύκο το οποίο είναι το 60 με 65% της παραγωγής του μελιού.

Τα περισσότερα μελίσσια ετοιμάζονται να μπούνε στην κύρια αυτή νομή και χάθηκαν. Οπότε, θα έχουμε έλλειψη φέτος και στην παραγωγή του πεύκου.

Δηλαδή, μαζεύονται όλα μαζί. Το βελανίδι χάθηκε. Δεν μπορούσαν οι μελισσοκόμοι να κάνουν και τις μετακινήσεις.

Δηλαδή, υπήρχαν πολλοί μελισσοκόμοι οι οποίοι, λόγω αυξημένου κόστους μετακίνησης, συν το πετρέλαιο, δεν μπορούσαν να μετακινήσουν τα μελίσσια τους σε νομές όπως ήταν το βελανίδι, όπως ήταν το ανοιξιάτικο το πεύκο.

Γενικότερα, ήταν αυξημένο το κόστος παραγωγής, οπότε οι μελισσοκόμοι περιορίστηκαν σε μικρές μετακινήσεις.

Οπότε, πάλι έχουν τον αντίκτυπο ότι δεν θα έχουμε παραγωγή. Και το εισόδημα θα είναι μειωμένο.

Εκτός από αυτό έχουμε να κάνουμε και με το θέμα ότι φέτος, και γενικότερα τα τελευταία χρόνια, το κόστος παραγωγής του μελιού ανέρχεται από 4,50 μέχρι και 5 ευρώ για το κιλό. Όταν οι έμποροι δίνουν για χοντρική ένα ευρώ, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο μελισσοκόμος σε αυτές τις τιμές.

Οι περισσότεροι είναι επαγγελματίες μελισσοκόμοι, οπότε θέλουν να το δώσουν και χοντρική το μέλι.

Στην χοντρική πλέον δεν συμφέρει, δεν μπορεί ο μελισσοκόμος να ανταπεξέλθει και, δυστυχώς, την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλη εισροή νέων μελισσοκόμων και ξαφνικά βλέπουμε μεγάλη εξαγωγή μελισσοκόμων.

Δηλαδή, εγκαταλείπουν το επάγγελμα γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».

 

Περιμένοντας τις αποζημιώσεις

Οι μελισσοκόμοι, πλέον, αναμένουν τις αποζημιώσεις από την πολιτεία, με τον κ. Σεκνό να σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Έχουν γίνει συναντήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο όταν ήταν εδώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και μας είπαν ότι θα δώσουν το 100% της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ από την ασφάλεια που έχουν και δικαιούνται οι μελισσοκόμοι και περιμένουμε αυτή τη στήριξη.

Είχαν πει ότι θα τη δώσουν μέχρι τις 10 του μηνός και τώρα περιμένουμε. Είμαστε ακόμα σε αναμονή. Δηλαδή, έχουμε μείνει στα λόγια αλλά υποτίθεται ότι πρέπει να δούμε και τα χρήματα.

Όπως είναι κύριο αίτημα των μελισσοκόμων να ΄΄παγώσει΄΄ το μελισσοκομικό μητρώο. Είναι η ταυτότητα του μελισσοκόμου αυτή τη στιγμή ώστε να μπορέσουν οι μελισσοκόμοι να ανταπεξέλθουμε και να μπορέσουμε να φτιάξουμε τον απαιτούμενο αριθμό που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια».

 

Αγκάθι για τον κλάδο οι ελληνοποιήσεις

Την ίδια στιγμή, μεγάλο αγκάθι για τον μελισσοκομικό κλάδο αποτελούν οι ελληνοποιήσεις. Ο κ. Σεκνό υπογράμμισε στην εκπομπή τα κάτωθι:

«Οι ελληνοποιήσεις, δυστυχώς, είναι ΄΄αγκάθι΄΄ το οποίο έχουμε συνηθίσει και αυτό είναι ακόμα χειρότερο. Το να συνηθίζεις, δηλαδή, κάτι το οποίο σου προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Δηλαδή, εγώ έχω κόστος παραγωγής, αυτή τη στιγμή, πέντε ευρώ. Δεν γίνεται να πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποια καταστήματα και να βρίσκεις μέλι 4, 5 και 6 ευρώ.

Είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα. Ο κόπος σου, η συσκευασία, όλα αυτά δεν λογίζονται σε αυτά τα 5 ευρώ.

Ο καταναλωτής πρέπει να υποψιαστεί γιατί;

Στη επαρχία εδώ υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι.

Ο καταναλωτής χίλιες φορές, καλύτερα να στηρίξει συνεταιρισμούς, μελισσοκόμους τοπικούς και να μπορέσει να τραφεί με σωστό, ποιοτικό μέλι και ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, παρά να πάει να πάρει ένα μέλι που θα είναι με 6 ευρώ.

Δεν κάνει καλό για την υγεία του. Αν πάρουμε ένα καλό μέλι που είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, σε βιταμίνες, σε αντιοξειδωτικά, ένα αμφιβόλου ποιότητας μέλι δεν θα τα έχει αυτά».

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πέντε εισαγωγικές διαλέξεις για θέματα υγείας και διατροφής - Από το Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Υγιεινιστή και Γεωπόνο Σωκράτη Βασιλάκο (Β΄ΜΕΡΟΣ)
Επόμενο άρθρο Προσφορά προϊόντων υγιεινής στο ΕΠΑΛ Μουζακίου