Ειδήσεις

Σε δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα συμμετέχει το Γενικό Λύκειο Μουζακίου


Το Γενικό Λύκειο Μουζακίου -παρά το γεγονός ότιδιανύουμεπερίοδο πανδημίας-κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά- συμμετέχει σε δύο Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το ένα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος e-twinning με τίτλο: ‘’ Προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε την Πανδημία’’ και το δεύτερο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus με τίτλο: ‘’Ευρωπαϊκές Μνήμες: Τα λάθη του παρελθόντος και η γνώση για τη νέα γενιά ‘’.

Στο πρώτο πρόγραμμα, μαθητές/τριες της Α΄ Λυκείου του Σχολείου σε συνεργασία με μαθητές/τριες από σχολεία της Τουρκίας και της Πορτογαλίας συνομιλούν διαδικτυακά, μαθαίνουν και εν τέλει «δημιουργούν», με στόχο να βρουν κοινούς τρόπους διαχείρισης της ιδιαζόντως δύσκολης καθημερινότητας που βιώνουν λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, αίροντας τους περιορισμούς των συνόρων και του κορωνοϊού, οι μαθητές/τριες των συμμετεχόντων σχολείων τραγούδησαν, παρακολούθησαν ταινίες και αθλήθηκαν- αν κι εξ αποστάσεως-όλοι/ες μαζί, αντάλλαξαν συνταγές υγιεινών τοπικών φαγητών, συζήτησανμε ανθρώπους που αντιμετώπισαν νικηφόρα τον ιό. Επίσης, κατόπιν ανταλλαγής απόψεων, εντόπισαν ομοιότητες και διαφορές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης σε κάθε χώρα. Τέλος, συνειδητοποίησαντην οικουμενική όψη της πανδημίας και ότι όλοι/ες μαζί,αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα, ψάχνουμε ίδιους τρόπους να υπερκεράσουμε τη δύσκολη πραγματικότητά μας.

Κατά την υλοποίηση του δεύτερου προγράμματος-δεδομένου ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες μετακινήσεις- οι μαθητές/τριές μας μαζί με μαθητές/τριες από σχολεία της Πολωνίας, Σλοβακίας και Ιταλίαςασχολούνται με τη συγκέντρωση πληροφοριών για την επίδραση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα τους. Κατόπιν αναζήτησης των αιτίων της πρόκλησης και της εξάπλωσής του,διερευνούν αν υποβόσκουν ίδιες ή παρόμοιες επικίνδυνες καταστάσεις και σήμερα. Επί της ουσίας, κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν το οποίο δίχασε και κατέστρεψε πολλαπλά την Ευρώπη, με σκοπό οι ίδιοι/ες ως γενιά να μην κάνουν τα ίδια λάθη.

Κοινός παρονομαστής και των δύο προγραμμάτων, που αποτελεί και τον κύριο στόχο του υπεύθυνου καθηγητή, κου Ν. Μουζιούρα, είναι οι μαθητές/τριες του Σχολείου να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να γνωρίσουν μαθητές /τριες άλλων χωρών, να νιώσουν μέρος του Ευρωπαϊκού όλου και να συνειδητοποιήσουν ως μαθητές μίας κωμόπολης της Ελλάδος την ισότιμη θέση τους στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες που πλήττουν τις καρυδιές
Επόμενο άρθρο Έφθασαν τους 15.963 οι εμβολιασμοί στην Καρδίτσα