Ειδήσεις

Σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους σεισμόπληκτους της Θεσσαλίας


Παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής στην πλατφόρμα arogi.gov.gr από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, προβλέπει νέα απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Επικρατείας, η οποία δημοσιεύτηκε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου (ΦΕΚ Β’ 69/16.01.2022). Η εν λόγω απόφαση εκδόθηκε σε συνέχεια έγκρισης σχετικής εισήγησης της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής υπό την προεδρία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων που ελήφθησαν από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, δημοσιεύτηκε νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 69/16.01.2022) που τροποποιεί την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών και Επικρατείας σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021. Με αυτή, και έχοντας ως στόχο τη διευκόλυνση των υφιστάμενων, αλλά και των νέων δικαιούχων που εντάσσονται στο μέτρο, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην πλατφόρμα arogi.gov.gr έως τις 31 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της αρχικής ΚΥΑ, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωνόταν την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου. Παράλληλα, διευρύνθηκε η περίμετρος των δικαιούχων, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο στήριξης σεισμόπληκτοι από περισσότερες περιοχές όσον αφορά τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021. Βασικός μας γνώμονας είναι η αποτελεσματική και δίκαιη ανακούφιση των σεισμόπληκτων συμπολιτών μας και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς».

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, συνοδευόμενες από το σχετικό Δελτίου Επανελέγχου του ακινήτου ή την Έκθεση Αυτοψίας ή το Πρωτόκολλο Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί για μέχρι ένα ακίνητο ανά φαινόμενο και ειδικότερα για το ακίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Εφόσον πρόκειται για κατοικία, η αίτηση μπορεί να αφορά μία κατοικία, την κύρια κατοικία, και εφόσον έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σχετική αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από τους ως άνω σεισμούς, ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών, όπως προκύπτει από τα συνυποβαλλόμενα στοιχεία που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Επισημαίνεται, τέλος, ότι για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myAADE (myaade.gov.gr), ενώ η αίτηση εκδίδεται σε αρχείο pdf με QR code, ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η εγκυρότητά της.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα για τη Διδασκαλία οθωμανικής γλώσσας & παλαιογραφίας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μουζακίου με τηλεδιάσκεψη