Ειδήσεις

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο Δήμος Παλαμά


Σε επιφυλακή παραμένουν όλοι οι δήμοι του Νομού Καρδίτσας και συνολικά της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Παλαμά το τοπικό συντονιστικό όργανο συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημμύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα. Όπως σημειώνει πάντως στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Παλαμά όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες είναι σε περίπτωση πλημμύρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ήδη έχουν εκκενωθεί προληπτικά οι κοινότητες Βλοχός και Μεταμόρφωση.

Γενικά, πάντως, και τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, η κατάσταση στο Νομό ήταν υπό έλεγχο, εκτός από κάποιες καταπτώσεις στα ορεινά των Δήμων Αργιθέας και Λίμνης Πλαστήρα.

 

Ήχησε το 112

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα μέσα στο επόμενο 24ωρο, δέχθηκαν οι κάτοικοι της Αχαΐας, της Ιθάκης, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς αλλά και της Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Μαγνησίας, βόρειας Εύβοιας και Καρδίτσας ενόψει της κακοκαιρίας Elias.

 

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Η πρόγνωση για την Τετάρτη

Την Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα (στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), στις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς κατά διαστήματα στις δυτικές Κυκλάδες, τα δυτικά και νότια τμήματα της Αττικής και το βόρειο Αιγαίο.

Επισημαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, στα ανατολικά και νότια τμήματα του νομού Μαγνησίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, στις Σποράδες και στη βόρεια Εύβοια.

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις μεσημβρινές ώρες στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Eθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρά φαινόμενα αναμένονται για το υπόλοιπο της ημέρας σε Ιόνιο, δυτική και κεντρική Στερεά, Πελοπόννησο και δευτερευόντως σε Θεσσαλία και Ήπειρο. Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιοχές θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη δυτική Ελλάδα και στα κεντρικά Επτάνησα.

Οι περιοχές που θα δεχτούν σήμερα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής εντοπίζονται στους νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας και από αργά το απόγευμα Καρδίτσας και Τρικάλων.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας

Αύριο τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση, επηρεάζοντας περισσότερο τα κεντρικά, ανατολικά, και νότια τμήματα της χώρας. Τα εντονότερα φαινόμενα αναμένονται στη ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην κεντρική και ανατολική Στερεά και κυρίως στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα κεντρική και βόρεια, η οποία φαίνεται να δέχεται τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχής.

 

Σε ετοιμότητα ΕΛ.ΑΣ και στρατός 

Σημειώνεται ότι η ΕΛΑΣ είναι σε ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με 1.639 αστυνομικούς και 766 οχήματα.

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς στην περιοχή βρίσκονται μεταξύ άλλων 70 άτομα από τη Ζ΄ΜΑΚ με επιπλέον 10 λέμβους και 120 άτομα από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών με 24 λέμβους.

Συγκεκριμένα επιχειρούν και είναι σε ετοιμότητα 70 άτομα της Ζ’ ΜΑΚ με 10 λέμβους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, 2 Λόχοι (120 άτομα) με 24 λέμβους, 108 χειριστές μέσων, 19 πολιτικοί μηχανικοί, και 1 αξιωματικός υγειονομικού- κτηνιατρικού. Από χερσαία μέσα βρίσκονται στην περιοχή 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 11 οχήματα γενικής χρήσης, 3 προωθητές 3 φορτωτές και 1 ισοπεδωτής γαιών, 3 ειδικά οχήματα με εξοπλισμό απολύμανσης, 3 εκσκαφείς τάφρων, 7 ανατρεπόμενα οχήματα, 7 ρυμουλκά, 12 επιπλέον λέμβοι, 2 λεωφορεία και 1 μηχάνημα εξυγίανσης ύδατος, ενώ οι δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω με 14 φορτωτές και 14 ανατρεπόμενα, καθώς και 4 πυλώνες φωτισμού με διπλά πληρώματα, προκειμένου να μπορούν να εργάζονται και τη νύχτα.

Σε ετοιμότητα είναι έξι εναέρια μέσα και 3 πλοία από το Πολεμικό Ναυτικό. Τέλος, σε εγρήγορση είναι το σύνολο του προσωπικού του Σχεδίου «Ξενοκράτης».

 

Καταπτώσεις βράχων στα Τρίκαλα

Κατολισθήσεις στον ορεινό όγκο των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας προκάλεσε η κακοκαιρία Elias, ενώ προληπτικά έχουν κλείσει επαρχιακοί δρόμοι. Τα μηχανήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που τυχόν θα δημιουργήσει η κακοκαιρία το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων και των βροχοπτώσεων σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου εδαφικής αρμοδιότητας της ΠΕ Τρικάλων, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από το 4ο χλμ της επαρχιακής οδού Πύλης-Μεσοχώρας έως το 55ο χλμ αυτής (όρια νομού Τρικάλων με νομό Άρτας) και στην υπόγεια διάβαση Σαραγίων.

 

Προηγούμενο άρθρο Αυγενάκης: Σύσταση Επιτροπής από τους Μελισσοκόμους Συλλόγους Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης