Ειδήσεις

Σε κλοιό καύσωνα ο Νομός Καρδίτσας


Σε κλοιό καύσωνα εισέρχεται από αυτή την Πέμπτη 29 Ιουλίου ο Νομός Καρδίτσας καθώς ξεκινάει ο καύσωνας διαρκείας ο οποίος και θα πλήξει ιδιαίτερα όλη τη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, την Πέμπτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη Δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην Κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Σύμφωνα με το meteo.gr  (στοιχεία Τετάρτης μεσημέρι) στην Καρδίτσα το Σάββατο ο υδράργυρος θα φθάσει τους 42oC, την Κυριακή τους 41oC και τη Δευτέρα τους 44oC!!!

Οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ υψηλές για την περιοχή μας, γι ΄ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας όσο και το σύνολο των Δήμων θα διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες για όσους έχουν ανάγκη και γενικότερα όλες οι αρμόδιες αρχές θα βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ακραίο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» με εκτεταμένο σχηματισμό «Θόλου Ζέστης»

Ο καιρός, λοιπόν, τις επόμενες ώρες θα αλλάξει δραματικά με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου να μας προειδοποιεί για δύο φαινόμενα που δεν παρουσιάζονται συχνά. Ο γνωστός προγνώστης καιρού κάνει λόγο για ακραίο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» με εκτεταμένο σχηματισμό «Θόλου Ζέστης».

Η εξήγηση για τα δύο φαινόμενα

Ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει στο Facebook: «Ένα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολική κίνησή τους πάνω από την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός “Θόλου Ζέστης” πάνω απο την περιοχή μας.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν “Θόλος Ζέστης” αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες!

Αποτέλεσμα, η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές να αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε, καθιστώντας την επικείμενη θερμή εισβολή όχι μόνο ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς θα συνδυάζεται και με αρκετή δυσφορία κατά τόπους.

Τι θα γίνει στις πόλεις

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, έντονο θα είναι το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας με τα απορροφητικά υλικά όπως η άσφαλτος και το μπετόν καθώς και την απορρόφηση θερμότητας από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα να μετατρέπουν τα κτίρια και τα αυτοκίνητα σε «θερμοσυσσωρευτές» οι οποίοι και θα εκλύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τη θερμότητα την οποία έχουν απορροφήσει.

Τα σημερινά πρωινά προγνωστικά στοιχεία δυστυχώς “πήραν πίσω” την χθεσινή αισιόδοξη προγνωστική νότα για κάποια σταδιακή εξασθένηση του καύσωνα σε κάποιες περιοχές την Τρίτη, μεταθέτοντας την σταδιακή υποχώρηση του (αν δεν υπάρξουν αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία) από την Πέμπτη 5 Αυγούστου πρώτα στα δυτικά και βόρεια!».

Πώς εξηγείται μετεωρολογικά ο καύσωνας διαρκείας

Για έναν από τους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας 35ετίας, έκανε λόγο ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από το 1987 και μετά είχαμε περίπου 10 ή 11 μεγάλης διάρκειας καύσωνες. Θα είναι σίγουρα στους 10 μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες της τελευταίας τριανταπενταετίας. Το 2007 είχαμε, επίσης, δύο μεγάλους καύσωνες μεγάλης διάρκειας, από τότε δεν ξανασυνέβη, συμβαίνει όμως φέτος». Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, πρόκειται για έναν καύσωνα μεγάλης διάρκειας και αρκετά έντονο. Ειδικά από την Παρασκευή και μέχρι την Τρίτη τα επίπεδα θερμοκρασιών θα είναι αρκετά υψηλά, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν στους 43, 44 βαθμούς σε αρκετές περιοχές, στα ηπειρωτικά κυρίως και στη Νότια Κρήτη.

«Είχαμε άλλον ένα μεγάλο σε διάρκεια καύσωνα στις αρχές Ιουλίου φέτος, που διήρκησε 10 ημέρες. Εκτιμούμε ότι κι αυτός θα διαρκέσει 8,9, 10 ημέρες. Μιλάμε, δηλαδή, για δύο μεγάλης διάρκειας καύσωνες μέσα στην ίδια χρονιά και δεν έχει τελειώσει το καλοκαίρι. Είναι κάτι αξιοπρόσεκτο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι πρόκειται για έναν καύσωνα που θέλει προσοχή, διότι καθ’ όλη τη διάρκειά του οι θερμοκρασίες θα είναι σε πολλές περιοχές υψηλές και σταδιακά θα ανεβαίνει και η ελάχιστη θερμοκρασία, κυρίως στις πιο αστικές περιοχές. Οι θερμοκρασίες, δηλαδή, θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας.

«Η Δυτική Ελλάδα εκτιμώ ότι θα έχει συνολικά τις περισσότερες ημέρες υψηλές θερμοκρασίες», αναφέρει, ενώ προσθέτει ότι η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται από το Σάββατο έως τη Δευτέρα. «Αυτό το τριήμερο θα είναι το πιο ζεστό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε έναν από τους πέντε ισχυρότερους καύσωνες των τελευταίων 30 ετών συγκαταλέγεται ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

«Την Πέμπτη θα έχουμε θερμοκρασίες 43 °C, ίσως και 44 °C στη Δυτική Ελλάδα, 40-42 °C στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, ίσως έχουμε 40 βαθμούς και στην Αθήνα, με αποτέλεσμα αυτές οι θερμοκρασίες περίπου να διατηρηθούν μέχρι και τις 5-6 Αυγούστου τουλάχιστον», επισημαίνει, ενώ προσθέτει ότι πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό καύσωνα λόγω τόσο των αυξημένων μέγιστων θερμοκρασιών στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές – μπορεί να φτάσει και 45 °C- όσο και λόγω της μεγάλης του διάρκειας που θυμίζει τον καύσωνα του 1987. «Στη Θεσσαλία, σε τμήματα του Αργολικού Κάμπου, στη Μεσσηνία, σε όλες αυτές τις περιοχές, στην Κωπαΐδα, στη Βοιωτία, θα δούμε και 45 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, και κυρίως μέσα στο Σαββατοκύριακο», σημειώνει ο κ. Καλλιάνος.

Προηγούμενο άρθρο Επιστολή διαμαρτυρίας Δημάρχου Μουζακίου για το επικείμενο κλείσιμο σχολικών μονάδων στο Φανάρι
Επόμενο άρθρο Τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού πρ. Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Ιεζεκιήλ