Ειδήσεις

Σε πληγέντα χωριά από τις καταστροφικές πλημμύρες περιόδευσε ο Δ. Κουτσούμπας


Με κατοίκους των πληγέντων χωριών από τις καταστροφικές πλημμύρες, Βλοχό και Κεραμίδι, συνομίλησε το πρωί της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Οι κάτοικοι των χωριών ενημέρωσαν τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εφτά μήνες μετά την καταστροφή των χωριών τους από τις πλημμύρες. Έκαναν λόγο για παντελή εγκατάλειψη από το κράτος και την κυβέρνηση με δεδομένο ότι οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί ακόμη, τόνισαν την ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την καλλιέργεια της γης, αιτήματα τα οποία έχουν καταθέσει επανειλημμένα στον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο.

Αναφέρθηκαν, επίσης, και στα μείζονα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν τα οποία έχουν οδηγήσει πάρα πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα χωριά τους, στις καθημερινές δυσκολίες μετακίνησής τους, στο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο απαραίτητος και αναγκαίος καθαρισμός των περιοχών, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη σοβαρές εστίες μόλυνσης. Τέλος, οι κάτοικοι ζήτησαν την υποστήριξη του ΚΚΕ για να μπορέσουν να αναδειχτούν τα προβλήματά τους στη Βουλή και να δοθούν λύσεις.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συνομιλία του με τους κατοίκους ανέφερε ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με τα αιτήματα των κατοίκων.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετεγκατάστασης, τονίζοντας ότι πρέπει να λυθεί σύντομα, να ξέρει ο κόσμος πού θα πάει, με ποιες προϋποθέσεις, όπως επίσης ότι πρέπει να λυθεί και το ζήτημα του επιδόματος ενοικίου, γιατί δεν επιτρέπεται να μη δίνεται το ενοίκιο στις οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν, που είναι έξω από τα σπίτια τους, που δεν έχουν παραγωγή και άρα και εισόδημα.

Επίσης ότι είναι απαράδεκτο να έρχονται λογαριασμοί του ρεύματος και του νερού σε σπίτια που είναι εγκαταλελειμμένα, κλειστά, ακατοίκητα, ζήτημα το οποίο μπορεί η κυβέρνηση, το κράτος, οι αρμόδιοι άμεσα να το λύσουν.

Ο Δ. Κουτσούμπας ενημέρωσε τους κατοίκους ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει την παραγραφή των χρεών των πληγέντων είτε στην εφορία, είτε στις τράπεζες και για όσους ίσως βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, να υπάρξει παράταση των αποπληρωμών ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, να σταθούν στα πόδια τους. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόταση του Κόμματος, την οποία έχει καταθέσει και στη Βουλή, για 100% αποζημίωση των ζημιών, ζήτημα το οποίο το ΚΚΕ θα επαναφέρει με Ερώτηση του στη Βουλή μαζί με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα για να αναδειχτούν συνολικά τα προβλήματα των πληγέντων των χωριών της Καρδίτσας.

Σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τις εστίες μολύνσεων που παραμένουν στα χωριά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα αεροψεκασμοί για τα κουνούπια, γιατί το καλοκαίρι ήδη μπαίνει, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται και με τα απορρίμματα, απόβλητα και οτιδήποτε άλλο παραμένει και δημιουργεί τις εστίες μολύνσεων και μαζί με αυτό να παρθούν και τα υπόλοιπα μέτρα, όπως να φτιαχτούν τα αναχώματα, τα φράγματα, οι διαπλατύνσεις και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να γίνει.

Στα χωριά Βλοχό και Κεραμίδι ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Θεσσαλία.

Τραγική η κατάσταση στα χωριά

Η μυρωδιά της μούχλας, τα σημάδια από λάσπη στους τοίχους, τα σκουπίδια σε αυλές και μπαλκόνια μαρτυρούν την καταστροφή που συντελέστηκε εκεί. Ταυτόχρονα μαρτυρούν την παντελή απουσία του κράτους, ακόμα και από το στοιχειώδες καθήκον που άπτεται της δημόσιας υγείας, του καθαρισμού, της απολύμανσης, των ψεκασμών για τα κουνούπια κ.λπ.

Και καθώς ούτε καν αυτό δεν έχει γίνει, τι να πούμε για τα υπόλοιπα. Για τα έργα που δεν έγιναν και προεξοφλούν μια νέα καταστροφή στο μέλλον, ενδεχόμενο που φρενάρει και τη διάθεση των κατοίκων να ξαναστήσουν το νοικοκυριό τους λίγο λίγο, όσο μπορούν.

Για τα σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα, αλλά δεν υπάρχει καμία διέξοδος για τους ιδιοκτήτες τους. Καμία διαδικασία και ουσιαστική στήριξη για την ανακατασκευή τους. Ούτε καν τα ενοίκια δεν εισπράττουν, εφτά οικογένειες όλες κι όλες έχουν πληρωθεί τα ενοίκια του πρώτου μόνο τριμήνου!

Για τη γραφειοκρατία που έρχεται να βασανίσει κι άλλο ήδη ταλαιπωρημένους στο μη περαιτέρω ανθρώπους. Ζητώντας τους χαρτιά και ξανά χαρτιά, φακέλους και ξανά φακέλους για να πάρουν τα ψίχουλα που τους δίνονται.

Για το διαίρει και βασίλευε ενός κράτους που πάει να συγκαλύψει έτσι τις ευθύνες του και ζητάει ομοφωνία των κατοίκων για μετεγκατάσταση αρνούμενο να συνδράμει όσους έχουν εκφράσει τέτοια επιθυμία. Ομοφωνία που δεν υπάρχει καθώς υπήρξαν σπίτια σε υψώματα που δεν καταστράφηκαν και οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν λόγο να τα εγκαταλείψουν.

Τι να πούμε για την κοροϊδία και την αναισθησία που εκφράζεται όταν κάτοικοι λαμβάνουν λογαριασμούς της ΔΕΗ πολλών δεκάδων ευρώ με προειδοποίηση διακοπής για σπίτια που δεν κατοικούνται και δεν έχουν ρεύμα!

Ή για τα χωράφια που ρημάζουν καθώς τα κανάλια δεν έχουν διανοιχτεί, οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν αποκατασταθεί, ούτε τα έργα για την άρδευση έχουν προχωρήσει…

Στο στόμα έρχονται λέξεις που δεν είναι πρέπον να γραφτούν για την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει το κράτος και οι μηχανισμοί του, η κυβέρνηση και η πολιτική τους, σε ανθρώπους περήφανους και αξιοπρεπείς, σε ανθρώπους που τόσα χρόνια στον κάμπο κέρδισαν τη σφραγίδα τιμής του ήλιου και της γης στα πρόσωπα και τα ροζιασμένα χέρια τους.

Σε ανθρώπους που παρά τις τόσες αντιξοότητες δηλώνουν πως δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια, ούτε τον τόπο τους, διαβλέποντας ήδη μια τέτοια επιδίωξη από την πλευρά των αρμοδίων.

 

ΠΗΓΗ: 902.gr

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ε65: Πυρετώδεις προετοιμασίες για την παράδοση του τμήματος από Λαμία μέχρι Καλαμπάκα
Επόμενο άρθρο Η Καρδίτσα μετέχει στον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο 2024