Ειδήσεις

Σε ρυθμούς θερινών εκπτώσεων από τη Δευτέρα η αγορά της Καρδίτσας


Αντίστροφη μέτρηση για να ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις 2023, όπου ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει προσφορές για τα καλοκαιρινά του ψώνια και να εφοδιαστεί για τις διακοπές του.

Σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις (καλοκαιρινές εκπτώσεις 2023) πρόκειται όπως κάθε χρόνο να κάνουν πρεμιέρα τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, δηλαδή στις 10 Ιουλίου.

Οι έμποροι της Καρδίτσας περιμένουν αυτό το διάστημα των εκπτώσεων με αγωνία, προσδοκώντας αύξηση του τζίρου τους.

Σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Ως ανακοίνωση μείωσης τιμής, σύμφωνα με το κεφ. 2 παρ. 8 του νέου Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023), είναι κάθε ανακοίνωση του επιχειρηματία ότι έχει μειώσει την τιμή για ένα προϊόν με την εξής μορφή:

-Είτε ποσοστού (%), π.χ. «20% έκπτωση».

-Είτε συγκεκριμένου ποσού, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».

-Είτε αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της   προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε.  Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεωνπερί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, θυμίζει την πάγια θέση του που εναρμονίζεται  με τις θέσεις της Ομοσπονδίας Εμπορίου αλλά και της ΕΣΕΕ, ότι είναι ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας πέραν των 2-3 παραδοσιακών Κυριακών. Η εφαρμογή του μέτρου στην πράξη καθώς και μελέτες του ΙΝΕΜΥ (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών) έχουν αποδείξει ότι πέραν από την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής από την ελαχιστοποίηση του ελεύθερου χρόνου, δεν προκύπτει κανένα όφελος ούτε για τις επιχειρήσεις, ούτε για τους καταναλωτές, έτσι καλούμε τις εμπορικές επιχειρήσεις – Μέλη του συλλόγου να παραμείνουν κλειστές την Κυριακή 16/7.

Τα SOS για τις θερινές εκπτώσεις 2023

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των εκπτώσεων στις αγορές τους. Αναλυτικά θα προσέχουν τα εξής:

  • Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού της έκπτωσης.
  • Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται.
  • Επίσης, θα πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό της έκπτωσης στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
  • Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορία προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

 

Προηγούμενο άρθρο Απαγορεύεται η διέλευση κάθε είδους οχήματος, επί της οδού Δ. Εμμανουήλ
Επόμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα