Ειδήσεις

Σε τροχιά υλοποίησης το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων και το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών


Σε τροχιά υλοποίησης  μπαίνει το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή, καθώς το προσεχές διάστημα δημοσιεύεται  στο ΦΕΚ, απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, με την οποία καθορίζονται οι πράξεις και οι χρηματοδοτικοί πυλώνες του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στην εκδήλωση με τίτλο: «Προσαρμογή στη Νέα Πραγματικότητα – Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσε το «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Πράσινου Ταμείου, στην συνεδριακή αίθουσα της ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση  από τον κο Γιώργο Καπεντζώνη, Πρόεδρος «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες» & Δήμαρχος Δωρίδος και τον κο Ανδρέα Στεργίου, Μέλος ΔΣ «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», Πρόεδρος «Δικτύου Πίνδος, Δήμαρχος Αργιθέας παρουσιάστηκε η επιτυχής ολοκλήρωση του καινοτόμου έργου του Δήμου Αργιθέας, Διαχείρισης Φερτών Υλικών από Πλημμύρες, με Δείκτες Κυκλικής Οικονομίας.

Παράλληλα από τον κο Χρήστο Τριαντόπουλο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές  και τον κο Στάθη Σταθόπουλο Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΝ, παρουσιάστηκαν οι σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες για την υλοποίηση έργων θωράκισης των δημοτικών υποδομών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και οι προκλήσεις για την υλοποίηση τους, με αξιοποίηση εγχώριων και ευρωπαϊκών πόρων στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, της  Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της αντίστοιχης Εθνικής Νομοθεσίας.

 

Καθολική αναγνώριση για το καινοτόμο έργο Θωράκισης από Πλημμύρες με Δείκτες Κυκλικής Οικονομίας, στον ορεινό Δήμο Αργιθέας  

Το καινοτόμο έργο της Αργιθέας, συγκεντρώνοντας καθολική αναγνώριση σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές, έδωσε το έναυσμα να ληφθούν και να ανακοινωθούν  από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ευρύτερες κυβερνητικές αποφάσεις για τους απομακρυσμένους και ευάλωτους Δήμους, όπως η προώθηση Εθνικού Σχεδίου Ορεινών Περιοχών, στο πλαίσιο του οποίου συγκεντρώνονται όλες οι δημόσιες θεσμικές και χρηματοδοτικές πολιτικές, που αφορούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη και προστασία όλων των ορεινών περιοχών της χώρας και το νέο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων για τους Δήμους Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα του νομού Καρδίτσας και του Δήμου Αγράφων Ευρυτανίας.

Ταυτοχρόνως το καινοτόμο έργο της Αργιθέας, που θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής του «Ιανού» το 2019,  εισάγοντας παράλληλα κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων αποτελεί παράδειγμα – ως «έργο πιλότος», για τέτοια έργα και δράσεις για όλους τους Δήμους του «Δικτυού Πόλεων με Λίμνες», κατά προτεραιότητα,  μεταξύ πολλών άλλων περιοχών, στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και στο Δήμο Παρανεστίου, στο φράγμα Θησαυρού, που πλήττεται από τις συχνές και μεγάλες διασυνοριακές πλημμύρες του Έβρου.

 

Οι εξελίξεις για το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα (ΕΑΠ) Αγράφων και το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στα κεντρικά γραφεία της ΚΕΔΕ ανακοινώθηκε:

-Για το ΕΑΠ Αγράφων, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ ότι η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, που εξειδικεύει τις πράξεις, με βάση τις οποίες ξεκινούν οι προκηρύξεις έργων και με μελετών υλοποίησης του, κατανέμεται σε  χρηματοδοτικούς πυλώνες ως εξής: ποσοστό 47% (42 εκ. €) σε δράσεις για «Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών», 36% (32 εκ. €) για «Ανάπτυξη παραγωγικού ιστού & ευκαιρίες οικονομικής εξέλιξης» και 17% (16 εκ. €) για «Δημόσια Προστασία και Δικτύωση κοινωνικών δομών και μεμονωμένων πολιτών».  Η ολοκλήρωση των έργων του ΕΠ Αγράφων θα πραγματοποιηθεί κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

-Για το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών, ότι συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπής με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας  κο Άκη Σκέρτσο, με σκοπό την εκπόνηση «Στρατηγικού Σχεδίου Ορεινότητας» σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Προωθείται η δημιουργία Ειδικού Ταμείου, που θα αξιοποιεί πόρους από το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα Ευρωπαϊκά προγράμματα  και το ΠΔΕ, για την υλοποίηση μιας συνεκτικής οριζόντιας πολιτικής, που θα αντιμετωπίζει τα πολλά και ιδιαίτερα προβλήματα των μικρών και ορεινών δήμων.

 

Ανδρέας Στεργίου, Δήμαρχος Αργιθέας, Μέλος ΔΣ Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Πρόεδρος «Δικτύου Πίνδος»

Ο  κος Ανδρέας Στεργίου, συνοδεύοντας την παρουσίαση του καινοτόμου έργου της Αργιθέας Διαχείρισης Φερτών Υλικών από Πλημμύρες, με Δείκτες Κυκλικής Οικονομίας,  με οπτικοακουστικό υλικό και τεχνικά στοιχεία από τη φάση του σχεδιασμού, μετά την καταστροφική επέλαση των πλημμυρών του «Ιανού» το 2019 μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης του, τόνισε ότι: «Η Αργιθέα  υλοποίησε ένα καινοτόμο έργο, που θεραπεύει τις συνέπειες της φυσικής καταστροφής, εισάγοντας παράλληλα κανόνες Κυκλικής Οικονομίας και μέτρησης δεικτών υπολογισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της αποδοτικότητας των πόρων. Αξιοποιώντας τη δυναμική του έργου βγήκε από την αφάνεια, μπήκε σε δυναμικές συνεργασίες με όμορους Δήμους αλλά και ευρύτερα σε κοινές  δράσεις έρευνας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, δικτύωσης, υλοποίησης μελετών και έργων σε θέματα κλιματικής αλλαγής, κοινωνικής οικονομίας, κυκλικής οικονομίας και βιοοικονομίας, ορεινής οικονομίας και καινοτομίας. Με αφετηρία την υλοποίηση του πρώτου στην Ελλάδα έργου συλλογής, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης φερτών υλών από φυσικές καταστροφές υπογράφηκε  Σύμφωνο Συνεργασίας, μεταξύ του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», και του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού (ΔΕΞΥΣ) της Σχολής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και προχωράμε σε νέες δράσεις διαχείρισης της βιομάζας, που παρασύρεται και συσσωρεύεται μετά από ένα πλημμυρικό φαινόμενο».

Ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου αναφέροντας ότι συμμετέχει  μαζί με τον κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη  Δήμαρχο Ανωγείων εκ μέρους της ΚΕΔΕ στην Διυπουργική Επιτροπή για το Εθνικό Σχέδιο Ορεινών Περιοχών  σημείωσε ότι  «συγκεντρώνονται ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο και άξονες μιας πολύ συγκεκριμένης νομοθεσίας, όλες οι δημόσιες πολιτικές και οι χρηματοδοτικές λύσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μικροί ορεινοί δήμοι, τα οποία  είναι τεράστια και οι ανάγκες τους διαφέρουν από αυτές της υπόλοιπης χώρας, καθώς η ερημοποίηση της υπαίθρου έχει αντίκτυπο στον πρωτογενή τομέα, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Στόχος είναι  να εκπληρωθεί η επιταγή, η οποία  εκπηγάζει  από το άρθρο 101 του Συντάγματος που προστατεύει τόσο τη νησιωτικότητα όσο και την ορεινότητα».

Παράλληλα, είπε ο κος Στεργίου ότι προωθείται το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αγράφων. Μέσω της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις των οποίων τα αποτελέσματα θα μεταβάλλουν τη φυσιογνωμία την εικόνα του ορεινού χώρου των Αγράφων, καθιερώνοντάς τον ως πρότυπο τόπο ανάπτυξης ορεινών περιοχών, προορισμό, τόπο κατοικίας, τόπο άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

-«Εξασφαλίσαμε μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Δήμο μας, χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση υποδομών, βελτίωση υπηρεσιών, αντιπλημμυρική θωράκιση, μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, οδικές συνδέσεις, όπως επίσης έργα και προγράμματα  ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού και των ευκαιριών οικονομικής εξέλιξης, καθώς και  δημόσιας προστασίας του πολύτιμου φυσικού αποθέματος».

-«Για πρώτη φορά η Πολιτεία είδε τα προβλήματα, είπε ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουμε σε μια περιοχή που μπορεί να δείξει το δρόμο για το πως μπορούμε να κινηθούμε στο μέλλον» τόνισε ο κ Στεργίου.

 

Προηγούμενο άρθρο Τάσος Τσιαπλές: Το νέο ΕΣΠΑ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης είναι κλεμμένα χρήματα του εργαζόμενου λαού
Επόμενο άρθρο Δύο συνεδριάσεις για το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας