Ειδήσεις

Σεισμοπλημμύρα: Οδηγίες αυτοπροστασίας για μαθητές σχετικά με τους σεισμούς και τις πλημμύρες


Η “Σεισμοπλημμύρα” είναι ένα project που ξεκίνησε να σχεδιάζεται πριν από ενάμιση χρόνο από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας σε συνεργασία με τους δημιουργούς comics Αποστολή Κεντρόπουλο ‘’Apoken’’ και Γιάννη Τότσικα. Το εν λόγω project αφορά την παρουσίαση του comic “Σεισμοπλημμύρα” από μέλη της ΕΟΔ Καρδίτσας σε σχολεία και εκπαιδευτικές δομές της πόλης μας. Το comic με πρωτότυπη εικονογράφηση περιέχει οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο που προτείνετε να ενεργούμε σε συνθήκες σεισμού και πλημμύρας με βάση εθνικά και διεθνή εγχειρίδια αυτοπροστασίας και διάσωσης.

Το εγχείρημα πήρε σάρκα και οστά λίγους μήνες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, δηλαδή το φθινόπωρο του 2023 με την πρώτη παρουσίαση να λαμβάνει χώρα στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία “Ήλιος”. Έκτοτε ακολούθησε πλήθος παρουσιάσεων σε τμήματα λυκείων της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα και κατά σειρά παρουσιάσεων για τη φετινή σχολική χρονιά τα σχολεία που άνοιξαν τις πόρτες τους για τη “Σεισμοπλημμύρα” ήταν το 4ο λύκειο, 2ο λύκειο, 3ο λύκειο, 5ο λύκειο, 1ο ΕΠΑΛ με τον αριθμό των μαθητών που παρακολούθησαν φέτος την παρουσίασή μας να ανέρχεται στους 470.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τη δομή “Ήλιος” ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τους διευθυντές & τις διευθύντριες των σχολείων μαζί με τους καθηγητές & τις καθηγήτριες που συνέβαλλαν με το δικό τους τρόπο, τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλασσαν κάθε φορά σε συνδυασμό με την άψογη συνεργασία και αλληλεπίδραση, στην ενσάρκωση του προγράμματος “Σεισμοπλημμύρα”. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε επίσης στα παιδιά που μας άκουσαν, τα οποία μάλιστα αποτέλεσαν και μια από τις κύριες αιτίες έμπνευσης και σύλληψης της ιδέας περί του συγκεκριμένου project. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στους δημιουργούς του comic, τους καλλιτέχνες Αποστολή Κεντρόπουλο και Γιάννη Τότσικα που κατάφεραν με παιχνιδιάρικο, απλό και κατανοητό τρόπο να συμπεριλάβουν σε μερικές μόνο σελίδες σημαντικές οδηγίες για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κλείνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους όσοι αγκάλιασαν τη “Σεισμοπλημμύρα” και βοήθησαν να προχωρήσει το εγχείρημα.

Με τη λήξη του τρέχοντος σχολικού έτους η “Σεισμοπλημμύρα” πάει διακοπές και θα επιστρέψει ανανεωμένη την επόμενη σχολική χρονιά (2024-2025) να ενημερώσει ακόμα περισσότερους μαθητές και μαθήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας από τους στόχους μας σε αυτή την προσπάθεια είναι να ταξιδέψουμε τη “Σεισμοπλημμύρα” σε όσες περισσότερες αίθουσες μπορούμε,  για το λόγο αυτό ενθαρρύνουμε τους εκπαιδευτικούς της πόλης μας να επικοινωνήσουν με την ΕΟΔ Καρδίτσας για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα παρουσιάσεων της “Σεισμοπλημμύρας” κατά το σχολικό έτος 2024-2025 καθώς και για εκδήλωση ενδιαφέροντος φιλοξενίας του project μας για το ερχόμενο σχολικό έτος στα γυμνάσια και λύκεια της Καρδίτσας.

Ραντεβού στα θρανία ή…σε περίπτωση σεισμού κάτω από αυτά!

 

 

Από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Ένα μικρό Μουσείο … μέσα στο Δημαρχείο Καρδίτσας!!! - Η υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης Φένια Λέκκα στο Ηχόραμα 100, 8
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας