Ειδήσεις

Σεμινάριο με θέματα Καρδιολογίας – Καρδιοχειρουργικής και Ψυχικής Υγείας


Το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απριλίου 2024 και ώρα 7:00μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Σοφίας, Ιωάννου Χρυσοστόμου και Σπυρίδωνος Καρδίτσης, η Ιερά μας Μητρόπολη σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Καρδίτσας πραγματοποίησε Σεμινάριο, όπου κορυφαίοι επιστήμονες στο χώρο της καρδιολογίας, της καρδιοχειρουργικής και της ψυχικής υγείας παρουσίασαν τα δεδομένα, μέσα από κατανοητές ομιλίες, και μας ενημέρωσαν για όλες τις θεραπευτικές επιλογές.


Στην εσπερίδα παραβρέθηκε και ο υφυπουργός υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος που απεύθυνε χαιρετισμό και κήρυξε και την έναρξη της εκδήλωσης.
Σε δήλωσή του ο κ. Βαρτζόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ό,τι στην Ελλάδα έχουμε πολύ καλές δομές για την καρδιολογία και στην καρδιοχειρουργική αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την ψυχική υγεία. Αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση των προηγουμένων ετών και την πανδημία COVID-19 που ακολούθησε που έδωσαν προτεραιότητα αναγκαστικά στην προστασία της ζωής και λιγότερο στην ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά  ανέφερε, γίνεται μια προσπάθεια και στην ψυχική υγεία για ποιοτική και ποσοτική βελτίωση, καθώς από τη μια πλευρά εισάγεται νομοσχέδιο που αλλάζει τελείως το τρόπο διοικήσεων των υπηρεσιών υγείας και συγρόνως διατίθενται και χρηματοδοτικά εργαλεία με παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς την κατεύθυνση αυτή.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σίμος μετά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα προβλήματα που άφησε η οικονομική κρίση αλλά και οι πλημμύρες των τελευταίων ετών δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα ψυχικής υγείας αλλά και αιφνίδια καρδιολογικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε νέους ανθρώπους.
Παρόντες επίσης ήταν ο Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, οι Βουλευτές Κώστας Τσιάρας και Τέλης Σπάνιας, οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος και Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας Κώστας Τέλιος, η Αντιδήμαρχος Καρδίτσας Όλγα Μακρή, ο Αστυνομικός Διευθυντής Στέλιος Μπιλιάλης, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Μαίρη Κουτσιούμπα και πολίτες.


Οι ομιλητές στη συνέχεια ανέπτυξαν τα θέματά τους με κατανοητό τρόπο για τον μέσο ακροατή δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες όλων των ηλικιών που βρισκόταν στην αίθουσα, να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν σημαντικούς τομείς της υγείας τους.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν από τους ομιλητές:
1) Δρ Κωνσταντίνος Τσιούφης Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος Ιατρικής Σχολής, Διευθυντής στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΓΝΑ «Ιπποκράτειο Αθηνών»:
-Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές πίεσης και χοληστερίνης
-Τι προσέχουμε στην διατροφή μας
-Πότε χρειαζόμαστε φάρμακα
-Τι είναι και πως ανιχνεύουμε την στεφανιαία νόσο
-Φαρμακευτική και επεμβατική αγωγή στη στεφανιαία νόσο
2) Δρ Δημήτριος Τσιαχρής Επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας, Καρδιολόγος – Ηλεκτροφυσιολόγος, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΓΝΑ «Ιπποκράτειο Αθηνών»:
-Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή
-Πως ανιχνεύουμε την κολπική μαρμαρυγή
-Ποιοι παράγοντες την προκαλούν
-Τι έλεγχο χρειαζόμαστε
-Από τι κινδυνεύουμε
-Πως αντιμετωπίζουμε την αρρυθμία
3) Δρ Χριστόφορος Κωτούλας, Καρδιοχειρουργός, Διευθυντής Διακλαδικής Καρδιοχειρουργικής κλινικής ΕΔ – 401 ΓΣΝΑ:
-Χειρουργική στεφανιαίας νόσου
-Χειρουργική αορτής
4) Δρ Γεωργία Μπαλτά, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικός Συνεργάτης, Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική ΓΝΑ «Ιπποκράτειο Αθηνών»:
-Η έννοια του φροντιστή
-Το μεγάλο φορτίο του ρόλου
-Η κατάθλιψη στους φροντιστές
5) Δρ Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Δ/ντης στην Γ’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική του ΑΧΕΠΑ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:
-Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία

Την εσπερίδα έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας πως καθήκον όλων είναι η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Όλες στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά
Επόμενο άρθρο Ενίσχυση της απασχόλησης με ευρωπαϊκά προγράμματα