Ειδήσεις

Σεμινάριο ψηφιακών δεξιοτήτων για ενήλικες 40+


Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (THMMY), και πιο συγκεκριμένα η ερευνητική ομάδα Δημιουργικών Τεχνολογιών Μάθησης διοργάνωσε δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων προς ενήλικες άνω το 40 ετών από τις 11 έως τις 13 Ιουλίου 2022. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο εργαστήριο υπολογιστών του νέου κτιρίου του ΤΗΜΜΥ, που το τμήμα διέθεσε στα πλαίσια εξωστρέφειας και σύνδεσης με την κοινωνία.
Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι απαραίτητες στο σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, όπου η χρήση ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών είναι συνήθης σε δραστηριότητες τόσο της επαγγελματικής όσο και καθημερινής ζωής. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει το ψηφιακό χάσμα, δηλαδή σημαντικές διαφορές στις ψηφιακές γνώσεις ατόμων ή και ομάδων, με αποτέλεσμα κάποιοι να ωφελούνται περισσότερο από την ψηφιακή εποχή και άλλοι λιγότερο. Η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου των ψηφιακών δεξιοτήτων έχει οδηγήσει σε σημαντική προσφορά προγραμμάτων ψηφιακών γνώσεων σε ομάδες όπως τα παιδιά. Ωστόσο, αντίστοιχα προγράμματα που απευθύνονται στην ομάδα ενηλίκων ηλικίας άνω των 40 ετών είναι σπάνια.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου SilverCoders (https://silvercoders.eu/) που στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε ενήλικες. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υλοποιείται από το 2021 έως το 2023. Σε διάστημα 3 ημερών οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν ενεργά σε βιωματικά σεμινάρια σχετικά με το διαδίκτυο, τις διαδικτυακές υπηρεσίες και την ασφαλή χρήση τους, τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή, την επεξεργασία εικόνας, τη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου με δημοφιλείς εφαρμογές, και την κατανόηση βασικών εννοιών προγραμματισμού μέσω της υλοποίησης ενός ψηφιακού παιχνιδιού με την καθοδήγηση των διδασκόντων. Αυτές είναι κάποιες από τις πάνω από 30 εκπαιδευτικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί μέσω του έργου SilverCoders.
Επιστημονικά υπεύθυνοι του ερευνητικού έργου SilverCoders είναι το μέλος ΕΔΙΠ του ΤΗΜΜΥ Χαρίκλεια Τσαλαπάτα και ο Ομ. Καθ. του ιδίου τμήματος Ηλίας Χούστης. Τις εργασίες του προγράμματος άνοιξε ο Πρόεδρος του ΤΗΜΜΥ Δημήτριος Μπαργιώτας. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ερευνητικό έργο SilverCoders συμμετέχουν εκπαιδευτικοί οργανισμοί από τη Σουηδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, και τη Ρουμανία.

Προηγούμενο άρθρο Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας: Περιοριστικά μέτρα για τη διακίνηση επαγγελματικών προϊόντων σε κομμωτήρια
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Κ. Αγοραστού με τη Διεπαγγελματική Οργάνωσης Βάμβακος