Ειδήσεις

Σημαντική συμφωνία υπέγραψαν ο Δήμος Λ. Πλαστήρα με την Ουκρανική Πρεσβεία


Έπειτα από σοβαρή προετοιμασία υπογράφηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας,σημαντική συμφωνία από τον πρέσβη της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Sergeii Shutenko και το δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νάνο. Παρούσα και η κ. AnnaTischenko, πρόξενος της Ουκρανίας στην Αθήνα, η οποία προετοίμασε τη συνάντηση.

Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπιών έγινε στο δημαρχείο και η συμφωνία περιέχει δέκα σημεία δράσεων, τα οποία εστιάζονται στην ανάπτυξη του Τουρισμού, Εμπορίου, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, μορφωτικές και άλλες ανταλλαγές. Ειδικότερα για την ανάπτυξη του Τουρισμού συμφωνήθηκαν κοινές δράσεις για την φιλοξενία Ουκρανών τουριστών στη λίμνη Πλαστήρα.

Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα παρέχει διευκολύνσεις για φιλοξενία φοιτητών από τα Ουκρανικά πανεπιστήμια για την πρακτική άσκηση, μέσα από τις Θερινές Ακαδημίες που οργανώνει ο Δήμος στη λίμνη. Επίσης συμφωνήθηκε η λίμνη Πλαστήρα να αποτελέσει τον τόπο φιλοξενίας Ευρωπαϊκών προγραμμάτων “ERASMUS”,  με τη συμμετοχή Ουκρανικών σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων. Οι αμοιβαίες πολιτιστικές, αθλητικές και μορφωτικές ανταλλαγές είναι στις προτεραιότητες της συμφωνίας. Επίσης ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα αναλαμβάνει να φιλοξενήσει παιδιά Ελληνικής καταγωγής από την Μαριούπολη και άλλα Ελληνικά χωριά της Ουκρανίας στις κατασκηνώσεις της Νεράϊδας.

Στις δηλώσεις τους οι δύο άντρες ανέφεραν:

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος: «Υπογράψαμε μία ιστορική κατά τη γνώμη μας συμφωνία. Είναι το αποτέλεσμα μιας εξωστρεφούς πολιτικής του Δήμου, η οποία εμπεριέχει συνεργασίες με φορείς και υπηρεσίες ξένων χωρών. Η Ουκρανία είναι μια φιλική και ομόδοξη στο θρήσκευμα χώρα. Εκεί κατοικούν από αιώνες χιλιάδες Έλληνες. Έχουμε ιστορικούς δεσμούς – γέφυρες που ενώνουν χιλιάδες Έλληνες και Ουκρανούς, τους οποίους επιθυμούμε να έλθουν στην Ελλάδα και να γνωρίσουν τη λίμνη Πλαστήρα. Ευχαριστώ θερμά τον Ουκρανό πρέσβη κ. Shutenko καθώς και την πρόξενο κ. Tischenko για την τιμή που μας έκαμαν να θέσουμε την υπογραφή σε μια συμφωνία η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει ευνοϊκές επιδράσεις στον Τουρισμό, την Οικονομία και βεβαίως την Κοινωνία. Προπαντός θα φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς μας, με ανεκτίμητα αποτελέσματα.»

Oπρέσβης κ.Shutenko δήλωσε «Είναι ένα ξεχωριστό γεγονός η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, που ανοίγει νέες προοπτικές στις συνεργασίες μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας. Θεωρώ ότι η οριζόντια συνεργασίατων περιοχών είναι η πιο αποτελεσματική και ευχαριστώ το δήμαρχο Παναγιώτη Νάνο για την πρωτοβουλία του για συνεργασία με την Ουκρανία, την οποία θα υποστηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.»

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συνάντηση της Ουκρανής προξένου κ. AnnaTischenko με τα μέλη της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Λίμνης Πλαστήρα. Στη συζήτηση τέθηκαν πρακτικά θέματα για την υλοποίηση της συμφωνίας, με στόχο την υποδοχή και φιλοξενία των Ουκρανών τουριστών, οι οποίοι θα επισκέπτονται τη λίμνη Πλαστήρα.

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Αποκαθίσταται το οδικό κύκλωμα της Λίμνης Πλαστήρα