Ειδήσεις

Σοφάδες: Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση για τον ήρωα Λοχαγό (ΠΖ) Δηµήτριο Τσουκνίδα


Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τον ήρωα Λοχαγό (ΠΖ) Τσουκνίδα Δηµήτριο, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου στο χώρο της προτομής του ήρωα στην κεντρική πλατεία των Σοφάδων με πρωτοβουλία του Συνδέσμου 281 ΤΠ 1974 και σε συνεργασία με το Δήμο Σοφάδων.

Ο Δημήτριος Τσουκνίδας, επέδειξε τόλμη, γενναιότητα και  «έπεσε» ηρωικά μαχόμενος στα μαρτυρικά χώματα της Κύπρου στις 21 Ιουλίου του 1974. Πολέμησε με παράτολμο θάρρος για τις πανανθρώπινες αξίες και τα υψηλά ιδανικά, για την Ελευθερία, την Τιμή και την Αξιοπρέπεια της Εθνικής κυριαρχίας.

Γεννήθηκε το 1946 στους Σοφάδες Καρδίτσας. Εισήλθε στη Στρ. Σχολή Ευελπίδων το έτος 1964 και αποφοίτησε απ’ αυτή το 1968 µε το βαθµό του Ανθυπολοχαγού πεζικού. Το 1971 προήχθη στο βαθµό του Υπολοχαγού. Έλαβε µέρος στις επιχειρήσεις το 1974 κατά την εισβολή των τούρκων, στη µαρτυρική Κύπρο µας. ΕΦΟΝΕΎΘΗ στις 21 Ιουλίου του 74, µαχόµενος ηρωικά, ως επικεφαλής του 3ου Λόχου του 281Τ.Π της Κύπρου στην περιοχή“ Πέντε µίλι” Καραβά Κυρήνειας .

Την εκδήλωση, άψογη οργανωτικά, παρακολούθησαν συγκινημένοι συγγενείς, φίλοι, συμπολεμιστές και αρκετός κόσμος. Άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, όπου χοροστάτησε ο ο πρωτοπρεσβύτερος  π. Ηλίας Γώγος και ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Στεκόμαστε μπροστά στην προτομή του Δημήτρη, η οποία συμβολίζει όλους όσοι αγωνίσθηκαν υπέρ βωμών και εστιών. Υποκλινόμαστε μπροστά σε ήρωες που θυσίασαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας»

Το οδυνηρό καλοκαίρι του 1974  και η τραγωδία στη μαρτυρική Κύπρο οδήγησαν σε εκατοντάδες νεκρούς και αγνοούμενος. Ανάμεσα τους και ένα δικό μας παλληκάρι, ένας Σοφαδίτης, ο Δημήτρης Τσουκνίδας.

Είμαστε, λοιπόν, εδώ σήμερα για να μνημονεύσουμε έναν σύγχρονο ήρωα, ο οποίος αγωνίστηκε με απαράμιλλο θάρρος για τα ιδανικά της Ελευθερίας.

Ο Τσουκνίδας Δημήτριος ήταν ένας από τους γενναίους εκείνους αξιωματικούς που αντιστάθηκαν έως εσχάτων.

Διαπιστώνουμε ότι η ελληνική ψυχή υπάρχει διαχρονικά, δυναμικά, όπως αποδεικνύει και η θυσία του Δημητρίου Τσουκνίδα , ο οποίος κατέθεσε την ψυχή και το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια τη ζωή του υπέρ Πατρίδος .

Ως Ελληνες και ως συνδημότες του είμαστε περήφανοι! ΑΘΑΝΑΤΟΣ»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης ακολούθησαν οι ομιλίες του Ταξίαρχου ε.α Αναστάσιου Πάστρα πρώτου μεταπολεμικού Δκτή του 281Τ.Π της Ε.Φ. Κύπρου   και μέλους των “Επιλέκτων Παλαιμάχων Θεσσαλίας”  και του Προέδρου Συνδέσμου 281 ΤΠ 1974 Αλκιβιάδη Θεορί.

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα το μέλος του Συνδέσμου Μιχαλάκης Μιχαηλίδης παρουσίασε το προσωπικό του βίωμα από τις μάχες όπου ο Δημήτριος Τσουκνίδας του έσωσε τη ζωή!

Αποτίοντας φόρο τιμής, στεφάνια στην προτομή κατέθεσαν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου 281 ΤΠ 1974 Αλκιβιάδης Θεορί, τα μέλη του Συνδέσμου Μιχαλάκης Μιχαηλίδης και Κων. Παρασκευά και ο αδερφός του ήρωα Θάνος Τσουκνίδας.

Ακολούθησε  απονομή αναμνηστικής πλακέτας από το Συνδέσμο 281 ΤΠ 1974 στην Οικογένεια του Δημητρίου Τσουκνίδα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό μας ύμνο.

 

Προηγούμενο άρθρο Ενημερωτική συνάντηση με τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες των σχολικών μονάδων της ΔΔΕ
Επόμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως του Μουζακίου