Ειδήσεις

Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα


Αφιερωμένη στην πληθυσμιακή ομάδα των Σοφαδιτών Βόλου είναι η περιοδική έκθεση  «Σοφαδίτες Μαγνησίας: Στάχυα στα κύματα», που θα ανοίξει την Κυριακή 21 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 το πρωί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου (Φερών 17, Παλιά).

Η έκθεση οργανώθηκε από τη Δ/νση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας, μέλη του οποίου με μεράκι και προσωπική εργασία -παρά τις δυσκολίες στη διάρκεια της πανδημίας- παρουσιάζουν την πολυετή ερευνητική προσπάθεια του Συλλόγου σχετικά με την εγκατάσταση των Σοφαδιτών στην πόλη του Βόλου, ήδη από τα χρόνια του μεσοπολέμου.

Εκτός από τα αυθεντικά αντικείμενα που συνθέτουν μια πιστή αναπαράσταση του καραγκούνικου πολιτισμού (φορεσιές, είδη καθημερινής χρήσης, υφαντά και κεντημένα χρηστικά αντικείμενα), η έκθεση περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό με αρχειακή αξία από το Μουσείο Σιδηροδρόμου του Βόλου, από Σοφαδίτες σιδηροδρομικούς και από παλιές Σοφαδίτικες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο Βόλο ήδη από το 1937. Μέσα από την έκθεση το κοινό της πόλης θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να γνωρίσει τη σαραντάχρονη πορεία του Συλλόγου Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας και την ερευνητική του προσπάθεια, μέσα από φωτογραφίες που μαρτυρούν την πολυποίκιλη δράση του και τις εκδόσεις των θεματικών Ημερολογίων – βιβλίων.

Ο Σύλλογος, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του (1981), αριθμεί  150 εγγεγραμμένα μέλη και αντιπροσωπεύει περί τις 300 οικογένειες που κατάγονται από τα 32 χωριά του Δήμου Σοφάδων και κατοικούν μόνιμα στο Βόλο. Έχει την έδρα του στο Παλιό Σχολείο της Άλλης Μεριάς, χώρο που του παραχωρήθηκε από το Δήμο Βόλου, και αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο στον πολιτισμό του Βόλου, καταξιωμένο και αγαπητό στη συνείδηση του κοινού της πόλης.

Διάρκεια έκθεσης έως 5 Δεκεμβρίου

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 κι επιπλέον Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα 18.00 – 21.00.

Ξεναγήσεις ομαδικής επίσκεψης 5 -10 ατόμων κατόπιν επικοινωνίας με το Μουσείο της Πόλης 2421029878 ή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σοφαδιτών Ν. Μαγνησίας 2421048988

Στο Μουσείο Πόλης εφαρμόζονται όλα τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας από τον covid 19 και η είσοδος επιτρέπεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Παγκόσμια διάκριση για την iGEM Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Δημάρχου Μουζακίου κ. Θ. Στάθη με τον επικεφαλής της Θεσσαλίας Πράσινη Περιφέρεια