Ειδήσεις

Σοφία Τόλια: Πρώτο μέλημα πώς να αναστηθεί και πάλι ο Νομός


Για τους λόγους που αποφάσισε να συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και για το σήμερα και το αύριο της Καρδίτσας μίλησε η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» Σοφία Τόλια, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Κυρία Τόλια, ξεκινώντας με την επικαιρότητα και τα προβλήματα που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel στο Νομό μας και σε όλη τη Θεσσαλία, τι θα πρέπει να γίνει για τη στήριξη των πληγέντων και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών; Πως είναι η κατάσταση στο Μουζάκι από όπου κατάγεστε;

Απάντηση: Καταρχήν, να μου επιτρέψετε, και από το δικό σας βήμα εδώ να πω, να δείξω και να εκφράσω και εγώ τη συμπαράστασή μου, την έγνοια μου για τους συμπολίτες μας τους πληγέντες που πραγματικά είδαν για δεύτερη χρονιά μέσα σε τρία χρόνια μια άνευ προηγουμένου θεομηνία να παίρνει από κοντά αγαπημένα του πρόσωπα, να τους στερεί την περιουσία τους. Όλα αυτά, επιτρέψτε μου, είναι πράγματα θλιβερά, είναι πράγματα αποκαρδιωτικά και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς είναι να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με όποιον τρόπο μπορεί.

Όσον αφορά το τι θα πρέπει να γίνει για τη στήριξη, ακούσατε από στόματος Πρωθυπουργού, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τις εξαγγελίες του. Ήδη, μίλησε για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, μίλησε για άμεση αποζημίωση των πληγέντων συνανθρώπων μας, παρέθεσε μια σειρά πραγμάτων, λύσεων και τρόπων αντιμετώπισης τα οποία όλοι μαζί πρέπει να σπρώξουμε και να πιέσουμε να αποκατασταθούν άμεσα και να γίνουν άμεσα υλοποιήσιμα.

Ερώτηση: Έχετε σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία, ήσασταν υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές με τη Ν.Δ. και έχετε υπηρετήσει αρκετές θέσεις μέσα από διάφορα αξιώματα. Αυτή τη φορά, ποιοι λόγοι σας ώθησαν να συμμετάσχετε στις περιφερειακές εκλογές; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Θεωρώ ότι οι λόγοι και οι στόχοι είναι πάντα ίδιοι. Δεν αλλάζουν. Ασχέτως από ποιο μετερίζι κατέρχεται κανείς, ας μιλήσω για μένα, σε εκλογές, αυτοδιοικητικές ή βουλευτικές στις οποίες συμμετείχα το 2019.

Ο στόχος μου είναι πάντα κοινός και ένας ο προσανατολισμός μου. Να μπορέσω να βγω, με τη σειρά, να προσφέρω, να βάλω το δικό μου λιθαράκι, αυτό που μπορώ για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Και είμαι υπέρμαχος της θεωρίας ότι είναι καλύτερο να είσαι ενεργός πολίτης και να εκτίθεσαι από το να κάθεσαι στον καναπέ και να κάνεις συνεχώς κριτική, για εντυπώσεις ή για ό,τιδήποτε άλλο.

Θεωρώ ότι οι ενεργοί πολίτες μπορούν να προσφέρουν από οποιοδήποτε μετερίζι. Είτε από έναν Πολιτιστικό Σύλλογο είτε από έναν Σύλλογο της γειτονιάς τους είτε από τη θέση δημοτικού ή τοπικού συμβούλου είτε ακόμα και σε περισσότερα και ανώτερα αξιώματα.

Αν εμείς οι ίδιοι δεν κάνουμε πράξη αυτά που λέμε, τότε να μην περιμένουμε και από τους άλλους.

Ερώτηση: Έχετε έντονο ενδιαφέρον για τον ανήμπορο συμπολίτη, τη βελτίωση της ζωής όλων και το κοινό συμφέρον. Πόσο σημαντικά είναι όλα αυτά για εσάς; Πως θα μπορούσατε να βοηθήστε προς αυτούς τους τομείς; Τι θα θέλατε να αλλάξετε ή να διορθώσετε;

Απάντηση: Από οποιαδήποτε θέση ευθύνης, από οποιαδήποτε συμμετοχή στο οποιοδήποτε κέντρο λήψης αποφάσεων μπορείς να βοηθήσεις τον συμπολίτη σου και δη τον ανήμπορο.

Εγώ εστιάζω στον ανήμπορο γιατί τα βλέπω και στην καθημερινότητά μου. Στις υπηρεσίες που συναλλάσσομαι, στις Τράπεζες, στο χώρο των Δικαστηρίων που εκεί βρίσκομαι τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Ο ανήμπορος, λοιπόν, πολίτης μας, θέλει εξυπηρέτηση, θέλει δικαιοσύνη, θέλει το κράτος κοντά του. Και αν αυτό δεν μπορεί επειδή δεν είναι επώνυμος, επειδή δεν είναι ευκατάστατος, επειδή δεν έχει πρόσβαση άμεσα σε  ανώτατους αξιωματούχους σε οποιαδήποτε σκηνή, πολιτική ή ό,τιδήποτε άλλο, θεωρώ ότι εμείς μπορούμε να του δώσουμε μια χείρα προστασίας και αυτό θέλω να κάνω.

Δεν μπορώ να βλέπω άνθρωπο να ταλαιπωρείται στις ουρές, δεν μπορώ να βλέπω άνθρωπο να ταλαιπωρείται να πάρει το αυτονόητο, μια βεβαίωση, ένα πιστοποιητικό. Δεν μπορώ να βλέπω άνθρωπο να παίρνει τηλέφωνο σε μια υπηρεσία και να μην του απαντάνε ποτέ.

Ε, λοιπόν, από όποια θέση θα είμαι, αυτό θα είναι το πρώτο, το πρωταρχικό θα ήθελα να λύσουμε.

Ερώτηση: Τι οραματίζεστε για την Καρδίτσα και το αναπτυξιακό της μέλλον; Ποια ζητήματα θα θέλατε να προωθήσετε, εφόσον εκλεγείτε;

Απάντηση: Θα αποφύγω τα μεγαλεπήβολα σχέδια και τις μεγαλοστομίες. Έχουμε μια Καρδίτσα που αυτή τη στιγμή είναι συντετριμμένη. Οι βασικές της υποδομές δεν υπάρχουν. Άνθρωποι δεν έχουν τα σπίτια τους.

Ε, λοιπόν, το πρώτο μέλημα του οποιουδήποτε αυτοδιοικητικού θα ήταν αυτό. Πώς να αναστηθεί και πάλι η πόλη μας και ο Νομός μας.

Εκεί, λοιπόν, θα ήθελα να δώσουμε βάση. Στις υποδομές μας. Και μετά τα υπόλοιπα σχέδια και οι σχεδιασμοί έχουν στο πέρασμα του χρόνου.

Νομίζω ότι ο πρωταρχικός μας στόχος είναι αυτό. Πώς να αναστηλώσουμε πάλι το Νομό μας. Και να πάρει αυτό που του αξίζει.

Ερώτηση: Ως γυναίκα, πιστεύετε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της στήριξης της στην καθημερινότητα, στην οικογένεια, στη μητρότητα, στις ίσες ευκαιρίες; Και τι έχετε για πείτε για τη «μάστιγα» των γυναικοκτονιών και τα όσα θλιβερά συμβαίνουν στην κοινωνία μας;

Απάντηση: Νομικό οπλοστάσιο στη χώρα μας υπάρχει. Έχουμε πολύ δυνατό και πολύ έντονο. Δεν θεωρώ ότι η γυναίκα αδικείται σε επίπεδο νομοθεσίας. Άλλο αν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι.

Εγώ θα έλεγα ότι εκεί που πρέπει να αλλάξει, είναι η νοοτροπία. Επομένως, όλα αυτά είναι θέμα παιδείας.

Προφανώς υπάρχουν ίσες ευκαιρίες στη γυναίκα, προφανώς στηρίζεται και η μητρότητα, προφανώς στηρίζεται και η οικογένεια και η ίδια η γυναίκα.

Εάν δεν γίνεται, είναι επειδή δεν έχουμε παιδεία. Και όχι επειδή δεν έχουμε νομοθεσία με στόχο αυτό.

Όσον αφορά τις γυναικοκτονίες, επειδή είναι σε έξαρση μια η επικαιρότητα τα αναδεικνύει πλέον αυτά τα φαινόμενα, που πάντα συνέβαιναν, και εκεί πάλι είναι θέμα παιδείας και πως ο καθένας βλέπει τη γυναίκα στον κόσμο.

Νομίζω ότι η δουλειά πρωτίστως, η ευθύνη μια καλής δουλειάς είναι στους γονείς που μεγαλώνουν παιδιά και στη συνέχεια στα σχολεία, τι ανθρώπους βγάζουν στην κοινωνία.

Δηλαδή, είναι της άποψης ότι πρώτα έρχεται η πρόληψη και μετά η τιμωρία, η καταστολή.

Άρα, λοιπόν, όσοι αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο παιδιά σε αυτόν τον κόσμο πρέπει να τους αναθρέψουν και ανάλογα, να αγαπάνε, όχι μόνο τη γυναίκα  και τον άντρα αλλά να αγαπάνε τον άνθρωπο.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες; Για ποιον λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών»  και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Η «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» και ο επικεφαλής του συνδυασμού, ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, ο Κώστας Αγοραστός αν μη τι άλλο έχει αποδείξει ότι μπορεί και να διεκδικεί και να φέρνει χρήματα στην Περιφέρεια και να κάνει έργα.

Αστοχίες μπορούν να υπάρξουν. Λάθη κάνουν μόνον όσοι δεν εργάζονται. Όσοι είναι αδρανείς.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μια ευκαιρία για να φέρει εις πέρας αυτά που ξεκίνησε να κάνει.

Θέλω να πω ότι κάθε εκλογική αναμέτρηση, σε οποιοδήποτε βαθμό αυτοδιοίκησης, πρώτο ή δεύτερο, ή στην κεντρική πολιτική σκηνή, πάντα έχει διλήμματα και διακυβεύματα.

Εδώ, λοιπόν, το δίλημμα είναι έχουμε έναν άνθρωπο, μια παράταξη που έχει δώσει δείγματα γραφής, με τα όποια λάθη σας λέω εγώ, και καλό είναι να μην τα φορτώνουμε όλα σε έναν άνθρωπο. Γιατί δεν είπαμε και για την κλιματική κρίση που ήταν υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για το φαινόμενο που βιώσαμε ως Θεσσαλοί.

Υπάρχει, όμως, και το διακύβευμα της άλλης επιλογής. Υπάρχουν επιλογές; Υπάρχουν εναλλακτικές; Έχουμε ακούσει από τους αντίπαλους συνδυασμούς και τους επικεφαλής τους προτάσεις; Έχουμε δει τουλάχιστον τον έναν, τον κ. Κουρέτα, που ήταν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να προτείνει, να διεκδικεί, να συνεργάζεται για το καλό της Θεσσαλίας; Το να κάνουμε στείρα αντιπολίτευση είναι το πιο ασφαλές, το πιο απλό, το πιο εύκολο.

Το θέμα είναι, και εκεί κρινόμαστε όλοι μας, στη διεκδίκηση και στη λύση των προβλημάτων.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, δικηγόρος είμαι, ελεύθερος επαγγελματίας είμαι, άνθρωπος του μόχθου και της καθημερινότητας που αν μη τι άλλο γνωρίζω πως είναι και να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις κάποιες μέρες το μήνα και πως είναι να πληρώνεις τις εισφορές σου και πως είναι να πληρώνεις γενικά υποχρεώσεις και πως είναι και να σου οφείλουν κιόλας. Αυτή η καθημερινότητα και αυτό το κυνήγι της εργασίας είναι αντίξοο, είναι δύσκολο αλλά είναι και καλό.

Έτσι, λοιπόν, μπορώ να κρίνω και τον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο που παλεύει και μάχεται για να τα βγάλει εις πέρας μόνος του και χωρίς καμία βοήθεια. Είμαι μία από αυτόν τον κόσμο, δεν τον εξαιρώ τον εαυτό μου. Και στην πολιτική είμαι γι ΄ αυτόν ακριβώς το λόγο, για να προσφέρω.

Γνωστοί είμαστε όλοι σε αυτή την πόλη. Θεωρώ, και το λέω πάντα όπου σταθώ και όπου βρεθώ, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και πρέπει να μας αξιολογεί ο κόσμος καθημερινά.

Εγώ, λοιπόν, δεν προσδοκώ ούτε στο να πάρω κάποια απόσπαση ή μετάθεση ούτε να βρω εργασία ούτε περιμένω κάτι άλλο. Έχω τη δουλειά μου, συστήνομαι ως επαγγελματίας δικηγόρος.

Από εκεί και πέρα, στον καθένα και στην καθεμιά είναι το «μπαλάκι» να επιλέξει για ποιόν λόγο είμαστε εδώ και για ποιόν λόγο θέλουμε να εκλεγούμε.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα περιοδειών υποψηφίου δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου
Επόμενο άρθρο Ώρες αγιασμού στα σχολεία των Σοφάδων την Δευτέρα 25/9