Ειδήσεις

Σωκράτης Βασιλάκος: Κύρια αιτία για τη ΣΚΠ και το Διαβήτη-1 τα κορεσμένα λιπαρά και το αγελαδινό γάλα


H σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι ιδιαίτεραδύσκολη αυτοάνοση νόσος, τόσο για εκείνους που την έχουν αλλά και για όσους τους φροντίζουν. Είναι μια δια βίου μάχη που περιλαμβάνει μια ποικιλία από απρόβλεπτες και σοβαρέςαναπηρίες. Οι ασθενείς αυτοί περνούν συχνά δύσκολα επεισόδια, ενώ σταδιακά χάνουν την ικανότητά τους να περπατούν ή να βλέπουν. Μετά 10 με 15 χρόνια, συχνά περιορίζονται σε αναπηρική καρέκλα και στη συνέχεια σε ένα κρεβάτι για  το υπόλοιπο της ζωής τους.

Παρά το ότι υπάρχει ευρέως διαδεδομένο ιατρικό και επιστημονικό ενδιαφέρονγι΄αυτή την ασθένεια, οι περισσότερες αρχές ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν πολύ λίγα για τις αιτίες ή τη θεραπεία της. Πολλές γνωστές ιστοσελίδες για τη ΣΚΠ ισχυρίζονται ότι η ασθένεια αυτή είναι ένα αίνιγμα. Γενικά αναφέρουν ότι τα γονίδια, οι ιοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στη ανάπτυξη αυτής της νόσου, αλλά δε δίνουν σχεδόν καμία προσοχή στον πιθανό ρόλο της διατροφής.Αυτό είναι περίεργο αν λάβουμε υπόψη τα ενδιαφέροντα στοιχεία από αξιόπιστες εκθέσεις για τις επιπτώσεις των τροφών. Για άλλη μια φορά το αγελαδινό γάλα φαίνεται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο.

Η αρχική έρευνα που δείχνει μια επίδραση της διατροφής στη ΣΚΠ έγινε περισσότερο από μισό αιώνα πριν από τον Δρ. RoySwank***, ο οποίος άρχισε τις εργασίες στη Νορβηγία και στο Νευρολογικό Ινστιτούτο Μόντρεαλ τη δεκαετία 1940. Το έργο του είναι αξιοσημείωτο γιατί παρακολουθούσε για 34 χρόνια ανθρώπους με εξαιρετική επίδειξη επιμονής και αφοσίωσης. Αν αυτή ήταν μια μελέτη για πιθανό φάρμακο, τα ευρήματα αυτά θα έκαναν τη οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία να τρίβει τα χέρια της. Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών του Swank δημοσιεύτηκαν πριν από μισό αιώνα, και για  τα επόμενα 40 χρονια δημοσιεύτηκαν ξανά και ξανά και ξανά.

Επί πλέον μελέτες έχουν επιβεβαιώσει και επαυξήσει τις παρατηρήσεις τουRoySwank και σταδιακά έχουν αρχίσει να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο αγελαδινό γάλα. Αυτές οι νέες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος συνδέεται άμεσα με τη ΣΚΠ και το διαβήτη τύπου 1

Σχετικά με τα γονίδια ο Δρ. Κάμπελ γράφει: Η γενετική προδιάθεση μπορεί να κάνει τη διαφορά ως προς το ποιος εμφανίζει ΣΚΠ, αλλά ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση,  τα γονίδια αντιπροσωπεύουν περίπου μόνο το ¼ του συνολικού κινδύνου της νόσου.

Η ΣΚΠ και ο διαβήτης 1 είναι μεταβολικές ασθένειες και φαίνεται ότι και για τις δύο υπάρχουν υπεραρκετά στοιχεία για να πούμε ότι η λύση είναι μια: φυτοφαγική διατροφή με μη επεξεργασμένες τροφές τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία αυτών των περιπτώσεων.

 

* Το περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης είναι παρμένο από ένα μοναδικό βιβλίο για τη σχέση υγείας και διατροφής που έχει γραφεί ποτέ: Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ από τον Δρ. Κόλιν Κάμπελ ομότιμο καθηγητή πανεπιστημίου Κορνέλ-ΗΠΑ.  Αναζητήστε το έργο του στο διαδίκτυο, γράφοντας το όνομά του. Αξίζει να το διαβάσουν όλοι και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες υγείας. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα

** Ο Σωκράτης Βασιλάκος είναι γεωπόνος, υγειινιστής, συγγραφέας και τελειόφοιτος του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής πρ. ΤΕΙ Θεσσαλίας

***Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την καταπληκτική έρευνα του Roy Swank αναζητήστε στο διαδίκτυο γράφοντας το όνομά του.

Προηγούμενο άρθρο Μουσική παράσταση στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Στο νοσοκομείο δέκα άτομα μετά από πάρτι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας