Ειδήσεις

Σωματείο εμποροϋπαλλήλων: Η 1η Μάη είναι ημέρα έμπνευσης


Η 1η Μάη είναι ημέρα έμπνευσης και αλληλεγγύης για όλη την εργατική τάξη, τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, τιμάμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που φυλακίστηκαν, βασανιστήκαν, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης μας, την απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά στον δρόμο που χάραξαν με το αίμα τους οι ήρωες της τάξης μας! Απευθύνουμε αγωνιστικό κάλεσμα στις εργαζόμενες, για να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη ενάντια στην ακρίβεια, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, στο λαό της Ουκρανίας που με ένα νέο πολεμικό σφαγείο ανάμεσα σε Ρωσία, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ , χάνει τη ζωή του, τα παιδιά του, το σπίτι του, ξεριζώνεται από τον τόπο του για το μοίρασμα των εδαφών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων.

Οι αρνητικές συνέπειες του πολέμου, είναι ήδη μεγάλες τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για το Ρωσικό και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, συνειδητά έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ένα μεγάλο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Απαιτούμε να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας, να κλείσουν όλες οι βάσεις που σκορπούν το θάνατο, ματοκυλάνε λαούς, διαλύουν χώρες για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών κολοσσών. Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που είναι εκτός συνόρων.

Η κυβέρνηση πάνω στα συντρίμμια των προηγούμενων κυβερνήσεων νομοθετεί και προετοιμάζει συνεχώς νέους αντιλαϊκούς νόμους:

  • Κατάργηση της 8ωρης σταθερής εργασίας με απλήρωτες υπερωρίες και χτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος για να βάλουν στο χέρι την οργάνωσή μας. Αυτά φέρνει η εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη
  • Ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων και ιδιωτικοοικονομική-ανταποδοτική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος, καταργώντας τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης
  • Μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ξεκάθαρο υποστηριχτή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων διαλύοντας τα δικαιώματα των ανέργων και των εργαζομένων του ΟΑΕΔ
  • Χτύπημα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, εξαιρώντας χιλιάδες εργαζόμενους από το επίδομα
  • Νέο νομοσχέδιο για την Υγεία και τον ΕΟΠΥΥ, που κατακρεουργεί δικαιώματα των ασφαλισμένων και μπάζει ακόμα περισσότερο τους ιδιώτες στις δημόσιες μονάδες υγείας
  • Προετοιμάζει και φέρνει την νέα ΚΑΠ στρώνοντας το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.Δε δεχόμαστε νέες αιματηρές θυσίες για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας!

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί που δεν διστάζουν όταν φτάσουν σε αδιέξοδο οι μεταξύ τους αντιθέσεις και ανταγωνισμοί να ισοπεδώσουν ολόκληρες χώρες, είναι οι ίδιοι που εν καιρώ ειρήνης ζητάνε από τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη. Πρώτα ήταν η κρίση και οι «θυσίες» για την ανάπτυξη για «να σταθεί στα πόδια της η οικονομία», στα συντρίμμια των εργασιακών δικαιωμάτων. Στην πανδημία οι εργαζόμενοι κλήθηκαν για ακόμα μία φορά να σκύψουν το κεφάλι για να έρθουν «καλύτερες μέρες», με αποτέλεσμα να δουλεύουν σε χώρους όπου ο κορονοϊός θέριζε. Σήμερα ο λαός καλείται για ακόμη μία φορά να κάνει «υπομονή», να παγώνει μέσα στο σπίτι του, να κάνει σκόντο ακόμα και από τα στοιχειώδη. Με λίγα λόγια, αυτή η πολιτική θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων.

Δεν γίνεται να συζητάμε εν έτη 2022 ότι θα έχουμε διατροφικό πρόβλημα στην χώρα μας λόγω έλλειψης προϊόντων και την ίδια ώρα οι αγρότες να μην μπορούν να καλλιεργήσουν εξαιτίας του υψηλού κόστος παραγωγής. Εκεί μας έχει οδηγήσει η πολιτική της τωρινής αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όλοι μαζί εφάρμοζαν πιστά την νέα ΚΑΠ της ΕΕ , που από την μια οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και κτηνοτροφίας και από την άλλη στηρίζει και ενισχύει τους «σύγχρονους» τσιφλικάδες.

Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βγαίνουν κερδισμένοι και όχι οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο από τους φουσκωμένους λογαριασμούς

Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που μας λένε «κάνε υπομονή» μέχρι να ξανάρθει η ανάπτυξη. Δεν χωράει καμιά αναμονή. Από σωτήρες χορτάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, όταν στη 10χρονη κρίση μας έλεγαν υπομονή και μας φόρτωσαν στην καμπούρα πάνω από 700 αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, όποιος κι αν ήταν στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Η ανάπτυξη ήρθε, ξανάρθε κρίση, ξανά ανάπτυξη, τα μέτρα όμως παγιώθηκαν και κάθε μέρα που περνά φορτώνονται κι άλλα, ενώ με τον νόμο Χατζηδάκη που είναι πλέον σε απόλυτη ισχύ, επιχειρείται συντριπτικό χτύπημα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Δε θα μας σώσει καμιά κυβέρνηση και κανένας καλός εργοδότης. Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την επιστροφή στον Μεσαίωνα και την δουλειά «ήλιο με ήλιο» σε μία εποχή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτοξευθεί. Να μην μπορούμε να βρούμε την υγεία μας όταν η επιστήμη και η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την αθλιότητα που θέλουν να μας καταδικάσουν να ζούμε για να εξασφαλίσουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιουχοι σε καμία περίπτωση δεν σωθήκαμε από τις κάθε είδους ενισχύσεις που πήραν τα μεγάλα μονοπώλια. Ποτέ και πουθενά οι εργαζόμενοι δεν σώθηκαν από μάταιες και ψεύτικές υποσχέσεις ότι κάποιος άλλος «σωτήρας» θα εξανθρωπίσει τη βαρβαρότητα. Όχι άλλες θυσίες για τα δικά τους συμφέροντα.

Μια επιλογή υπάρχει. Συλλογική, οργανωμένη δράση για να μην στοιχηθούν οι εργαζόμενοι με κανένα στρατόπεδο ληστών, με καμιά κυβέρνηση όπως η σημερινή που προσπαθεί να πείσει πως τάσσεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας εμπλέκοντας το λαό μας στα ματωμένα σχέδια του ΝΑΤΟ. Στέκομαι στην πραγματικά σωστή πλευρά της Ιστορίας, σημαίνει ότι απαιτώ να πάψει κάθε συμμετοχή της χώρας στο μακελειό που έχει ξεκινήσει πάνω από δύο μήνες. Σημαίνει ότι λέω «όχι» στους αναβαθμισμένους ΝΑΤΟικούς ρόλους που βάζουν τον λαό μας στο στόχαστρο συγκρούσεων, ότι λέω «όχι» στους ευρωατλαντικούς εξοπλισμούς που στραγγίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους επαγγελματίες, προχωράμε μπροστά για το μέλλον που μας ανήκει, για τον μεγάλο αγώνα της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης!

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας συλλογικά!

Τιμούμε την εργατική Πρωτομαγιά με νέους αγώνες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 1Η ΜΑΗ 10:30πμ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

 

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για το Σάββατο 30/4
Επόμενο άρθρο Δυναμική επιστροφή της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Μουζακίου