Ειδήσεις

Σωτήρης Αντωνίου: Να ομορφύνουμε την πόλη μας, να την κάνουμε ακόμα καλύτερη σε όλους τους τομείς


Για το έργο του αλλά και για το αύριο του Δήμου μίλησε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Βασίλη Τσιάκου «Καρδίτσα ο τόπος μας» Σωτήρης Αντωνίου σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα (100,8 FM), στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Κύριε Αντωνίου, ξεκινώντας με την επικαιρότητα και τα όσα άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel, πως είναι σήμερα η κατάσταση στο Δήμο Καρδίτσας; Τι προβλήματα και τι ανάγκες υπάρχουν; Πού φιλοξενούνται οι πληγέντες;

Απάντηση: Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες περιοχές, θα λέγαμε ότι στο Δήμο Καρδίτσας είμαστε πάρα πολύ καλά σε σχέση με τις άλλες περιοχές. Έχουμε και εδώ τα προβλήματά μας. Περισσότερο στις Τοπικές Κοινότητες που επλήγησαν από αυτή τη θεομηνία. Προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε. Έχουμε και στα ορεινά τα χωριά κάποιες κατολισθήσεις, καταστράφηκαν οι δρόμοι, δεν υπάρχει πρόσβαση σε κτηνοτροφικές μονάδες και όλα αυτά προσπαθούμε, από την πρώτη μέρα, από την πρώτη στιγμή, να τα ξεπεράσουμε στέλνοντας μηχανήματα σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες ώστε να μπορεί ο κόσμος να πάει στα χωράφια του, στις κτηνοτροφικές μονάδες, όπου είναι ανάγκη.

Η φιλοξενία των πληγέντων, αυτή τη στιγμή, από όσο γνωρίζω, φιλοξενούνται σε κάποια σπίτια. Οι δομές, όπως ξέρετε, έχουν καταργηθεί πλέον γιατί τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τη Δευτέρα. Έμεινε μία στο Γηροκομείο και σιγά-σιγά αδειάζει και αυτή. Ο κόσμος φιλοξενείται είτε σε γνωστούς είτε σε συγγενείς, σε φίλους, είτε σε κάποιους που έχουν παραχωρήσει τα σπίτια τους. Είναι κάτοικοι άλλων Τοπικών Κοινοτήτων που δεν ανήκουν στο Δήμο Καρδίτσας και προσπαθούμε και εμείς να τους βοηθήσουμε. Περάσαμε και εμείς πιο δύσκολα ακόμα στον Ιανό και είμαστε δίπλα τους σε κάθε περίπτωση.

Ερώτηση: Στην επόμενη μέρα όλης αυτής της δύσκολης κατάστασης, τι θα πρέπει να γίνει για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών; Και γενικότερα, με δεδομένο ότι η κλιματική κρίση έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες, μήπως χρειάζεται κάποιος επανασχεδιασμός σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές);

Απάντηση: Περισσότερο αυτό, θα μπορούσα να πω, το σχεδιάζει το Υπουργείο, η Περιφέρεια και εμείς απλά συμμετέχουμε με το να δίνουμε την άποψή μας για ό,τι χρειάζεται στην περιοχή μας να γίνει και να γινόμαστε όλοι σοφότεροι. Ο Ιανός μας έκανε σοφότερους και πιο έμπειρους. Ήταν ένα κομβικό σημείο αυτό για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση ακόμα καλύτερα σήμερα που μιλάμε. Δεν έχουμε, ευτυχώς, στο Δήμο μας, τα προβλήματα που είχαμε με τον Ιανό. Κάποιοι, όχι μόνο από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά ακόμα και Καρδιτσιώτες, ίσως να μη γνωρίζουν ότι ο Παλαμάς αποτελεί δικό του Δήμο. Νομίζουν ότι πρόκειται για μια Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καρδίτσας. Αυτό το λάθος το έκαναν όλα τα μεγάλα κανάλια. Δεν είχαμε τα προβλήματα που είχαν ο Παλαμάς και άλλες περιοχές. Από την πρώτη στιγμή, τα αντιμετωπίσαμε, στείλαμε μηχανήματα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε στην αποκατάσταση, ήμασταν πανέτοιμοι. Προσωπικά ήρθα σε επαφή με πάρα πολλούς εργολάβους Καρδιτσιώτες, ιδιώτες που έχουν μηχανήματα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την αποκατάσταση των περιοχών μας.

Όσο για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, είναι θέματα του Υπουργείου και της Περιφέρειας και εμείς προσπαθούμε με την εμπειρία μας και με τις ελλείψεις που έχουμε γενικά. Γιατί μιλήσατε για την πυροπροστασία και τις πυρκαγιές και πρέπει να πούμε ότι τα χρήματα που δίνονται για την πρόληψη είναι λίγα. Όπως είχαμε πει και τον Μαϊο, όταν είχε γίνει το Συντονιστικό για την πυροπροστασία, τα χρήματα και συγκεκριμένα το ποσό των 50.000 για το Δήμο Καρδίτσας, με 33 χωριά, με πολλές ορεινές Κοινότητες, με δύσβατα σημεία, ήταν λίγα. Προσπαθούμε, όμως, και με δικά μας μέσα να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.

Ερώτηση: Πάμε τώρα στο πεδίο της καθαριότητας, που είναι επίσης στις αρμοδιότητές σας ως Αντιδημάρχου. Στην αρχή της θητείας είχατε θέσει ως βασικούς στόχους την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της καθημερινότητας. Μιλήστε μας για το έργο σας σε αυτούς τους τομείς. Οι στόχοι αυτοί επιτεύχθησαν;

Απάντηση: Από την εμπειρία μου τόσων χρόνων γιατί είμαι στο Δήμο Καρδίτσας από το 2007 έχοντας τρεις θητείες με τρεις διαφορετικούς δημάρχους, στον τομέα της καθαριότητας πιστεύω ότι είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Από τότε έχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ. Η καθαριότητα πιστεύω ότι ήταν σε αρκετά καλό επίπεδο. Δεν θέλω να λέω ότι είμαστε τέλειοι γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πάντα γι ΄ αυτό προσπαθούμε. Αλλά φθάσαμε σε ένα επίπεδο και δεν υπολογίζουμε τώρα τις τελευταίες μέρες που με την κακοκαιρία υπάρχουν κάποια προβλήματα. Γιατί είχαμε θέματα και με τη συγκοινωνία. Δηλαδή, δεν μπορούσαν τα αυτοκίνητα της ΠΑΔΥΘ να μεταφέρουν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ στα Τρίκαλα γιατί είχε διακοπεί η συγκοινωνία. Οπότε, χρειάστηκαν κάποιες μέρες για να τα ξεπεράσουμε όλα αυτά. Και μέχρι να ομαλοποιηθεί πλήρως η κατάσταση θα χρειαστούν κάποιες μέρες ακόμα. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε τις Τοπικές Κοινότητες στις οποίες είχαμε τα περισσότερα προβλήματα στο Δήμο Καρδίτσα. Εκεί έχουμε μια εικόνα Ιανού με ογκώδη αντικείμενα, με σκουπίδια τα οποία προσπαθούμε να μαζέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ώστε να μην υπάρξει κανένα θέμα. ούτε υγείας.

Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να μαζέψουμε όλα τα ζώα που είχαν ψοφήσει από τον Daniel και να τα θάψουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου, με υγειονομική ταφή.

Οπότε, για να επιστρέψω στην καθαριότητα, πιστεύω ότι ήμασταν σε καλό σημείο, είμαστε και έχουμε ακόμα περιθώριο για να βελτιωθούμε και άλλο και να φθάσουμε στο καλύτερο δυνατό σημείο.

Σε αυτό, βέβαια, πρέπει να επισημάνω ότι χρειάζεται και η βοήθεια των πολιτών. Ό,τι και να κάνει η Υπηρεσία Καθαριότητας, όσο και να προσπαθεί, αν οι συμπολίτες δεν καταλάβουν ότι πρέπει και αυτοί να τηρούν κάποιους κανόνες, σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας, τότε η προσπάθεια πηγαίνει χαμένη.

Επίσης, ενισχύθηκε ο στόλος από το 2009 με τέσσερα νέα απορριμματοφόρα, πήραμε μία ακόμα νέα δαγκάνα και αναμένεται και άλλη μία, ένα σάρωθρο και ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι αναδιπλούμενο.

Ερώτηση: Στον τομέα της ανακύκλωσης, τι ενέργειες έχουν γίνει; Πως προχωράει η οικιακή κομποστοποίηση και τι είναι το Κεντρικό Πράσινο Σημείο σύστημα διαχείρισης βιοαποβλήτων;

Απάντηση: Η ανακύκλωση είναι κάτι που μας χαροποιεί στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΑΔΥΘ είμαστε ο μοναδικός Δήμος ο οποίος δικαιούται κάποιας έκπτωσης, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση την τελευταία σε αυτό το κομμάτι. Γιατί ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία εμπεριέχονται σε έναν μπλε κάδο είναι σε αρκετά μεγάλο ποσοστό. Και, όπως τονίσει πολλές φορές, είμαστε πάνω από τον μέσο όρο που ισχύει πανελλαδικά. Που σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο όσον αφορά στο περιεχόμενο των μπλε κάδων.

Από εκεί και πέρα, έχουμε πάρα πολλές μορφές ανακύκλωσης στο Δήμο μας και προσπαθούμε αυτό να επεκταθεί παντού και να μπορέσουμε, με οποιονδήποτε τρόπο, να φθάσουμε σε ακόμα καλύτερα επίπεδα.

Φανταστείτε, για να επιστρέψω πάλι στους μπλε κάδους, ενώ η αναλογία για τους μπλε κάδους ήταν στην αρχή ένας κάδος προς 75 κατοίκους, με χαρά και ικανοποίηση μπορώ να πω ότι, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην αναλογία ενός κάδους σε 40 κατοίκους. Και αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό από μόνο του.

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι κάτι που έχει ξεκινήσει από το 2009, πάλι εγώ ως Αντιδήμαρχο με δήμαρχο τότε τον κ. Βερίλλη, μοιράσαμε 100 κάδους οικιακής κομποστοποίησης, με κλήρωση τότε γιατί ήταν πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, στη συνέχεια, στην άλλη θητεία, με τον κ. Αλεξάκο δόθηκαν άλλοι 150 κάδοι και στην τελευταία θητεία με τον κ. Τσιάκο μοιράσαμε 500 κάδους οικιακής κομποστοποίησης.

Καταλαβαίνετε, ότι φεύγει ένα σημαντικό κομμάτι από τους πράσινους κάδους γιατί όλα αυτά που μπαίνουν αυτή τη στιγμή στους κάδους οικιακής κοσμποστοποίησης θα μπορούσαν να είναι στον πράσινο κάδο, ακόμα και στον μπλε κάδο. Γιατί κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, το κάνουν και αυτό.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι αξιοποιούμε και την ανακύκλωση. Οι συμπολίτες μπορούν στο τέλος να έχουν ακόμα και λίπασμα για να ρίξουν στον κήπο τους ή στα λουλούδια τους. Προφανώς, στόχος μας είναι να το ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο γιατί έχω τη χαρά να με παίρνουν άλλοι συνάδελφοι, από άλλες περιοχές και να με ρωτάνε για την οικιακή κομποστοποίηση, τι γίνεται, πως προχωράει.

Όσο για το Κεντρικό Πράσινο Σημείο, πιστεύω ότι όταν θα γίνει θα μιλάμε πλέον για μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης. Αν, φυσικά, πάντα, οι συμπολίτες βοηθάνε την όλη κατάσταση.

Το Πράσινο Σημείο θα είναι ένας οργανωμένος χώρος όπου ο πολίτης θα μπορεί να εναποθέτει τα ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη, τα έπιπλα, στρώματα, μικρά επικίνδυνα απόβλητα, μπαταρίες, χρώματα, πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Ο βασικός σκοπός είναι η διαλογή στην πηγή.

Στόχος όλων, και δικός μας και του Υπουργείου, είναι να καταλήγουν στον ΧΥΤΑ για όσο λιγότερα σκουπίδια. Αυτός είναι ο στόχος. Να βοηθήσουμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Γιατί όλοι μιλάμε για το περιβάλλον. Μιλάμε για κλιματική κρίση. Η κλιματική κρίση δεν δημιουργήθηκε από μόνη της. Ο άνθρωπος φταίει. Όλοι εμείς φταίμε για αυτό που έγινε. Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο.

Άρα, λοιπόν, το Πράσινο Σημείο θα έχει ως στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, τη μείωση του κόστους μεταφοράς. Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε 30 ευρώ τον τόνο για να μεταφέρουμε τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ. Αν έχουμε το Πράσινο Σημείο δίπλα μας και είναι λιγότερα τα σκουπίδια, σαφώς θα είναι και λιγότερα τα χρήματα που θα πληρώνουμε γι ΄ αυτό.

Ερώτηση: Τι οραματίζεστε για το Δήμο Καρδίτσας και το αύριο της πόλης; Τι άλλο θα θέλετε να αλλάξει ή να υλοποιηθεί;

Απάντηση: Όπως είπα, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Πιστεύω ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια πετύχαμε πάρα πολλά. Ήρθαν πάρα πολλά χρήματα στην Καρδίτσα. Προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Είχαμε να ασφαλτοστρώσουμε δρόμους χρόνια. Έχουμε μπροστά μας τους ποδηλατόδρομους. Έχουμε την αγροτική οδοποϊία, την ανάπλαση του Παυσιλύπου. Σε αυτή τη φάση, όμως, πρέπει να ξεπεράσουμε πρώτα τα προβλήματα τα μεγάλα που δημιουργούν οι θεομηνίες. Είχαμε την ατυχία, μέσα σε όλα αυτά, μέσα στην τετραετία, να έχουμε δυο τέτοιες θεομηνίες, η μια χειρότερη από την άλλη. Λέγαμε ότι ο Ιανός γίνεται μια φορά στα 100 χρόνια και, δυστυχώς, μέσα σε τρία χρόνια είχαμε ακόμα μεγαλύτερη θεομηνία την οποία ξεπεράσαμε, όπως είπα στην αρχή, λόγω της εμπειρίας μας πάνω σε αυτό και δεν είχαμε χειρότερες καταστάσεις από την περίπτωση του Ιανού.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους δημότες; Για ποιον λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να εμπιστευτούν τον συνδυασμό «Καρδίτσα, ο τόπος μας» και εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Πιστεύω ότι προσεχώς, με την επανεκλογή μας στο Δήμο Καρδίτσας θα προγραμματίσουμε πάρα πολλά έργα. Να ομορφύνουμε την πόλη μας, να την κάνουμε ακόμα καλύτερη σε όλους τους τομείς. Και στην καθαριότητα και σε έργα και όπου χρειαστεί. Πάντα με τη βοήθεια των συμπολιτών μας. Σε συνεργασία μαζί τους.

Και, φυσικά, ζητάμε την ψήφο των συμπολιτών μας για να είμαστε πάλι, να μπορούμε να διαχειριστούμε, όπως φάνηκε εκ των πραγμάτων, και τις δύσκολες καταστάσεις. Γιατί δεν «παίζουμε» σε αυτές τις περιπτώσεις.

Και προσωπικά, θα ήθελα ο κόσμος να με εμπιστευτεί για ακόμα μια φορά γιατί μπορώ να πω ότι όταν εκλέγεσαι με τρείς διαφορετικούς δημάρχους είναι σημαντικό. Και πιστεύω ότι θα έχω τη χαρά να λάβω την ικανοποίηση να επανεκλεγώ για ακόμα μια φορά, με τον ίδιο δήμαρχο, βέβαια, με τον οποίο συνεργάστηκα άψογα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα συνεργασίας και όλη η τετραετία κύλησε ομαλά. Και πιστεύω ότι όλοι μας συμβάλαμε στο να κάνουμε το Δήμο μας καλύτερο και θα προσπαθήσουμε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια ώστε να τον κάνουμε ακόμα καλύτερο.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αποτίμηση των κατολισθητικών φαινομένων σε όλη τη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα περιοδειών υποψηφίου δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου