Ειδήσεις

Στ’ Άγραφα … ένα ταξίδι, 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821


Ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα στο πλαίσιο του εθνικού Ιωβηλαίου για τον ξεσηκωμό του Γένους, συνεχίζει τις πολιτιστικές δράσεις με επιστημονική  διημερίδα  με τίτλο “Στα Άγραφα…ένα ταξίδι, 200 χρόνια από την Επανάσταση  του 1821».  

Με αυτήν ολοκληρώνεται το οδοιπορικό το οποίο από κοινού πραγματοποιούν τα Γενικά Αρχεία Κράτους (Γ.Α.Κ.) Τμήμα Καρδίτσας και Τμήμα  Ευρυτανίας. Στόχος, να προσεγγισθεί η ιστορική φυσιογνωμία των Αγράφων, αυτού του  άλλοτε ενιαίου γεωγραφικού  και πολιτισμικού χώρου, που οι όμοροι νομοί Ευρυτανίας και Καρδίτσας  διοικητικώς τον  διαχειρίζονται κατανεμημένο.

Στο οδοιπορικό αυτό που ξανοίγεται στην ιστορία των Αγραφιώτικων βουνών προσκαλούνται συνοδοιπόροι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το  ιδιαίτερο αποτύπωμα των Αγράφων στη συλλογική μας συνείδηση. Η πρώτη οδοιπορία μας πραγματώθηκε το 2018  στην Αργιθέα Αγράφων Καρδίτσας με τη συνδρομή του Δήμου Αργιθέας και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής. Η δεύτερη 2019 έγινε  στα Άγραφα της Ευρυτανίας υπό την αιγίδα του Δήμου Αγράφων, με τη συνδρομή  επίσης Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.

Η τρίτη οδοιπορία ήταν να γίνει το 2020 στη Λίμνη Πλαστήρα. Η συγκυρία της πανδημίας επέβαλε την αναβολή για το 2021  και ο επετειακός εορτασμός της εθνεγερσίας κατέστησε αναντίρρητη την σύνδεσή της με το 1821. Για τούτο οι ομιλητές της πρώτης ημέρας παρουσιάζουν μερικές από τις «αθέατες» πτυχές του Αγώνα. Πέρα από τα πολεμικά γεγονότα, αναδεικνύουμε  φιλέλληνες αλλά και πρόσφυγες του 1821, Ιατρική και Οικονομία, Ποίηση και Μουσική. Την δεύτερη ημέρα οι ερευνητές εστιάζουν στο Αγραφιώτικο ιστορικό τοπίο και στην παρουσίαση θεμάτων από την τοπική ιστορία των ενιαίων Αγράφων.

Η επιστημονική διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 , ώρα  06.30 μ.μ. και την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021, 11.30 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντ. Σαμαράκης» Μορφοβουνίου και είναι ανοιχτή στο κοινό, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η διημερίδα θα πλαισιωθεί με παράλληλες εκδηλώσεις. Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου «Αντ. Σαμαράκης» θα πραγματοποιηθούν τρεις εκθέσεις οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές στο κοινό για δύο μήνες. Η πρώτη έκθεση αφορά τη Χάρτα του Ρήγα σε ομοιοτυπικό αντίγραφο υψηλής πιστότητας. Η δεύτερη αφορά έκθεση Μονόφυλλων του Αγώνα και η τρίτη είναι έκθεση Αριστείων Αγωνιστών της ευρύτερης περιοχής.

Την Παρασκευή 25 Ιουνίου και ώρα 9 το βράδυ στην πλατεία Μεσενικόλα θα γίνει μουσική βραδιά με τίτλο «μουσικές προβολές του 1821», μουσική εκδήλωση με δημοτικά και αστικά τραγούδια με ίχνη της μεγάλης Επ-Ανάστασης του Γένους. Πρόκειται για μια μοναδική συναυλία με επιλεγμένα τραγούδια που θα παρουσιάσουν οι μουσικοί, Αστ. Τράκας, βιολί, Ε. Τράκα, λαούτο, Β. Πετρινιώτης μπουζούκι, Δέσποινα Ψαθά, τραγούδι – κιθάρα και Κ. Πετρινιώτη, τραγούδι – κρουστά. Την οργάνωση – επιμέλεια παραγωγής: έχει ο Β. Πετρινιώτης.

Προηγούμενο άρθρο Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους σε πλήρη Εργασιακή Ασφυξία
Επόμενο άρθρο Επίσημη επίσκεψη του Βουλευτή Γιώργου Κωτσού στην Αργιθέα