Ειδήσεις

Στα 4 ευρώ το κιλό η λαγάνα στα αρτοποιεία της Καρδίτσας


 Η μέρα της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και η λαγάνα θα έχει, για άλλη μια φορά, την τιμητική της. Τα αρτοποιεία της Καρδίτσας έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία τους καθώς οι φούρνοι αναμένεται να πάρουν φωτιά από τα ξημερώματα. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Καρδίτσας Κώστας Γκαρνάκης μίλησε την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στο Ηχόραμα 100,8 και στο «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη, τονίζοντας πως η τιμή της λαγάνας θα είναι 4 ευρώ το κιλό (2 ευρώ το κομμάτι).

Ο κ. Γκαρνάκης εξήγησε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια να διατηρηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα.

Όσο για το κατά πόσο οι καταναλωτές παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή, κλασική λαγάνα ή επιλέγουν και άλλες γεύσεις, που συναντάμε πλέον τα τελευταία χρόνια, ο κ. Γκαρνάκης απάντησε πως όντως υπάρχουν και κάποιοι που επιζητούν και τις λαγάνες με γεύσεις, όπως με ντομάτα και ελιά.

Κάλεσε δε τους καταναλωτές να εμπιστευτούν και να προτιμήσουν τους ντόπιους, παραδοσιακούς φούρνους της περιοχής που διαθέτουν εκλεκτά και ποιοτικά προϊόντα και έτσι να στηρίξουν την τοπική αγορά.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Καρδίτσας Κώστας Γκαρνάκης ρωτήθηκε, τέλος, και για το κατά πόσο έχουν επηρεαστεί τα αρτοποιεία από το ενεργειακό κόστος και γενικότερα από την αύξηση του κόστους παραγωγής, ο κ. Γκαρνάκης υπογράμμισε πως όντως όλα αυτά, όπως οι υπέρογκοι λογαριασμοί, το ρεύμα, οι αυξήσεις σε τιμές προϊόντων, όπως στα άλευρα, έχουν γονατίσει όλο τον κλάδο και χρειάζονται μέρα στήριξης.

Ιδίως τα αρτοποιεία της περιφέρειας, όπου δεν υπάρχει τουριστική κίνηση, βιώνουν δύσκολες στιγμές, ενώ, την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, μειώνουν τις ποσότητες που ψωνίζουν αφού και αυτοί, σαν άλλοι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ως προς τις υποχρεώσεις τους.

 

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Η λαγάνα, το επίπεδο ψωμί με την ελάχιστη ψίχα, την τραγανή κόρα και το ξεχωριστό σουσαμένιο άρωμα, αποτελεί κλασική επιλογή ανάμεσα στα εδέσματα της με τη γεύση της να στιγματίζει τη μέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Πρόκειται για άζυμο άρτο ή αλλιώς για ψωμί που παρασκευάζεται παραδοσιακά χωρίς προζύμι, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”, που ήταν μια πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό.

Τόσο η ιστορία της όσο και η παράδοση που επιβάλει την παρουσία της στο τραπέζι αυτής της μέρας είναι τόσο παλιές που χάνονται στους αιώνες. Η λοιπόν, αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας, όπως τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου συναντάμε τη φράση “λαγάνα πέττετται” που σημαίνει “λαγάνες γίνονται”. Ωστόσο, η σύνδεσή αυτού του ψωμιού με τη νηστεία συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με το γεγονός ότι τέτοιο άζυμο άρτο κατανάλωναν οι Ισραηλίτες κατά τη “έξοδό” τους από την Αίγυπτο. Από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο, επιβαλλόταν η κατανάλωση του άζυμου άρτου κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Σήμερα βέβαια την καταναλώνουμε κυρίως κατά την πρώτη μέρα της νηστείας, γι’ αυτό και πολλές συνταγές για λαγάνα δεν περιλαμβάνουν ούτε λάδι. Την Καθαρά Δευτέρα, λοιπόν, οι αρτοποιοί δουλεύουν πυρετωδώς για να ετοιμάσουν το νόστιμο αυτό ψωμάκι, που ταιριάζει πολύ με τα υπόλοιπα νηστίσιμα εδέσματα και ειδικά με την ταραμοσαλάτα, το ταχίνι και τον χαλβά.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απόκριες και Καθαρά Δευτέρα στο Αγναντερό με εντυπωσιακά παραδοσιακά έθιμα
Επόμενο άρθρο Τον σπουδαίο ηθοποιό Γιώργο Κωνσταντίνου τίμησε το 39ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου