Ειδήσεις

Στη Θεσσαλία χτυπά στις 21-24 Φεβρουαρίου η καρδιά της αγροτικής έρευνας


Στη Θεσσαλία χτυπά η καρδιά της αγροτικής έρευνας από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023. Η 8η Πανελλήνια Συνάντηση Φυτοπροστασίας  διοργανώνεται στη Λάρισα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδας, την Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία, τη Φυτιατρική Εταιρεία Ελλάδος, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, τον Γεωπονικό Σύλλογο Λάρισας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι γεωπονικές της υπηρεσίες, βρίσκονται συνεχώς στην ύπαιθρο και έχουν διαύλους επικοινωνίας με τους ανθρώπους της παραγωγής. Βρίσκονται στο πεδίο, αξιοποιώντας προς όφελος των παραγωγών την επιστημονική εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτουν, πάντα σε διαρκή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά κάθε ζήτημα που προκύπτει στην παραγωγή στο τομέα της φυτοπροστασίας, ενημερώνοντας έγκαιρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις απαραίτητες παρεμβάσεις», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα της 8ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φυτοπροστασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας έχει ως εξής:

Πρόγραμμα Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2023

08:00 – 09:00: Προσέλευση – υποδοχή συνέδρων, εγγραφές.

09:00 – 10:00: Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί Επισήμων – Έναρξη Εργασιών.

Κ. Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

10:00 – 10:30: Κεντρική ομιλία: Πράσινη Συμφωνία και Φυτοπροστασία στην Ελλάδα: Παρόν και Μέλλον.

Α. Μαυρίδου, Διευθύντρια Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ.

10:30 – 11:00: Διάλειμμα

Επανεμφανιζόμενοι εχθροί, ασθένειες και απόσυρση γεωργικών φαρμάκων

Προεδρείο: Δ. Κωβαίος, Ε. Παπλωματάς, Α. Μαυρίδου

11:00 – 11:15: Ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση νέων και αναδυόμενων εχθρών των καρποφόρων δέντρων: το παράδειγμα του Ευρωπαϊκού προγράμματος FF-IPM. Ν. Παπαδόπουλος.

11:15 – 11:30: Φυτοπροστατευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση ασθενειών των φυτών: Η νέα πραγματικότητα. Α. Μαρκέλλου, Μ. Λυκογιάννη, Θ. Νικολοπούλου, Δ. Τσιρογιάννης, Φ. Καραμαούνα.

11:30 – 11:45:  Γεωργικά φάρμακα χαμηλής επικινδυνότητας προκλήσεις και προοπτικές. Ζ. Βρύζας.

11:45 – 12:00: Διαχείριση και μέθοδοι αντιμετώπισης των σιδεροσκώληκων (Agriotes spp.) σε φυτά μεγάλης καλλιέργειας και στην πατάτα (Coleoptera: Elateridae). Φ. Ιωαννίδης.

12:00 – 12:15: Διαχείριση και αντιμετώπιση της ψύλλας της αχλαδιάς Cacopsylla pyri (Ηοmοptera: Psyllidae) και της ψύλλας της φιστικιάς Agonoscena targionii και Agonoscena pistaciae (Ηοmοptera: Aphalaridae). Ζ. Ζαρταλούδης.

Εναλλακτικές Προτάσεις Φυτοπροστασίας εντός της Πράσινης Συμφωνίας –

1ο μέρος

Προεδρείο: Ν. Παπαδόπουλος, Δ. Τσιτσιγιάννης, Δ. Ντογκούλης

12:15 – 12:30: Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με τη χρήση ειδικής ποιότητας φυσικού ζεολίθου. Δ. Κωβαίος.

12:30 – 12:45: Ηλιοαπολύμανση εδάφους: Παλαιές και σύγχρονες δυνατότητες αποτελεσματικής εφαρμογής της στην αντιμετώπιση εδαφογενών παθογόνων στην Ελλάδα. Δεδομένα 4 δεκαετιών. Ελ. Τζάμος.

12:45 – 13:00: Ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ζιζανίων στο πλαίσιο της πράσινης γεωργίας. Περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη. Ν. Κορρές, Π. Υφαντή, Γ. Οικονόμου.

13:00 – 13:15:    Νέες τάσεις και προκλήσεις στην βιολογική καταπολέμηση εχθρών στην Ελλάδα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Απ. Καπράνας.

Εναλλακτικές Προτάσεις Φυτοπροστασίας εντός της Πράσινης Συμφωνίας –

2ο  μέρος

Προεδρείο: Δ. Περδίκης, Χρ. Αθανασίου, Δ. Σοφολόγης

13:15 – 13:30: Εφαρμογές βιοδιεγερτών στην αντιμετώπιση των ιολογικών ασθενειών. Β. Μαλιόγκα.

13:30 – 13:45: Βιο-φυτοπροστατευτικά σκευάσματα στη σύγχρονη γεωργία με έμφαση στα εντομοκτόνα. Φ. Καραμαούνα, Μ. Λυκογιάννη, Λ. Οικονόμου.

13:45 – 14:00:    Κομφούζιο: εξελίξεις και επόμενα βήματα. Π. Μυλωνάς.

14:00 – 14:15:   Παρατηρήσεις κατά την εφαρμογή της παρεμπόδισης των συζεύξεων (κομφούζιο) για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας του αμπελιού. N. Μπαγκής.

14:15 – 16:00:        Διάλειμμα

16:00 – 18:00: Στρογγυλή Τράπεζα: «Πράσινη Συμφωνία και Φυτοπροστασία» Συντονιστής: Φραντζέσκα Υδραίου

Αθ. Ζούνος, Προϊστάμενος Τμ. Προστασίας Φυτών, Δ/νση Φυτικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ.

Αιμ. Μαρκέλλου, Ερευνήτρια, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Γ. Ποντίκας, Αντιπρόεδρος ΕΣΥΦ.

Δημ. Σοφολόγης, Γεωργικός Σύμβουλος, Πρόεδρος ΠΟΣΓ.

Ζαφ. Μυστακίδης, Καταστηματάρχης γεωργικών φαρμάκων, Αντιπρόεδρος ΠΟΣΓ.

Γ. Δρόσος, Αγρότης.

18:30 – 19:30: Συνέλευση Εντομολογικής Εταιρείας και Κοπή Πίτας

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Στη Θεσσαλία πετύχαμε γιατί υλοποιήσαμε έργα στο παρόν και δεν τα προεξοφλήσαμε στο μέλλον
Επόμενο άρθρο Κόμβος Καινοτομίας για τον Γαλάζιο Πολιτισμό