Ειδήσεις

Στην κατάψυξη ο Νομός Καρδίτσας – Συνεχίζονται οι πολικές θερμοκρασίες


 Στην κατάψυξη συνεχίζει να βρίσκεται ο Νομός Καρδίτσας όσο επελαύνει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας Ελπίς.

Τα ορεινά βρίσκονται σε λευκό κλοιό, ενώ παντού επικρατούν πολιτικές θερμοκρασίες.

Στα πεδινά τελικά δεν είδαμε χιόνια, υπάρχει μόνον πολύ έντονο κρύο και δυνατός αέρας και ευτυχώς δεν έχουν καταγραφεί προβλήματα.

Τα περισσότερα σχολεία, από την άλλη, ξεκινούν τα μαθήματα στις 10:00 το πρωί, λόγωτων χαμηλών θερμοκρασιών.

Όλες οι αρμόδιες αρχές, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενες υπηρεσίες) παραμένουν σε επαγρύπνηση και επιφυλακή και φυσικά οι αποχιονισμοί είναι συνεχείς.

Επιχειρούν παντού όπου χρειάζεται τα μηχανήματα της Περιφέρειας

Παντού  όπου χρειάζεται επιχειρούν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας,  σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με ρίψεις  άλατος και αποχιονισμούς, διατηρώντας ανοιχτό και ασφαλές το οδικό δίκτυο.

Η κακοκαιρία  «Ελπίς»  δεν δημιούργησε  ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής, ωστόσο η  Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και το σύνολο του μηχανισμού   που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις των πολιτών.

Που υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

 

Α. Δ/νση Αστυνομίας Λάρισας

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στο τμήμα του οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε., από τη χ/θ 322+730 (όρια νομού Λάρισας – νομού Μαγνησίας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια νομού Λάρισας – νομού Πιερίας), εξαιρουμένων όσων οχημάτων έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας.

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης, στα ακόλουθα σημεία:

  • στην επαρχιακή οδό Ελάφου-Σκλήθρου,
  • από 1ο έως 4ο χλμ επ. οδού Ανατολής – Μεγαλόβρυσου,
  • στην επ. οδό Αγιάς – Μελιβοίας,
  • στην επ. οδό Αγιάς – Μεγαλόβρυσου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, στο εξής σημείο:

  • 3ο χλμ. Αμπελώνα – Δελερίων του Δήμου Τυρνάβου.

 

Β. Δ/νση Αστυνομίας Μαγνησίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και των λεωφορείων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, στο τμήμα του οδικού άξονα Ν.Ε.Ο. Π.Α.Θ.Ε., από τα όρια νομού Λάρισας – νομού Μαγνησίας έως τη χ/θ 242+079 (Α/Κ Ραχών), εξαιρουμένων όσων οχημάτων έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης-παγετού, στην επαρχιακή οδό Χανίων – Κισσού, από τη διασταύρωση του χιονοδρομικού κέντρου «Αγριόλευκες Πηλίου» μέχρι την διασταύρωση με την Ε.Ο. Βόλου Ζαγοράς (Κάτω κλάδος) στον Κισσό Μαγνησίας.

  • Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης και ολισθηρότητας, στα εξής σημεία:
  • στην Ε.Ο. Βόλου-Ζαγοράς (από Αρχοντικό Κουμούτση έως Χάνια) (Άνω Κλάδος),
  • στην Ε.Ο. Βόλου-Ζαγοράς (από Χάνια έως Ζαγορά) (Άνω Κλάδος),
  • στην Ε.Ο. Βόλου-Ζαγοράς (από Άνω Λεχώνια) (Κάτω Κλάδος),
  • στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο Αργαλαστής (από Δέλτα Αργαλαστής),
  • στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο από Δράκεια έως Χάνια.

Γ. Δ/νση Αστυνομίας Τρικάλων

  • Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω προηγηθείσας χιονόπτωσης-παγετού, στο ακόλουθο σημείο:
  • από το 35ο χλμ. έως το 68ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου.

 

Δ. Δ/νση Αστυνομίας Καρδίτσας

  • Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης-παγετού, στα εξής σημεία:
  • από 38ο χλμ Δ/ση Οξυάς έως το 81ο χλμ της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Άρτας (σήραγγες),
  • από 9ο χλμ έως 47ο χλμ της επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας (στροφές πευκόφυτου) – Τ.Κ. Στεφανιάδας,
  • στην επαρχιακή οδό Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα, από 9ο χλμ Τ.Κ. Κρυοπηγής έως 15ο χλμ Τ.Κ. Κερασιάς.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, όλων των φορτηγών οχημάτων, μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και των λεωφορείων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα:

  • στο τμήμα του οδικού άξονα Π.Α.Θ.Ε., από τη χ/θ 322+730 (όρια νομού Λάρισας – νομού Μαγνησίας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια νομού Λάρισας – νομού Πιερίας) και
  • στο τμήμα του οδικού άξονα Ν.Ε.Ο. Π.Α.Θ.Ε., από τα όρια νομού Λάρισας – νομού Μαγνησίας έως τη χ/θ 242+079 (Α/Κ Ραχών),

διευκρινίζεται ότι, της παραπάνω απαγόρευσης, εξαιρούνται όσα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

 

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Η Πολιτική Προστασία δίνει οδηγίες προς τους πολίτες για την περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθούν, προκειμένου να το κάνουν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια όσο η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα.

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

-Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

-Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

-Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

-Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

-Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζοί

-Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

 

Οι νεότερες μετεωρολογικές προβλέψεις

Την Τρίτη προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές σε Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, σε χαμηλά υψόμετρα των Δωδεκανήσων και πρόσκαιρα σε Σποράδες, Μαγνησία και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Νότιο Αιγαίο. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν. Παγετός θα εκδηλωθεί τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ισχυρός και τοπικά στα βόρεια ολικός.

Η θερμοκρασία, σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα κυμανθεί από -7 έως 2 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -4 βαθμούς), -5 έως 1 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, -2 έως 5 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -7 έως 2 βαθμούς), 0 έως 5 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 0 έως 6 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 Μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι αναμένονται στην Αττική. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους στα βόρεια τμήματα ισχυρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά τις νυχτερινές ώρες η ελάχιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

 

Προηγούμενο άρθρο Τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού