Ειδήσεις

Στην κινητοποίηση της Πέμπτης για την ακρίβεια συμμετέχει η ΕΟΑΣΚ


Το ΔΣ της ΕΟΑΣΚ χαιρετίζει τους εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφους του νομού που ξεπέρασαν την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία, τα ψεύτικα διλήμματα και τις πιέσεις και βγήκαν στο πανθεσσαλικό μπλόκο της Νίκαιας. Ήταν μια σωστή επιλογή που έδωσε ώθηση στον αγώνα μας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις να στηθούν πάνω από 40 μπλόκα πανελλαδικά.

Χαιρετίζουμε όλους όσους συμμετείχαν καθημερινά στο μπλόκο και στις άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις στην περιοχή μας με βάση τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απ’ όλες τις κυβερνήσεις με τις πολιτικές τους,  δίνοντας δίκαιο, αξιοπρεπή και περήφανο αγώνα για την επιβίωση τους.

Επίσης χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία και φορείς του νομού μας που στήριξαν πολύπλευρα τον αγώνα μας, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο των αιτημάτων μας και της μορφής του. Μας έδωσαν δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας συμμετέχοντας στις πολύμορφες δράσεις και με τις επισκέψεις τους στο μπλόκο.

Ο αγώνας μας έδειξε ότι δεν παλεύουμε, μόνο για μας. Τα αιτήματά μας αφορούν όλο το λαό, όπως:

-Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα που ζητάμε, δεν είναι μόνο για τα χωράφια μας και τους στάβλους μας, αλλά και για τα σπίτια και τα μαγαζιά όλων.

-Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές στα καύσιμα.

-Επίσης, όταν ζητάμε επιδότηση των αγροεφοδίων για να πέσει το κόστος παραγωγής, αυτό μπορεί να εξασφαλίσει και τρόφιμα που θα είναι πιο φτηνά για το λαό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε εχθρική στάση απέναντι των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων γι΄ αυτό την καταγγέλλουμε. Αυτό εκφράστηκε:

-Με τον αστυνομικό αυταρχισμό και τα ΜΑΤ από την πρώτη ημέρα στο χώρο του μπλόκου.

-Με τις συκοφαντικές επιθέσεις στον αγώνα μας, τον χαρακτηρισμό από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ως «επαγγελματίες διαδηλωτές και αργόσχολους» που κάνουμε κινητοποιήσεις όταν δεν έχουμε δουλειά.

-Με τον εμπαιγμό των προσχηματικών προσκλήσεων σε “διάλογο” και με την προκλητική άρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας.

Ταυτόχρονα βιώσαμε την απαξίωση του πρωτογενή τομέα αφού από την μια μας χαρακτηρίζουν ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και πυλώνα ανάπτυξης και από την άλλη στην συνάντηση δηλώθηκε από το κυβερνητικό κλιμάκιο ότι συμβάλλουμε λίγο στο ΑΕΠ της χώρας και ότι μας δίνουν δυσανάλογα μεγάλη στήριξη σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων.

Καταγγέλλουμε, επίσης, τα πανελλαδικά ΜΜΕ που αποσιώπησαν τις κινητοποιήσεις μας, προκειμένου να αποκρύψουν τα δίκαια αιτήματά μας και να στηρίξουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που τους χρηματοδοτεί αδρά.

Με την δημιουργία του μπλόκου στη Νίκαια και τα άλλα μπλόκα πανελλαδικά, αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί:

-Ότι θα συνεχιστεί η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2022. Εκδόθηκαν νέα μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών από την ΔΕΗ για την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2021.

-Δόθηκαν επιπλέον χρήματα για την στήριξη των κτηνοτρόφων και κάτι ψίχουλα επιπλέον στο πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επίσης ότι μέτρο θετικό ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα θα είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε 23 μέρες στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Όμως τα βασικά μας αιτήματα δεν ικανοποιήθηκαν, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για την συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας και την επιβίωση μας.

Τα πράγματα βαδίζουν προς το χειρότερο και εξαιτίας της επέμβαση της Ρωσίας και του πολέμου που μαίνεται για δεύτερη φορά τα τελευταία 25 χρόνια σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Τέτοιοι πόλεμοι, επίσης, γνωρίσαμε πολλές φορές αυτά τα χρόνια στη γειτονιά μας και παγκόσμια, που γίνονται για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών που μας εκμεταλλεύονται και έχουν τον πλούτο του δικού μας ιδρώτα στα χέρια τους, χωρίς να ευθύνονται οι λαοί γι’ αυτούς, ενώ  ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί νέο προσφυγικό κύμα.

Θα πληρώσουμε και εμείς αλλά και ολόκληρος ο ελληνικός λαός ένα νέο μεγάλο οικονομικό τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς και τα οικονομικά μέτρα (πχ νέο εμπάργκο στα προϊόντα που παράγουμε). Χρειάζεται εδώ και τώρα άμεση απεμπλοκή της χώρας μας απ’ αυτόν τον πόλεμο.

Επιστρέψαμε  στα χωριά μας, οργανωμένα και συντονισμένα, όπως ξεκινήσαμε. Φύγαμε με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος όπως αποφασίσαμε θα συνεχιστεί με διάφορες μορφές.

Είναι αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε με κάθε μορφή πάλης. Είναι αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας και της ΠΕΜ, με την μεγαλύτερη συμμετοχή των αγροτοκτηνοτρόφων, με την κοινή δράση, ενιαία και σε πανελλαδικό επίπεδο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, είναι σίγουρο πως θα έχει πολλή περισσότερα θετικά αποτελέσματα, όπως και είχε πολλές φορές ως τώρα.

Αυτό χρειάζεται να συνειδητοποιηθεί από όλους τους συναδέλφους ότι τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε ασκείται πίεση στην όποια κυβέρνηση πίσω από τα πληκτρολόγια και αραχτοί στον καναπέ ή με κουβέντες στα καφενεία, ώστε η οργή και η αγανάκτηση να μετατραπεί σε αγωνιστική συμμετοχή και οργανωμένη διεκδίκηση.

Επίσης, άμεσα, αυτό το διάστημα θα γίνει σύσκεψη της ΕΟΑΣΚ με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τους αγροτοκτηνοτρόφους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, να συζητήσουμε την αποτίμηση του αγώνα και πως θα συνεχίσουμε.

Συνεπώς παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω και την συνέχεια του κοινού και ενιαίου αγώνα, καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους την Πέμπτη 3 Μάρτη και ώρα 6.30’ μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Καρδίτσας, ώστε η κινητοποίηση των σωματείων για την ακρίβεια και τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε να γίνει και δική μας υπόθεση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Εκκλησιαστικά νέα - Το πρόγραμμα του Μητροπoλίτη
Επόμενο άρθρο 109 νέα θετικά κρούσματα covid στην Καρδίτσα