Ειδήσεις

Στην ουρά για ένα rapid test οι Καρδιτσιώτες


Με την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς, δίνοντας αλλεπάλληλα  ρεκόρ κρουσμάτων, πλήθος κόσμου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας έχει συγκεντρωθεί έξω από σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ και διαγνωστικά κέντρα σε διάφορες περιοχές όλης της χώρας, προκειμένου να κάνει ένα rapid test.

Ίδια η εικόνα και στην  Καρδίτσα αφού τόσο έξω από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ (στην πλατεία Πλαστήρα και σε όλα τα υπόλοιπα σημεία που περιλαμβάνει το καθημερινό πρόγραμμα), όσο και στο Νοσοκομείο, τα διαγνωστικά κέντρα αι φυσικά έξω από τα φαρμακεία υπάρχουν παντού μεγάλες ουρές.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγάλες ουρές έξω από διαγνωστικά κέντρα και σημεία που βρίσκονται κλιμάκια του ΕΟΔΥ για την διενέργεια rapid test παρατηρούνται εδώ και μέρες, και ειδικά μετά το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν.

 

Νέα σύσταση: Μην κάνετε μοριακό τεστ μετά από θετικό rapid test

Με τις ατελείωτες ουρές που σχηματίζονται σε διάφορες γειτονιές της Ελλάδας για δωρεάν μοριακό τεστ PCR και με την Όμικρον να «καλπάζει» δίνοντας ιλιγγιώδεις αριθμούς κρουσμάτων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, συνέστησε μετά από θετικό rapid test να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας και να μην διενεργείται μοριακό.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσουν το rapid test με ένα PCR, γεγονός που δεν έχει κανένα νόημα να γίνεται σε ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν να επιβεβαιώνουν το θετικό rapid με PCR» είπε αρχικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για απομόνωση και καραντίνα κρουσμάτων και στενών επαφών

Την ίδια στιγμή, επικαιροποιημένες οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας για τα κρούσματα κορoναϊού και για στενές επαφές τους, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Τις προηγούμενες ημέρες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας τις οδηγίες του CDC, εισηγήθηκε τη μείωση σε 5 μέρες του χρόνου της καραντίνας -από 10 που ίσχυαν- για τους ασυμπτωματικούς και όσους φέρουν ήπια συμπτώματα.

Μετά το πέρας των 5 ημερών σε απομόνωση, θα πρέπει να φορούν μάσκα για άλλες πέντε ημέρες, εφόσον βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους.

Α. Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό

Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2

  • Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2

  • Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.
  • Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.

Β. Γενικός πληθυσμός

Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:

  • Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:

Β2α. Για άτομα εμβολιασμένα και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.

Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:

  • Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
  • Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
  • Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
  • Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Η Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Σωτήρος Χριστού και της ιεράς μνήμης του εν αγίοις πατρός ημών Βασιλείου
Επόμενο άρθρο Επιστροφή στην κανονικότητα και από Δευτέρα εκπτώσεις