Ειδήσεις

Στην τελική ευθεία το έργο αποκατάστασης των κατολισθήσεων σε Μορφοβούνι και Μοσχάτο


Ταχύτατη υπήρξε η αντίδραση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για την αποκατάσταση των κατολισθήσεων σε Μορφοβούνι και Μοσχάτο. Μέσα σε 18 μόλις ημέρες (!) από την έναρξη του προβλήματος, ο δήμαρχος έφερε γεωλόγους οι οποίοι εκτίμησαν το φαινόμενο και πρότειναν τεχνικές λύσεις. Άμεσα έγιναν οι μελέτες, ενώ σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες ανάδειξης εργολάβου για την κατασκευή των έργων,  χθες στάλθηκε ο φάκελος του έργου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.

Η δημοτική αρχή, πέραν των αρχικών ζημιών, έχει να αντιμετωπίσει και τις καιρικές συνθήκες οι οποίες δυσχεραίνουν στις ορεινές περιοχές την εκτέλεση έργων και εργασιών. Στόχος του δημάρχου είναι τα έργα να ολοκληρωθούν πριν τον χειμώνα, ακριβώς για να μην επιβαρυνθεί η περιοχή και να περιοριστούν τα κατολισθητικά φαινόμενα.

Το έργο «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΡΙΑΣΗΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΟΡΦΟΒΟΥΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΣΧΑΤΟΥ», ανατίθεται από την Οικονομική Επιτροπή με την διαδικασία του Ν.4412/2016, άρθρο 32, παρ. γ. Ο Δήμος απέστειλε πρόσκληση σε οκτώ (8) εταιρίες από την Θεσσαλία, οι προσφορές των οποίων αξιολογήθηκαν από την αρμόδια επιτροπή. Σύμφωνα με το πρακτικό, μειοδότης αναδείχθηκε η εταιρία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΥΛΩΝΑΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε  με μέση έκπτωση 10,23 % και δαπάνη προσφοράς  375.778,39 € (χωρίς Φ.Π.Α.). Το έργο αφορά κατασκευή τεχνικών έργων στο Μορφοβούνι και το Μοσχάτο, όπως διευθέτηση ομβρίων υδάτων, αγωγούς και φρεάτια, ορθογωνικούς τάφρους, φράκτες ανάσχεσης φερτών υλικών, τοιχία αντιστήριξης, αποκαταταστάσεις βατότητας τοπικών οδών, κ.α.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος αναφέρει: «Τον δήμο μας πλήττουν κατολισθητικά φαινόμενα τα οποία έχουν ήδη καταστρέψει ολοκληρωτικά, περισσότερα από 25 κατοικίες στο Μορφοβούνι και μία επιχείρηση εστίασης στο Μοσχάτο.  Άλλα περίπου 45 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα», ενώ το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.

Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας στους πληγέντες,  δηλώνω ότι στη δοκιμασία αυτή δεν είναι μόνοι. Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη διαχείρισης της κρίσης και με στοχευμένες κινήσεις εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και μελέτες για την κατασκευή έργων, τα οποία θα ανακόψουν την εξέλιξη του φαινομένου. Στόχος μας η σταθεροποίηση του εδάφους και η ασφάλεια των οικισμών. Αντιδράσαμε έγκαιρα, με ταχύτητες πρωτόγνωρες. Μέσα σε λιγότερο από 3 εβδομάδες από την έναρξη των κατολισθήσεων, παράλληλα με την μάχη αποκατάστασης υποδομών και δικτύων που καταστράφηκαν από τον Daniel, ολοκληρώσαμε γεωλογικές εξετάσεις, αναθέσαμε και ολοκληρώσαμε τεχνικές μελέτες, επισκεφθήκαμε υπουργεία, φέραμε κυβερνητικό κλιμάκιο στα χωριά, πήραμε αποφάσεις συλλογικών οργάνων. Διενεργήσαμε ταχύτατα όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο Νόμος, ακριβώς για να είμαστε ηθικά, πολιτικά και νομικά κατοχυρωμένοι.

Αμέσως μετά τον προσυμβατικό έλεγχο, υπογράφουμε σύμβαση και αρχίζει η κατασκευή των έργων. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω διοίκηση και προσωπικό του ΕΑΓΜΕ για την άμεση ανταπόκριση, τον καθηγητή κ. Λέκκα, τους μελετητές οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτόν, τις υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου, για την ταχύτατη ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ξεχωριστά ευχαριστώ τους υπουργούς κ.κ. Χρ. Τριαντόπουλο και Θ. Λιβάνιο, καθώς και άλλους υπουργούς και ΓΓ της Κυβέρνησης, για την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα. Το πρώτο στοίχημα για τα άμεσα έργα κερδήθηκε, πάμε τώρα στο επόμενο των γεωλογικών μελετών έτσι ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών που έσκασαν στα χέρια μας δύο μεγάλες καταστροφές σε μία αυτοδιοικητική θητεία.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας, κάθε είδους οχήματος, επί της Επ. Οδού Μουζακίου – Άρτας
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα περιοδειών υποψηφίου δημάρχου Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκου για την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου