Ειδήσεις

Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εργασίας και Καταπολέμησης της Φτώχειας


Το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης. Τον ΓΓ προσκάλεσε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτη Νάνος στην τελευταία επίσκεψη στο Υπουργείο για την  επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης του Λαμπερού. Επίσης ο κ Σταμάτης επισκέφθηκε τις κατασκηνώσεις Νεράϊδας, οι οποίες μετά από αίτημα του Δήμου εκχωρήθηκε η χρήση και πέραν των κατασκηνωτικών περιόδων.  Αρχικά ο κ. Σταμάτης επισκέφθηκε το δημαρχείο Λίμνης Πλαστήρα, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Νάνος και ο γραμματέας του Δήμου κ. Μπράντζος.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Σταμάτη για την επίσκεψη στο Δήμο και παρουσίασε το σχέδιο για την μετεγκατάσταση του Λαμπερού, αλλά και την αξιοποίηση των κατασκηνώσεων Νεράϊδας και το σχέδιο για μετατροπή σε εκπαιδευτικό campusγια Ελληνόπουλα και φοιτητές από χώρες του Εξωτερικού.

 

Επίσκεψη στην κατασκήνωση της Νεράϊδας

Διοίκηση του δήμου και της κατασκήνωσης, εργαζόμενοι και παιδιά, επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στο ΓΓ, τα τσιγγανόπουλα μάλιστα επιφύλαξαν μία έκπληξη με την αυτοσχέδια ορχήστρα τους, με γνωστά τραγούδια που αναφέρονται στους ΡΟΜΑ.  Ο πρόεδρος των κατασκηνώσεων κ. Θωμάς Στεργιόπουλος καλωσόρισε το Γ.Γ.  κ. Σταμάτη, αναφερόμενος ότι από φέτος λειτουργούν με εξωστρέφεια, φιλοξενώντας παιδιά από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φιλοξενούνται τόσα πολλά παιδιά Ρομά (25 στα 60 συνολικά), χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Επίσης αναφέρθηκε στα σχολαστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και το συστηματικό έλεγχο του προσωπικού.

Ο δήμαρχος λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος αναφέρθηκε στο όραμα της δημοτικής αρχής να μετατραπούν οι κατασκηνώσεις σε ένα χώρο συνάντησης Ελληνόπουλων από διαφορετικά σημεία του πλανήτη και να λειτουργήσει η κατασκήνωση ως Σχολείο και Ακαδημία Ελληνικού Πολιτισμού. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να διευρύνει χρονικά και θεματικά την λειτουργία του, μετατρέποντας την  κατασκήνωση σε ένα πανεπιστημιακό Campus, όπου φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού θα επιλέγουν τον τόπο μας για πρακτική άσκηση. Ο δήμαρχος είπε ότι έθεσε στη διάθεση του Κράτους την κατασκήνωση για την φιλοξενία πτυρόπληκτων παιδιών.

Ο Γ.Γ. κ. Σταμάτης ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή των παιδιών και της δημοτικής αρχής και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο παροχής υπηρεσιών, αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο χαρακτήρισε μοναδικό. Επίσης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της φιλοξενίας παιδιών ΡΟΜΑ και της ένταξης αυτών στην κατασκήνωση με απώτερο στόχο την εξάλειψη κοινωνικών αντιλήψεων που επιτρέπουν ρατσιστικές και άλλες διακρίσεις.

Ο Γ.Γ. και ο δήμαρχος γευμάτισαν με τα παιδιά και είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τα πρωτόγνωρα συναισθήματα των παιδιών στην κατασκήνωση. Στην αξιολόγηση που ακολούθησε αλλά και την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις, ο δήμαρχος ζήτησε χρήματα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των υψηλών στόχων. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος κ. Θέος, ο οποίος αναφέρθηκε στην έμμεση στήριξη του Τουρισμού από τη λειτουργία των κατασκηνώσεων.

 

Επίσκεψη στο Λαμπερό

Την Κυριακή ο Γ.Γ. κ. Σταμάτης επισκέφθηκε στο Λαμπερό, συνοδευόμενος από το δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νάνο και την αντιδήμαρχο κ. Ξηροφώτου. Ο κ. Σταμάτης είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το πρόβλημα της κατολισθησιμότητας του οικισμού, όπως επιτάθηκε από τον κυκλώνα «Ιανό». Καλωσορίζοντας ο δήμαρχος τον κ. Σταμάτη είπε ότι πρόκειται για ιστορική μέρα διότι από το 1965 που ανέκυψε το πρόβλημα μέχρι σήμερα πρώτη φορά επισκέφθηκε το Λαμπερό η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο κ. Νάνος είπε χαρακτηριστικά: «Το Λαμπερό για μισό σχεδόν αιώνα παραμένει εγκλωβισμένο σε μια πραγματικότητα που δεν του επιτρέπει όχι μόνο να αναπτυχθεί, αλλά ούτε καν να συντηρηθεί και είναι εδώ και δεκαετίες καταδικασμένο στο μαρασμό. Είναι αδήριτη ανάγκη να λυθούν τα προβλήματα με τρόπο αποφασιστικό, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Το λόγο πήραν ο σημερινός πρόεδρος κ. Γ. Χρήστου και ο τ. κοινοτάρχης κ. Ν. Λυρίτσης, καθώς και κάτοικοι του χωριού.

Ο κ. Σταμάτης απάντησε ότι είναι ενήμερος για το πρόβλημα και ότι έχουν γίνει με το δήμαρχο τρεις συναντήσεις για το θέμα και έχει πεισθεί για την αναγκαιότητα εξεύρεσης άμεσης λύσης. Επίσης δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση διότι θέλει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος σε συνεργασία με το Δήμο.

Ακολούθησε επίσκεψη στο ναό του χωριού, τα καφενεία, καθώς και άλλα σημεία με καθιζήσεις. Η επίσκεψη έκλεισε με αυτοψία στο χώρο που έχει επιλεγεί για την ανέγερση του νέου οικισμού.  Δήμαρχος και Γ.Γ. αποφάσισαν να συνεργαστούν για να έχουν όσο γίνεται γρήγορα αποτελέσματα και η επίσκεψη στο Λαμπερό να αποτελέσει αρχή της λύσης.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπ. Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας
Επόμενο άρθρο Όχι στην κατάργηση του προγράμματος Άθληση για όλους