Ειδήσεις

Στο Γεραπετρίτη ο Κωτσός για Αχελώο και φράγμα Μουζακίου


Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη  στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίο συζήτησαν αναλυτικά για τον συντονισμό και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών δράσεων, ο κ. Κωτσός αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η διαχείριση των υδατικών πόρων στην Θεσσαλία αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα καθώς το υδατικό έλλειμμα του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στη Θεσσαλική πεδιάδα ανέρχεται στα 3 δισ. κ.μ. και απαιτούνται άμεσες δραστικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η ερημοποίησή της.

Δυστυχώς τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων που εκπόνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πολιτική παρέμβαση στην ομάδα μελέτης, αφαίρεσαν τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από τη λεκάνη απορροής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία και αυτά απαιτείται να διορθωθεί στην επόμενη αναθεώρησή τους επισήμανε ο κ. Κωτσός τονίζοντας:

«Η μεταφορά νερών από τον Αχελώο προς τη λεκάνη απορροής του Πηνειού αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη λύση στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, καθώς ιδιαίτερα φέτος το ζήτημα ήταν δραματικό με τον Πηνειό να παρουσιάζει σημάδια παντελούς έλλειψης νερού».

Επιπλέον, ο Βουλευτής του Νομού Καρδίτσας επισήμανε στον Υπουργό την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, της οποίας έπεσε θύμα ένα χρόνο πριν ο νομός Καρδίτσας.

Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας θα είχε μετριαστεί, αλλά και το μέγεθος των καταστροφών στη λεκάνη απορροής του Παμίσσου Ποταμού που προκλήθηκαν από τον Ιανό θα είχα αποφευχθεί αν ήταν κατασκευασμένο το Φράγμα Μουζακίου, τόνισε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Κωτσός στον Υπουργό Επικρατείας.

Ο κ. Κωτσός έκανε γνωστό στον Υπουργό ότι η ΕΥΔΕ Αχελώου έχει στην κατοχή της προχωρημένη προμελέτη για το φράγμα Μουζακίου, η οποία εκπονήθηκε από τον αείμνηστο μηχανικό της ΔΕΗ κ. Θανόπουλο και  μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να εκπονηθεί οριστική μελέτη εφαρμογής.

Επίσης ο Βουλευτής Καρδίτσας αναφέρθηκε και στο έργο της μερικής μεταφοράς νερών από τον Άνω Ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία, καθώς το έργο του φράγματος της Συκιάς είναι ολοκληρωμένο στο 65% , ενώ η σήραγγα μεταφοράς του νερού από το Πετρωτό στο Πευκόφυτο είναι διανοιγμένη στο 100% και υπενδεδυμένη στα 6 από τα 18 συνολικά χλμ.

«Πέραν των άλλων είναι επιβεβλημένο να ολοκληρωθούν αυτά τα δύο έργα, καθώς έχουν δαπανηθεί περίπου 650 εκ. ευρω Εθνικών Πόρων, μέχρι τώρα, αλλά έτσι που παραμένουν ημιτελή εγκυμονούν τεράστιο κίνδυνο, καθώς σε προηγούμενη έντονη βροχόπτωση στη λεκάνη του Αχελώου, παραλίγο η εκτροπή να γίνει μόνη της καθώς το νερό έφτασε μόλις μισό μέτρο από το χείλος της σήραγγας εκτροπής και αν το φαινόμενο συνεχιζόταν για μικρό χρονικό διάστημα τα νερά μέσω αυτής θα ερχόταν προς το Μουζάκι με δραματικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά το φράγμα Μουζακίου είναι ένα έργο υψίστης σημασίας που θα συμβάλει με τη σειρά του και αυτό στην ανακούφιση του υδατικού ελλείμματος της Θεσσαλίας, αλλά κυρίως θα λειτουργήσει ανασχετικά σε μελλοντικό πλημμυρικό φαινόμενο προστατεύοντας τόσο το Μουζάκι όσο και τη λεκάνη απορροής του Παμίσου ποταμού, ενώ παράλληλα θα συμβάλει αποφασιστικά την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο κ. Κωτσός ζητώντας από τον κ. Γεραπετρίτη να υπάρξει συνέχεια της πρωτοβουλίας που πήρε πριν ένα χρόνο περίπου για το ζήτημα των έργων του Αχελώου.

Ο κ. Γεραπετρίτης κατανόησε τα όσα του μετέφερε ο κ. Κωτσός και δήλωσε πως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελούν υψίστης σημασίας θέματα για τη χώρα και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα.

 

Προηγούμενο άρθρο Οδηγός φυτοπροστασίας της υπαίθριας κολοκυθιάς
Επόμενο άρθρο Με καινούργιες δραστηριότητες στελεχώνεται το Κέντρο Υγείας Καρδίτσας