Ειδήσεις

Στο βαθύ κόκκινο ο Δήμος Καρδίτσας – Όλα τα νέα μέτρα


Στο “βαθύ κόκκινο” εισέρχεται ο Δήμος Καρδίτσας από αυτό το Σάββατο 20 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Καρδίτσας είναι 140 από 63 που ήταν στις 8 Μαρτίου.

Οι νέες περιοχές που μπαίνουν στο βαθύ κόκκινο – εκτός από την Καρδίτσα – θα είναι οι εξής: Μύκονος, Ζάκυνθος, Αμφίπολη, Ορέστιδα, Καστοριά.

 

Τα μέτρα στο «βαθύ κόκκινο»

Στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων. Παράλληλα, επιτρέπεται η τέλεση γάμων με την παρουσία όμως αυστηρά έως 9 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του θρησκευτικού ή πολιτικού λειτουργού καθώς και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού.

Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Πως θα γίνει η σταδιακή άρση των μέτρων σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης των πολύ αυστηρών μέτρων κατά του κοροναϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

Μπορεί τόσο τα κρούσματα, όσο και η πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνονται με «εκρηκτικούς» ρυθμούς και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας να μην επέτρεπε -υπό άλλες συνθήκες- τη συζήτηση για χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο άπαντες αναγνωρίζουν ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τη μακροχρόνια «μάχη» με τον φονικό ιό και θεωρούν πως μια μικρή χαλάρωση του lockdown θα δώσει τις απαραίτητες ανάσες για την «τελική ευθεία» πριν τη μεγάλη νίκη.

«Σύμμαχος» στη χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να είναι και ο καιρός, που θα βελτιώνεται όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και έτσι θα ευνοεί τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο ιός δεν εξαπλώνεται με την ίδια ευκολία.

Έτσι λοιπόν, πιο συγκεκριμένα, από το Σάββατο, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 το απόγευμα θα ξεκινά από τις 21:00 το βράδυ (μέχρι τις 05:00 το πρωί), όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.

Παράλληλα, ανοίγουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ η λειτουργία των κομμωτηρίων θα γίνεται με αυστηρούς κανόνες τήρησης πρωτοκόλλων.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι μετακίνηση σε πάρκα και αρχαιολογικούς χώρους θα γίνεται με SMS 6 στο 13033, ωστόσο θα μπορεί κανείς να μεταβεί εκεί μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Παράλληλα, στα μέτρα προβλέπεται η διευκόλυνση ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης.

Προηγούμενο άρθρο Νέα αίθουσα αποκτά το μουσικό σχολείο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Δωρεάν ατομικά rapid test για όλους