Ειδήσεις

Συλλαλητήριο-συναυλία την Κυριακή 04/07 για την προστασία των Αγράφων


Το Συντονιστικό Αγώνα Αγράφων μαζί με τις επιτροπές πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά, διοργανώνουμε μεγάλο Συλλαλητήριο-Συναυλία με τοπικούς και γνωστούς καλλιτέχνες.

Οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον νομό μας, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες, στο ζωικό κεφάλαιο, στο οδικό δίκτυο και στις μονάδες δημόσιας υγείας, ήταν αποτέλεσμα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ). Οι εργασίες που ξεκίνησαν ήδη στον Τύμπσνο, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική γεωλογική αλλοίωση μεγάλων δασικών εκτάσεων και βουνοκορφών με την διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων δρόμων πρόσβασης, δημιουργούν νέους κινδύνους έντονων πλημμυρικών φαινομένων για το νομό.

Κι όλα αυτά αγνοώντας προκλητικά τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών και αντιμετωπίζοντάς τις με οξυμένη καταστολή και διώξεις.
Αντίθετα, για όλες εκείνες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για την αειφορία και την προστασία του δεν γίνεται καν λόγος, αφού τέτοιες παρεμβάσεις δεν είναι ανταποδοτικές για το κεφάλαιο. Η δασοπροστασία έχει από χρόνια εγκαταλειφθεί και κάθε χρονιά η χώρα μας μετράει χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών, με τελευταία την τεράστια πυρκαγιά στην Κορινθία. Αντίθετα η δασοκτονα πολιτική παραδίδει ότι απέμεινε από τα δάση προς αξιοποίηση στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Η αντιπλημμυρική προστασία είναι ανύπαρκτη με επιφανειακές παρεμβάσεις, χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα έζησε με δραματικό τρόπο κι ο νομός μας της περασμένη χρονιά. Ας αναρωτηθεί κανείς για το μέγεθος της καταστροφής αν οι σχεδιασμοί εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα Άγραφα πάρουν σάρκα και οστά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ- ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

• Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες στον Τύμπανο, άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το ΒοΪδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.

• Την εκπόνηση συνολική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.

• Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

• Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

• Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.

• Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.

• Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου.

• Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτεί η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

 Άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο για να μπορέσουν οι αγρότες να εξασφαλίσουν τη σοδειά τους.

• Να ολοκληρωθούν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης σε υποδομές και στο οδικό, στα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, όχι με προσωρινά μπαλώματα. Να παρθούν μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού στις περιοχές όπου εμφανίζονται ακόμα προβλήματα.

Διοργανώνουμε λοιπόν, μεγάλο συλλαλητήριο-συναυλία την Κυριακή 04/07 στις 20:30 στην πλατεία Παυσιλύπου, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, ντόπιων και μη, και καλούμε όλους, να συμμετάσχουν και να απαιτήσουμε να μην ξεκινήσει καν το επιχειρούμενο έγκλημα στα Άγραφα αλλά αντί αυτού, τωρα έργα αντιπλημμυρικά.

Τώρα έργα αντιπλημμυρικά και όχι Αιολικα στα Άγραφα.

Προηγούμενο άρθρο Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ευρεία σύσκεψη την Δευτέρα 05/07 για το επικείμενο κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στο Μουζάκι