Ειδήσεις

Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Καρδίτσας: Νομοσχέδιο – έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη


Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ενώνει τη φωνή του με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού στην Δωρεάν Υγεία! Το νομοσχέδιο -η συζήτηση του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη- με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας», επιχειρεί να καταργήσει το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, προκηρύσσοντας θέσεις μερικής απασχόλησης για νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι θα διατηρούν το δικαίωμα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Αντί για μαζικούς μόνιμους διορισμούς ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα 30.000 κενά, αντί για γενναίες αυξήσεις στους μισθούς τους, αντί για μέτρα που θα βελτιώνουν τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε σύγχρονο εξοπλισμό, αντί για διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων σύγχρονης άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, η κυβέρνηση με το νέο αυτό νομοσχέδιο «λαιμητόμο» βαθαίνει ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση του πολυτιμότερου αγαθού της υγείας και επιχειρεί να ρίξει τους ασθενείς βορά στα κοράκια της ιδιωτικής υγείας, που όλες και όλοι «θαυμάσαμε» τον παρασιτικό ρόλο που έπαιξαν -χωρίς την παραμικρή συμβολή στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας-, ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας…

Με το νομοσχέδιο αυτό ο λαός σπρώχνεται στον μονόδρομο του μεγαθηρίου της ιδιωτικής Υγείας, αφού η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού ή μία απλή απεικονιστική εξέταση, διαρκεί μήνες ή και χρόνια. «Θέλεις να χειρουργηθείς; Στο νοσοκομείο έχει μεγάλη αναμονή, πάμε σε μία ιδιωτική κλινική» ή «θέλεις επανεξέταση; Κλείσε ραντεβού στο 1535, αν δεν βρεις ή βιάζεσαι, έλα στο ιδιωτικό μου ιατρείο»! Αυτοί είναι κάποιοι διάλογοι από το προσεχές μέλλον, εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, που πραγματικά θυμίζουν την κινηματογραφική ατάκα: «τα λεφτά σου ή τη ζωή σου»…

Αυτή η πολιτική όμως δεν νομιμοποιεί το «φακελάκι», που τάχα η κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει;

Επιπλέον ο νέος νόμος δεν ιδιωτικοποιεί μόνο τις υπηρεσίες υγείας αλλά αποτελεί και δώρο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές αφού η υποβάθμιση του ΕΣΥ και η μετακύλιση του κόστους περίθαλψης στους ασφαλισμένους  μέσω των απογευματινών ιατρείων-επεμβάσεων τούς σπρώχνει στην αγκαλιά της ιδιωτικής ασφάλισης (για όποιον το αντέχει) Είναι  συνεπώς βόμβα στα θεμέλια του Δημόσιου Ασφαλιστικού συστήματος. Επίσης φανερώνει πως ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, η προσπάθεια χειραγώγησης του συνδικαλισμού και η ενίσχυση της καταστολής εντείνονται για υποταχθούν οι εργαζόμενοι στον κοινωνικό μεσαίωνα της αυτοκρατορίας του τραπεζιτικού κεφαλαίου (και των συμμάχων του). Για όλα αυτά:

Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο έκτρωμα!

Ούτε βήμα πίσω! Συνένοχοι στο έγκλημα σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού μας, των γονιών μας, των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γίνουμε.

Αγώνας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, για δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Προηγούμενο άρθρο Δ. Λ. Πλαστήρα: Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 20 πνιγέντων
Επόμενο άρθρο H Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας υποδέχεται την έκθεση του Στάθη Βατανίδη: “Το Φανταστικό μου Μουσείο”