Ειδήσεις

Σύνδεση της λίμνης Πλαστήρα με όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης


Συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως είχε ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Π. Νάνος, η οποία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16/01/2023.  Θέμα τηςη σύνδεση της Λίμνης Πλαστήρα με όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης και η από κοινού δημιουργία υποδομών, με στόχο την δημιουργία Ανοιχτού Βιωματικού Εκπαιδευτικού Κέντρου.Η συνάντηση έγινε στο γραφείο της υπουργού, στην οποία συμμετείχε με τηλεφωνική παρέμβαση ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, ενώ από πλευράς Δήμου συμμετείχε και ο Γ. Γραμματέας κ. Β.Μπράντζος.

Στην υπουργό ο δήμαρχος κατέθεσε μελέτη με δέκα (10) άξονες εκπαίδευσης μαθητών, φοιτητών, υλοποίησης προγραμμάτων Erasmus, καθώς και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη λίμνη Πλαστήρα. Για την υλοποίηση αυτών, ο Δήμος διαθέτει στο Υπουργείο Παιδείας ανάλογες εκτάσεις και υποδομές. Επίσης παρουσίασε τις δράσεις του Δήμου, ο οποίος επενδύει συστηματικά στον τομέα της Σύγχρονης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Στην μελέτη που κατέθεσε ο δήμαρχος ζητά από το Υπουργείο Παιδείας:

Α) Να αναγνωρίσει επίσημα την Λίμνη Πλαστήρα ως εκπαιδευτικό προορισμό, κατάλληλο για μονοήμερες ή πολυήμερες σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές.

Β) Να εντάξει στον  εκπαιδευτικό σχεδιασμό την λίμνη Πλαστήρα ως προορισμό για εκπαιδευτικά προγράμματα (project) με έδρα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Νεοχώρι, σε συνεργασία με το Περιβαλλοντικό Κέντρο Μουζακίου, καθώς και άλλες εκπαιδευτικές δράσεις των Πανεπιστημιακών Σχολών που μπορούν να κάνουν την πρακτική άσκηση, ή και εργαστηριακά μαθήματα.

Γ) Να υποστηρίξει το ΥΠΕΠΘ έμπρακτα την λειτουργία των Θερινών Σχολείων και Θερινών Ακαδημιών, κατά βάση το θερινό Σχολείο Ελληνικού Πολιτισμού για Ελληνόπουλα του Εξωτερικού, δράσεις τις οποίες υλοποιεί ο Δήμος.

Δ) Να δημιουργήσει το ΥΠΕΠΘ Ορεινή Κατασκήνωση για εφήβους στην Λίμνη Πλαστήρα, σε χώρο που ο Δήμος θα παραχωρήσει δωρεάν έκταση για το σκοπό αυτό.

Ε) Να δημιουργηθεί από το ΥΠΕΠΘ θερινός χώρος εκπαίδευσης (Camp) εκπαιδευτικών, τον οποίο σχεδίασε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Θεσσαλίας, αλλά ματαιώθηκε λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού(Covid-19).

Η κ. Κεραμέως δήλωσε θετική στην υιοθέτηση ορισμένων καινοτόμων προτάσεων και οργάνωσε συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Αλεξ. Κόπτση και τον υπεύθυνο Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Στ. Γκαντόλφο. Αποφασίστηκε η σταδιακή υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως τα Θερινά Σχολεία Ελληνικού Πολιτισμού, τα οποία θα υλοποιηθούν στις κατασκηνώσεις της Νεράιδας, καθώς και τα Σχολεία Δάσους, ενώ σταδιακά θα υλοποιηθούν προγράμματα με οικολογικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο.

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήραμετά την συνάντηση δήλωσε: «Καταθέσαμε στην Υπουργό Παιδείας ολοκληρωμένη πρόταση για την δημιουργία ενός ανοιχτού εκπαιδευτικού κέντρου στη Λίμνη Πλαστήρα. Στόχος μας η σύνδεση της περιοχής με την  Νέα Γενιά, τους μαθητές και φοιτητές της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Καταθέσαμε μία πρόταση στην οποία η Λίμνη Πλαστήρα αποτελεί ιδανικό τόπο για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση του Μέλλοντος. Η Υπουργός αξιοποίησε την ευκαιρία και στην συνάντηση εργασίας που ακολούθησε με τον Γ.Γ. κ. Κόπτση ήδη τέθηκαν οι βάσεις για την από κοινού δημιουργία υποδομών αντάξιων μιας σύγχρονης εκπαίδευσης. Ευχαριστώ την υπουργό κ. Ν. Κεραμέως, τον Γ.Γ. κ. Κόπτση για την άμεση συνεργασία, καθώς και τον κ. Κ. Τσιάραγια την συμβολή του.»

Προηγούμενο άρθρο 104 Θεσσαλοί επιδοτούνται για χαλαζιακή προστασία
Επόμενο άρθρο Με το FastPass πας παντού, τώρα και με εκπτώσεις έως 50%!